یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
غذاهای سنتی در سفره مردمان خراسان جنوبی
غذاها همیشه و در همه جا به عنوان یکی از شاخصه های بومی معرف آداب و رسوم هر جامعه ای بوده اند.به همین دلیل غذاها غالبا با توجه به وضعیت پوشش گیاهی و اقلیم جغرافیایی هر منطقه از تنوع خاصی برخوردارند و از آنجا که ایران کشوری است پهناور و گسترده با مناطق متنوع از تنوع خاص غذایی نیز برخوردار است و استان خراسان جنوبی نیز با توجه به آب و هوا و اقلیم خاص خود به عنوان یکی از استان های غنی در بحث غذایی از متنوع ترین غذاهای سنتی برخوردار بوده است و حتی برخی از غذاهای این استان شهرتی ملی و فرا ملی پیدا کرده اند.هنوز هم با هجوم غذاهای متنوع همچون فست فودها، غذاهای محلی در این منطقه نقش خود را در سفره مردمان حفظ کرده اند.بسیاری از غذاها در استان با جنبه درمانی تهیه می شوند و غذاهایی ازنوع دارویی هستند.
غذاهای محلی خراسان جنوبی
پلوگاورس و بلغور پلو از جمله غذاهای محلی این خطه است اگر چه اشکنه ها از جمله غذاهایی هستند که در این خطه تنوع زیادی دارند و از آن جمله می توان به اشکنه دارو دوا، آلو، نخود، کشک زرد و قروت بادنجان اشاره کرد.خورشت ها نیز در غذاهای خراسان جنوبی جایگاه ویژه ای دارند که از جمله این غذاها می توان به خورشت آلو، به، سماروغ و ریواس اشاره کرد.آبگوشت و آش ها از جمله غذاهای محلی هستند که در سفره مردم از جایگاه ویژه ای برخوردارند.
غذاهای دارویی
برخی غذاها در سبد غذایی مردم این استان جنبه دارویی دارند و برای درمان بیماری ها از آن ها استفاده می شود به عنوان مثال برای درمان سرماخوردگی در بیرجند آش شلغم و آش برنج درست می کنند و همچنین برای درمان زردی، فرنی و شیر برنج تهیه می شود.
نان ها
از روزگاران قدیم تاکنون نان، اصلی ترین قوت مردم بوده است. وجود تنوع گیاهی دارویی در این استان نیز باعث پخت نان هایی با طعم های متفاوت با توجه به تنوع گیاهی هر منطقه و شهر از این استان شده است که از جمله این نان ها می توان به نان شلخمی، نان گاورس، نان سمنو و نان سرپیازی اشاره کرد.از دیگر نان ها می توان نان تلخی، نان روغن جوشی و نان زردی را نیز نام برد.
غذا و آداب و رسوم
در مراسم مختلف که در سراسر کشور ممکن است برگزار شود آداب و رسوم خاصی حکم فرماست و غذاهای خاصی طبخ می شود. در خراسان جنوبی از قدیم غذای سنتی در مراسم عروسی آبگوشت بوده است اما اکنون در روستاها بیشتر اوقات برنج و خورشت قیمه مرسوم است.همچنین خراسان جنوبی ها در مراسم مختلف و ایام عید، شیرین پلو و در مراسم تولد فرزندانشان سفوف نخودچی و سفوف تخم خرفه درست می کردند.غذاهای مراسم سوگواری نیز در روستاها آداب و رسوم خاصی دارد از قدیم آبگوشت غذای این مراسم ها بوده است .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست