پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

زورتان را به پشه برسانید


زورتان را به پشه برسانید

کشتن پشه ها به ۹ روش

تابستان، فصل میوه‌های رنگارنگ و تعطیلات و مسافرت است. تابستان برای خیلی‌ها خاطرات خوش را تداعی می‌کند. به جز گرمای گاه طاقت‌فرسای این فصل، فقط یک چیز تابستان ذله‌کننده است؛ پشه و مگس! حتما شما هم برای مبارزه با پشه‌ها و مگس‌ها راه‌های متفاوتی را امتحان کرده‌اید و نتایج متفاوتی هم گرفته‌اید...

انواع حشره‌کش‌های موجود در بازار هم انتخاب را سخت‌تر می‌کنند. بیایید با هم نگاهی بیندازیم به انواع پشه‌کش‌ها و مزایا و معایب آنها تا بتوانیم بهترین و سالم‌ترین محصول را انتخاب کنیم.

برای خرید پشه‌کش، اول باید به چند سوال جواب بدهید:

۱) پشه‌کش‌ را برای استفاده در داخل خانه می‌خواهید یا خارج از آن؟

۲) می‌خواهید پشه‌کش‌ قابل‌حمل باشد تا مثلا آن را به مسافرت هم ببرید؟

۳) قصد دارید آن را برای محیطی وسیع مثلا یک استخر استفاده کنید یا برای فضایی کوچک؟

۴) چقدر هزینه می‌خواهید بپردازید؟

۵) وسیله‌ای دایمی می‌خواهید یا فقط برای چند روز یا چند ماه؟

۶) می‌خواهید پشه‌کش‌ بخرید یا ضدپشه؟

۷) تا چه حد طبیعی بودن پشه‌کش برایتان مهم است؟

۸) خانم باردار، کودک یا فرد مبتلا به آسم و حساسیت در خانه دارید؟

۹) پوستتان حساس است؟

جواب دادن به این سوالات به شما کمک می‌کند بهترین وسیله‌ای که با شرایط شما سازگار است، بیابید. البته قبل از هر چیز توصیه می‌کنیم در و پنجره‌هایی را که قرار است در تابستان باز بگذارید با استفاده از توری‌های فلزی یا پارچه‌ای بپوشانید. به این‌ترتیب تا حد زیادی از ورود پشه و مگس به داخل خانه پیشگیری می‌کنید. هنگام خواب نیز بهتر است برای کودکان از پشه‌بند استفاده کنید زیرا پشه‌ها نه تنها باعث بدخواب شدن کودک شما و خارش و التهاب پوستش می‌شوند بلکه ناقل انواع بیماری‌ها هم هستند.

● چه پشه‌کشی سالم‌تر است؟

تنوع محصول‌ها به قدری در بازار زیاد است که گاهی پیدا کردن محصول مناسب‌تر برای شما و خانواده‌تان، کار سختی می‌شود. از مهم‌ترین نکاتی که حین انتخاب یک محصول باید به آن توجه کنید، موثر و کاربردی بودن، نداشتن عوارض برای سلامت و ساده‌بودن کار با آن است.

● پشه‌کش‌های الکتریکی

درگذشته این نوع پشه‌کش‌ها را فقط در مغازه‌هایی مانند قصابی‌ها می‌دیدیم اما در حال حاضر انواع و اقسام خانگی این نوع پشه‌کش‌ها وارد بازار شده است که هم با برق کار می‌کنند هم باتری‌های شارژی دارند. حسن این نوع پشه‌کش‌ها این است که می‌توان در هر زمان و مکانی از آنها استفاده کرد و حتی آنها را با خود به مسافرت برد. کار با آنها ساده است و هیچ عوارض جانبی خاصی برای سلامت ندارند.

۱) راکت‌های برقی: برخلاف ظاهرشان، راکت‌های پشه‌کش‌ وسیله‌ بازی نیستند. این راکت‌ها از یک صفحه توری برق‌دار با ولتاژ پایین ساخته شده‌اند که تماس آنها با پشه، آن را می‌سوزاند. این دستگاه خطری برای انسان و حتی حیوانات خانگی ندارد و فقط می‌تواند پشه و حیوانات ریز را نابود می‌کند. خوبی این دستگاه این است که بدون بو و هر ماده شیمیایی پشه‌ها را از بین می‌برد، با طبیعت سازگار است، قیمت پایینی دارد و از همه مهم‌ترین کارکردن با آن بسیار ساده و موثر است.

۲) لامپ‌ها: این نوع لامپ‌ها با کمک نور ماورای بنفش یا UV ۳ وات پشه‌ها را از بین می‌برند. این دستگاه نیز همانند راکت‌ها بی‌بو و بدون ماده شیمیایی و برای سلامت انسان و محیط زیست بی‌ضرر هستند. برخلاف راکت‌ها، قیمت لامپ‌ها بالاتر از راکت‌هاست. تنها مشکل این وسایل این است که برای کاربردی بودن آنها باید در محیط تمام چراغ‌ها را خاموش کنید. لامپ‌های پشه‌کش هم با باتری و هم با برق کار می‌کنند. پس به راحتی می‌توانید آنها را هنگام مسافرت همراه ببرید و مثلا داخل کمپ یا چادر استفاده کنید. باتری این دستگاه تا ۵ ساعت به طور مداوم کار می‌کند.

۳) دستگاه‌های ماورای صوت: این دستگاه‌ها هم با برق کار می‌کنند. تفاوتشان با ۲ دستگاه دیگر در این است که باعث کشته شدن پشه‌ها نمی‌شوند بلکه از ورود پشه به محلی که در آن نصب شده‌اند، جلوگیری می‌کنند. انسان و حتی حیوانات خانگی هم نمی‌توانند صدای این دستگاه را، بشنوند و به عبارتی ضرری برای سلامت ما ندارند ولی برای حیوانات ریز و پشه‌ و مگس آزاردهنده‌اند. از این دستگاه‌ها می‌توان برای محیط‌های کوچک استفاده کرد.

● پشه‌کش‌های شیمیایی

۴) قرص‌های پشه‌کش‌: این قرص‌ها از مواد شیمیایی بوداری تشکیل شده‌اند که باعث از بین رفتن پشه‌ها می‌شود. مشکل این قرص‌ها بد بو کردن فضا به خصوص اگر تهویه وجود نداشته باشد، است. به همین دلیل استفاده از آن در اتاق کودکان، خانم‌های باردار و افرادی که مبتلا به آسم و حساسیت هستند یا میگرن دارند، توصیه نمی‌شود.

۵) اسپری‌ها: اسپری‌های پشه‌کش‌ و ضدپشه به ۲ دسته تقسیم می‌شوند؛ برخی مخصوص بدن هستند و برخی در محیط پاشیده می‌شوند. باتوجه به نوع کار، مواد تشکیل‌دهنده آنها متفاوت است. انواع مخصوص بدن که روی لباس‌ها اسپری می‌شوند، مواد شیمیایی مضر کمتری دارند اما آن دسته که به اطراف در و پنجره‌ها پاشیده می‌شوند تا از ورود حشرات پیشگیری می‌کنند و اصطلاحا پشه‌کش‌‌ها، مواد شیمیایی مضری دارند، حتی استفاده طولانی‌مدت و زیاد از آنها می‌تواند سرطان‌زا باشد. به هر حال استفاده از این نوع اسپری‌ها برای خانم‌های باردار، کودکان و مبتلایان به آسم توصیه نمی‌شود.

۶) محلول‌ها: محلول‌های شیمیایی در از بین بردن حشرات بسیار موثرند. بهترین آنها انواعی است که مواد فعال DEET، Ir۳۵۳۵، ایکاریدین، سیتریودول و پمترین دارند.

۷) DEET: نام علمی این ماده دیئتیل تولوآمید است. می‌توان این ماده را در یک مایع حل و روی پوست مالید. این ماده با هر پوستی سازگار و حدود ۱۰ ساعت کارساز است. به هر حال چون این ماده شیمیایی است، مخالفان خاص خود را دارد.

۸) L’IR۳۵۳۵: این ماده نیمی طبیعی و نیمی شیمیایی است. بوی خوبی دارد و مصرف آن برای خانم‌های باردار بی‌ضرر است و منع مصرف ندارد. تنها مشکل این است که حالتی چسبان به پوست می‌دهد.

۹) ایکاریدین: این ماده خصوصیاتی شبیه به DEET دارد و بیشتر برای کودکان مورد استفاده قرار می‌گیرد. بوی آن کم است، چسبناک هم نیست.

۱۰) سیتدپودول: این ماده یکی از مشتقات روغن اکالیپتوس است که تا حد زیادی موثرتر از DEET عمل می‌کند. این ماده سمی و مصرف آن برای کودکان و زنان باردار ممنوع است.

۱۱) یرمترین: این ماده برای لباس‌ها استفاده می‌شود و تا یک ماده دوام دارد. از آنجا که روی پوست مالیده نمی‌شود، برای افراد مبتلا به حساسیت‌های پوستی مناسب‌تر است.

● ضدپشه‌های بیولوژیک

۱۲) لوسیون‌ها: لوسیون‌ها انواع گوناگونی دارند. برخی دفع‌کننده پشه هستند اما برخی دیگر تنها حس خارش ناشی از گزش را تسکین می‌دهند. لوسیون‌ها را باید به تمام نقاطی از بدن که پوشیده نیستند، مالید. استفاده از آنها برای کودکان، زنان باردار و افرادی که پوست حساسی دارند بلامانع است. این مواد الکل ندارند و باعث التهاب و حساسیت پوستی نمی‌شوند. چرب نیستند و برخلاف ضدپشه‌های محلول شیمیایی بوی نامطبوع ندارند و روی پوست حالت چسبناکی ایجاد نمی‌کنند. بهترین لوسیون‌ها، آنهایی هستند که اسانس لیمو یا شمعدانی دارند زیرا پشه‌ها از این دو بو متنفرند.

۱۳) دستبند: به تازگی دستبندهایی از جنس‌های مختلف وارد بازار شده که به «دستبند دفع پشه‌ معروف» است. این دستبندها حاوی اسانس‌هایی هستند که پشه‌ها را فراری می‌دهد و به ویژه برای اوقاتی که شما بیرون از منزل به سر می‌برید، بسیار مناسب است. لازم به ذکر است که این دستبندها تاریخ انقضا دارند و بیش از یک ماه موثر نیستند.

۱۴) برچسب‌ها: برچسب‌های دفع پشه نیز عملکردی شبیه به دستبند دارند و می‌توان آن را روی بازو چسباند و به دلیل اسانسی که دارد اجازه نزدیک‌شدن پشه را به شما نمی‌دهد. می‌توانید از این برچسب‌ها حین خواب یا گردش خارج از خانه استفاده کنید. برچسب‌ها نیز تاریخ انقضا دارند و باید هر روز تعویض شوند.

۱۵) شمع‌ها: برخی از انواع شمع‌ها با اسانس اکالیپتوس یا لیمو‌ترش می‌توانند پشه‌ها را از محیط دور کنند.

● پشه‌کش‌های گازی

این نوع از پشه‌کش‌ها در محیط‌های وسیع بیشتر کاربرد دارند. مثلا اگر قرار است برای یک استخر یا سالن ورزشی پشه‌کش بخرید، بهترین انتخاب، پشه‌کش‌های گازی است. این دستگاه‌ها گازی دی‌اکسیدکربن و مشتقات اکتینول منتشر می‌کنند که برای انسان‌ بی‌ضرر است اما پشه‌ها را از پا درمی‌آورد.

● گیاهان ضدپشه‌

اگر اهل استفاده از هیچ وسیله پشه‌کش‌ یا دفع پشه‌ای نیستید و دوست ندارید به هیچ شکلی به این موجودات آزار برسانید، توصیه می‌کنیم جلوی پنجره‌ خانه چند گلدان شمعدانی بگذارید. برخی گیاهان نظیر شمعدانی، اکالیپتوس، اسطوخودوس و لیمو دفع‌کننده سریع حشرات هستند.

فائقه فریادی