سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

استاندارد در خدمت جهان امن


استاندارد در خدمت جهان امن

استاندارد از پایه های استوار علم و فناوری است که در پیشرفت صنعت و اقتصاد نقش مهمی دارد در واقع استاندارد نظمی مبتنی بر نتایج ثابت علوم, فنون و تجارب بشری است که به صورت قواعد, مقررات و نظام هائی به منظور ایجاد هماهنگی و وحدت رویه افزایش میزان تفاهم, تسهیل ارتباطات, توسعه صنعت, صرفه جوئی در اقتصاد ملی و حفظ سلامتی و ایمنی عمومی به کار می رود

استاندارد از پایه‌های استوار علم و فناوری است که در پیشرفت صنعت و اقتصاد نقش مهمی دارد. در واقع استاندارد نظمی مبتنی بر نتایج ثابت علوم، فنون و تجارب بشری است که به‌صورت قواعد، مقررات و نظام‌هائی به‌منظور ایجاد هماهنگی و وحدت رویه افزایش میزان تفاهم، تسهیل ارتباطات، توسعه صنعت، صرفه‌جوئی در اقتصاد ملی و حفظ سلامتی و ایمنی عمومی به‌کار می‌رود.اندیشه تشکیل سازمان بین‌المللی استاندارد در ۱۴ اکتبر ۱۹۴۶ میلادی برابر با ۲۲ مهر ۱۳۲۵ هجری شمسی در نشست رؤسای مؤسسه‌های استاندارد در لندن شکل گرفت. مقر این سازمان در ژنو است. مجمع عمومی سازمان بین‌المللی استاندارد در سال ۱۹۶۹ میلادی برابر با سال ۱۳۴۷ شمسی، مقرر کرد روز ۱۴ اکتبر به نام روز جهانی استاندارد تعیین و نامگذاری شود. ایران از سال ۱۳۴۳ به عضویت این سازمان درآمد و مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، وظیفه تدوین استاندارد ملی در بخش کشاورزی، صنعت، معدن، ارتباطات و موادغذائی را برعهده دارد. این مؤسسه برای کسب اطمینان از رعایت اصول استاندارد در تولید کالا در کشور، حداقل یک‌بار در ماه از تولید کارخانه نمونه‌برداری می‌کند تا میزان تطابق آنها را با استاندارد تعیین شده بررسی کند.

●پیام جهانی استاندارد در سال ۲۰۰۵

در پیام روز جهانی استاندارد سال ۲۰۰۵ آمده: استانداردهای بین‌المللی کمکی برای امن‌تر کردن جهان است.رؤسای سه سازمان اصلی مسئول تدوین استانداردهای بین‌المللی ”IEC, ISO, ITV“ در پیامی مشترک استانداردهای بین‌المللی را کمکی برای امن‌تر کردن جهان برشمردند.در متن پیام روز جهانی استاندارد که امسال به نام استاندارد در خدمت جهانی امن‌تر نامگذاری شده است، آمده: همه ما طالب زندگی در جهان سالم‌تر و ایمن‌تر هستیم ولی زلزله، توفان‌ها، سیلاب‌ها، حوادث جاده‌ای و سوانح زندگی، بیماری‌های واگیردار و فجایع صنعتی علاوه بر وارد کردن خسارات مالی و آسیب‌های اجتماعی هنوز هم هزاران کشته و مجروح برجای می‌گذارند.در این میان استانداردهای بین‌المللی راه‌حل‌هائی مشخص را که در طیفی وسیع پذیرفته شده‌اند، برای پیشگیری از این تهدیدها و مقابله با آنها ارائه می‌کنند. نقشی که استانداردها می‌توانند در پیشگیری، کاهش خسارات مالی و جانی ایفا کنند به‌طور فزاینده‌ای آشکار و استفاده از آنها به‌عنوان یک ضرورت در حال توسعه است. استانداردهای بین‌المللی تدوین شده توسط سازمان‌های جهانی پیشرو در استانداردسازی یعنی کمیسیون بین‌المللی الکترونیک، سازمان بین‌المللی استاندارد و اتحادیه بین‌المللی مخابرات، شبکه‌ای ارزشمند را در زمینه ایمنی به‌وجود آورده‌اند.روش‌های انجام کار این سه سازمان و محدوده متخصصان آنها حاکی از همکاری کارشناسان برجسته دولت‌ها، دانشگاهیان، صنایع و اقشار مختلف جامعه در تدوین استانداردهای بین‌المللی بوده که برای ساختن جهانی سالم‌تر و ایمن‌تر مشارکت می‌کنند و استانداردهای بین‌المللی آنها برپایه توافقی مضاعف استوار است.این پیام حاکی است ”IEC, ISO, ITV“ استانداردهای بین‌المللی را تدوین می‌کنند که برای به‌کارگیری در سطوح ملی و منطقه‌ای و نیز در تأمین نیازهای اجتماعی، نیازهای بازار و الزامات قانونی قابل استفاده هستند. این سازمان‌ها با ممانعت از بروز موانع جدید تجاری که می‌تواند ناشی از وضع مقررات ملی بهداشت و ایمنی باشد به ترویج بهترین روش‌ها و فناوری‌های جدید کمک می‌کنند.استانداردهای محصول، امکان صدور گواهی محصول براساس استانداردهای شناخته شده در زمینه ایمنی به‌عنوان نمونه میزان کاهش خطرات خاص همچون حفاظت در برابر شوک‌های الکتریکی آتش و درجه حرارت‌های بالا و اطمینان از اینکه تجهیزات دارای لبه‌های تیز نبوده و قطعات آنها جدا نمی‌شود و نیز حفاظت در برابر اثر جریانات الکترومغناطیس بر بدن را فراهم می‌سازند.