سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

بارداری و مراقبت های بهداشتی


بارداری و مراقبت های بهداشتی

با برنامه ریزی پیش از بارداری می توان اتفاقات را پیش بینی و حاملگی خوبی را در پیش داشت به طور معمول خانم ها پس از سپری شدن ۴-۸ هفته از بارداری متوجه حاملگی می شوند در حالی که هفته …

با برنامه ریزی پیش از بارداری می توان اتفاقات را پیش بینی و حاملگی خوبی را در پیش داشت به طور معمول خانم ها پس از سپری شدن ۴-۸ هفته از بارداری متوجه حاملگی می شوند در حالی که هفته های اول بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است. در گذشته بیشتر به بهداشت و مراقبت، در طول بارداری توجه می شد و در حال حاضر پزشکان معتقدند بهتر است پدر و مادر قبل از اقدام به بارداری خود را آماده نقش جدید کنند و اطلاعات لازم در این زمینه را کسب کنند.

سلامت عمومی بدن و آمادگی جسمانی برای باردار شدن از اهمیت زیادی برخوردار است. کسانی که از بیماری مزمن رنج می برند باید قبل از بارداری این موضوع را با پزشک و یا ماما در میان بگذارند زیرا بارداری گاه سبب تشدید بعضی بیماری ها می شود و شرایط را برای مادر و یا جنین خطرساز می کند. بیماری هایی مانند بیماری قلبی، صرع، دیابت، مشکلات کلیوی و ... از این دسته بیماری ها هستند در بسیاری از موارد لازم است میزان مصرف یا نوع داروهای مصرفی فرد تغییر کند تا از عوارض بیماری یا دارو در طی بارداری پیش گیری شود.

مصرف مکمل های دارویی مانند اسیدفولیک در خانم هایی که قصد باردار شدن دارند و یا مادران باردار در ماه های اول و دوم بارداری بسیار ضروری است. کمبود اسیدفولیک موجب ایجاد نقص های مادرزادی در دستگاه عصبی کودک می شود. خانم هایی که قصد بارداری دارند بهتر است از مواد غذایی غنی از اسیدفولیک یا مکمل اسیدفولیک طبق تجویز پزشک استفاده کنند.

میزان اسیدفولیک مورد نیاز در یک فرد بزرگسال ۴۰۰ میکروگرم در روز است. در سال های اخیر به دلیل تحقیقاتی که انجام شده استاندارد نیاز روزانه افراد را افزایش داده اند که نشان از اهمیت دریافت این ویتامین دارد. نیاز به اسیدفولیک در بارداری و شیردهی ۲ برابر می شود.افرادی که سوخت و ساز بدن آن ها بالاست و یا مبتلا به بیماری خاصی چون سلول های خونی داسی شکل یا سرطان خون هستند، نیازمند اسیدفولیک بیشتری هستند.اسیدفولیک در اثر نگهداری مواد غذایی در دمای اتاق و پختن به میزان زیادی از بین می رود.در جگر، قلوه و گوشت بدون چربی بیشترین میزان اسیدفولیک موجود است.حبوباتی چون لوبیا قرمز، لوبیا سفید و سویا و در سبوس گندم، سبزی هایی چون اسفناج، کلم، کاهو، مارچوبه و در میوه هایی مثل آب پرتقال تازه و موز و هم چنین میزان کمی هم در زرده تخم مرغ و شیر اسیدفولیک وجود دارد. در صورتی که شما یک غذای حاوی حبوبات به همراه نان سبوس دار مصرف کنید به طور یک کاسه آبگوشت پرحبوبات با نان سنگک را به همراه ماست و اسفناجی که حداقل ۱ فنجان اسفناج پخته دارد میل کنید و در بین روز ماءالشعیر بنوشید، میزان مورد نیاز اسیدفولیک بدن شما در آن روز تامین خواهد شد.

اگر با کم خونی روبه رو هستید با پزشک و یا ماما درمیان بگذارید و با انجام آزمایش خون میزان آن را مشخص و درمان مناسب پیش از اقدام به بارداری انجام گیرد زیرا کم خونی باعث احساس خستگی زودرس می شود ضمن این که در بارداری باید ذخیره مناسب از آهن برای جنین و خونی که حین زایمان از دست می رود، وجود داشته باشد.مادر حداقل ۳ ماه قبل از باردار شدن باید به وزن مناسب برسد زیرا در زمان بارداری سلامت جنین تا حد زیادی به تعادل وزن مادر بستگی دارد. چاقی با افزایش میزان عوارض بارداری همراه است. میزان ابتلا به فشار خون، مسمومیت حاملگی، دیابت بارداری و نیاز به سزارین با چاقی افزایش می یابد.مادر باید از قرار گرفتن در تماس با مواد شیمیایی مضر در خانه و محل کار و همین طور عفونت ها و ارتباط نزدیک با افراد بیمار پرهیز کند و بهتر است، از گروه خون خود و همسرش مطلع باشد.واکسن های مورد نیاز باید قبل از اقدام به بارداری حداقل به فاصله یک ماه تزریق شود.در صورتی که فردی نسبت به بیماری سرخچه ایمنی ندارد یعنی واکسن نزده و یا قبلا مبتلا نشده است باید واکسن سرخچه را ۳ ماه قبل از اقدام به بارداری تزریق کند.



همچنین مشاهده کنید