پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
حضرت زهرا سلام الله علیها سرور زنان عالم
۲۰ جمادی الثانی ۱۴۲۷ سالروز ولادت بزرگ بانوی دو عالم، حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) است، بشریت را وامدار آن بانوی بزرگوار خوانده اند جهان امروز محتاج مهربانیهای اوست . او که میان خدا و خلقش واسطه جمیل فیض است، حضرت فاطمه(سلام الله علیها) عالمه عالم است، پرسیدن و گفتن از "فاطمه" شرح حیرت آورترین زندگی ملکوتی انسانی است .
حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) سرور زنان عالم و دخت گرامی پیامبر اسلام(سلام الله علیها) بنا به نقل مشهور دانشمندان شیعه ، در بیستم جمادی الثانی سال پنجم هجرت و به نقل اکثر تاریخ نگاران و محدثان اهل سنت پنج سال پیش از بعثت رسول گرامی اسلام پای به عرصه وجود گذاشت و فاطمه نام گرفت .
زهرا، بتول، طاهره، ام ابیها، ام الائمه، عذرا، زکیه، راضیه، مرضیه، محدثه، صدیقه و مریم کبری سایر القاب و اسامی آن حضرت است که به خوبی کمالات روحی، اخلاقی و معنوی آن حضرت را بیان می کند .
حضرت فاطمه (سلام الله علیها) تحت تربیت پدر و مادری قرار گرفت که هر کدام نمونه های بارزی از ارزشهای والای انسانی و الهی بودند. حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) شخصیتی بود که حتی قبل از رسیدن به مقام پیامبری به جهت صداقت و امانتداری و دیگر فضائل اخلاقی شهره خاص و عام بود، بطوری که در میان مردم به " محمد امین" شهرت داشت .
حضرت خدیجه نیز از خانواده ای محترم و در فضائل و کمالات سر آمد زنان عصر خویش بود. این دو شخصیت برجسته، ارکان خانواده ای را بنیاد نهادند که همچون بستان فضیلت در بیابان بی آب و علف جاهلیت بود.
خداوند رحمان در مدت بیست و پنج سال زندگی مشترک حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) و خدیجه به آنان دو پسر و چهار دختر عطا فرمود. حضرت فاطمه آخرین فرزند خدیجه و محمد بود که پنج سال پس از اینکه حضرت محمد به پیامبری برانگیخته شد به دنیا آمد. این دوران از حساسترین دوران زندگی حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) بود.
یکی از مسائلی که مشرکین بدان خیلی امیدوار بودند این بود که بعد از وفات پیامبر پیروان او بدون یار و یاور خواهد ماند و بزودی پیام محمد در جهان به فراموشی سپرده خواهد شد.
مشرکین بنا به سنت غلطی که در زمان جاهلیت مرسوم بود، بقا و دوام نسل یک فرد را به داشتن فرزند پسر می دانستند و چون دو پسر پیامبر در کودکی از دنیا رفته بودند، آنها معتقد بودند که نسل پیامبر منقرض شده و زمانیکه آن حضرت از دنیا برود کسی نیست پرچم پاسداری از اسلام را بر دوش نگه دارد.
اما پیامبر یقین داشت که از او نسل پاک و با برکتی بوجود خواهد آمد که سرمنشاء تمام خوبیهای جهان خواهد شد. دیری نپائید که قلب پیامبر به نوید پروردگار روشن شد و آن زمانی بود که سوره "کوثر" بر پیامبر نازل گشت. خداوند در این سوره بر روی تمام تصورات واهی دشمن خط بطلان می کشد و پیروزی نهایی حق و شکست باطل را نوید می دهد و به پیامبر خطاب می کند:
"ما به تو کوثر را عطا نمودیم، پس به شکرانه آن نماز بجای آور و قربانی کن. همانا (نسل ) دشمن تو بریده خواهد ماند."
وعده خدا با ولادت حضرت زهرا(سلام الله علیها) تحقق یافت. رسول گرامی اسلام(صلی الله علیه و آله و سلم) لبریز از سرور و شادی به شکرانه این لطف و مرحمتی که خداوند به ایشان عطا کرده بود ، نماز شکربجای آورد و در راه خداوند گوسفندی را قربانی کرد .
حضرت فاطمه (سلام الله علیها) در کنار پدر و مادر گرامی خود با زیباترین ارزشهای الهی و اخلاقی آشنا گشت. عشق پدر به ایشان و محبوبیتی که در قلب رسول خداوند داشت را می توان بوضوح در زندگی وی مشاهده کرد . سخن از این عشق متقابل بسیار است .
بدیهی است که علاقه پیامبر به حضرت فاطمه (سلام الله علیها) تنها بخاطر رابطه پدر و فرزندی نبود . هر چند این عاطفه در وجود پیامبر موج می زد ، اما تعابیر و سخنانی که پیامبر به هنگام اظهار علاقه نسبت به دختر خود بیان می کرد، نشان دهنده این بود که در اینجا معیارهای دیگری مطرح است. بدون شک شخصیت والای حضرت و مقام بلند و کم نظیری که در وادی عرفان و عبادت بدست آورد ، همچنین عفاف و تفوایی که از خود نشان داد ، نقش محوری و اصلی را در این تجلیلها و تکریم ها ایفا کرد ، تا جایی که پیامبر ایشان را " مادر خویش " لقب داده و حضرت فاطمه (سلام الله علیها) را " ام ابیها" نامیدند.
آنگاه زهرا (سلام الله علیها) مادر ولایت نیز می شود ، همسر بی نظیرترین انسانهای عالم پس از پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم)، یعنی علی (علیه السلام) میشود و خاندان پیامبر از اوست که زنده می ماند، دوازده گوهر درخشان امامت از برکت وجود زهرا پرتوافشانی می کند و نور ولایت را تا دنیا دنیاست به تلألو وامی دارد.
بی شک خلقت فاطمه پاسخ غیرتمندانه دستگاه آفرینش به تحقیر تاریخی زن و پاسخی جاودانه به چگونگی جریان یافتن زنانگی در متن حیات بشری است.
آفرینش و زندگی فاطمه این نکته را به اثبات رساند که می توان احساسات و انعطاف زنانه را با شعور و درایت حماسی پیوند زد؛ میتوان از محیط خانه منشأ تحولات اجتماعی و تاریخی شد؛ میتوان در محراب عبادت با ملک همنوا گردید و از آنجا، پای به مسجد گذاشت و بلاغت را در ادبیات سیاسی و فرهنگی به اوج رساند؛ میتوان اوج اقتدار زنانه را در خضوع به همسر، پرورش فرزند، خانه داری هدفمند، توجه به علم و معرفت و حضورمؤثر در مهم ترین عرصه های حیات سیاسی و اجتماعی، تعریف کرد و عمر کوتاه زندگی مادی را تا همیشه تاریخ جاودانه ساخت.
● شخصیت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) شخصیتی ممتاز و برجسته
شخصیت زهرای اطهر، در ابعاد سیاسی و اجتماعی و جهادی، شخصیت ممتاز و برجستهای است؛ به طوری که همه زنان مبارز و انقلابی و برجسته و سیاسی عالم میتوانند از زندگی کوتاه و پرمغز او درس بگیرند.
زنی که در بیت انقلاب متولد شد و تمام دوران کودکی را در آغوش پدری گذراند که مشغول یک مبارزه عظیم جهانی و فراموش نشدنی بود. وی در دوران کودکی، سختیهای مبارزه دوران مکه را چشید، به شعب ابیطالب برده شد، گرسنگی و سختی و رعب و انواع شدتهای دوران مبارزه مکه را لمس و بعد که به مدینه هجرت کرد، همسر مردی شد که تمام زندگی اش جهاد فیسبیلالله بود و در تمام قریب به یازده سال زندگی مشترک فاطمه زهرا (سلام الله علیها) و امیرالمؤمنین(علیه السلام)، هیچ سالی، بلکه هیچ نیم سالی نگذشت که این شوهر، کمر به جهاد فیسبیلالله نبسته و به میدان جنگ نرفته باشد و این زن بزرگ و فداکار، همسری شایسته یک مرد مجاهد و یک سرباز و سردار دائمی میدان جنگ را نکرده باشد .
زندگی فاطمه زهرا(سلام الله علیها)، اگر چه کوتاه بود و حدود بیست سال بیشتر طول نکشید، اما این زندگی، از جهت جهاد، مبارزه ، تلاش، کار انقلابی، صبر انقلابی، درس، فراگیری و آموزش، سخنرانی و دفاع از نبوت و امامت و نظام اسلامی، دریای پهناوری از تلاش و مبارزه و کار و در نهایت هم شهادت است.
مقام معنوی این بزرگوار، نسبت به مقام جهادی، انقلابی و اجتماعی او به مراتب بالاتر است. فاطمه زهرا(سلام الله علیها) به ظاهر، یک بشر و یک زن، آن هم زنی جوان است؛ اما در معنا، یک حقیقت عظیم و یک نور درخشان الهی و یک بنده صالح و یک انسان ممتاز و برگزیده است.
ستارگان درخشان عالم بشریت اغلب در زمان حیات خود به وسیله هم عصرانشان شناخته نشدهاند؛ مگر عده کمی از برجستگان که انبیا و اولیا باشند؛ آن هم به وسیله عده معدودی. اما فاطمه زهرا (سلام الله علیها) چنان است که در زمان خود، نه فقط پدر و همسر و فرزندان و شیعیان خاص، بلکه حتی کسانی که شاید رابطه صمیمانه و گرمی هم با ایشان نداشتند، زبان به مدح آن بزرگوار گشودند.
اگر به کتابهایی که درباره فاطمه زهرا(سلام الله علیها) به وسیله محدثین اهل سنت نوشته شده نگاه کنیم، روایات بسیاری را میبینیم که از زبان پیغمبر(صلی الله علیه و آله و سلم) در ستایش صدیقه طاهره صادر شده و یا رفتار پیغمبر با آن بزرگوار را نقل میکنند.
● فاطمه عالمه عالم است
حضرت "کوثر"، شط جاری زمان است . آبی که زندگی را جنبش و حرکت می بخشد و استواری درختان و سبزینگی گیاهان همه از طراوت اوست . "کوثر" آیه خدا برای اهل ایمان و دلشدگان است .
آفتاب ، از بلندای خانه ای بر می خیزد که "فاطمه" در آن طلوع کرده باشد . مثل رویاهای بلند ملکوت، دست آدمی از رسیدن به دامان آن گوهر پاک ، کوتاه است . "فاطمه" ، باطنه عالم است . سر سویدای مصطفی است . آمدنش، پاکی را به آستان وجود می آورد و عصمت حقیقتی است که از نگاههای مهربان او می بارد . "فاطمه" ، هدیه عاشقانه خداوند به عالم وجود است . هدیه ای بس بزرگ و ارزشمند که او را هیچ بهایی نباشد و همانندی اش را هیچ مانندی نباشد . انسان کامله ای که شهود صفات حق در او به عالی ترین وجه هویداست. پیامبر ، آنچه را که در آینه "فاطمه" می بیند در زلال هیچ آبی ، نمی تواند به تماشا بنشیند . علی ، سر بزرگ مقام ذات حق را ، در آینه جمال و جلال "فاطمه" به مکاشفه می نشیند .
"فاطمه" ، برای بیان حقیقت و برای به عینیت رساندن مفهوم عشق و تبلور کامل عرفان ، به باغ وجود آمده است . حرکت جوهری عشق از قلب نازنین او به سراسر هستی تابانده شده است . آفتابی است بی پایان که خورشید در هر طلوع و غروبش به او سلام می کند . او نور را از دل ظلمت بیرون کشیده است و خلایق را به آستان معرفت دعوت می کند . دانستن و فهمیدن از منظر او ، عالی ترین چیزها است . جامعه را به دانستن و بر انگیزاندن خرد دعوت می کند . او در کلام خویش - در خطبه شگرفش - با استناد به قرآن می گوید :« آیا آن که راه به آسمانهای بلند علم دارد و قله های معرفت را پیموده ، مستحق پیروی است یا آن که هنوز باید هدایت شود ؟» .
او می خواهد خرد جامعه در چالش با پرسشهای وحیانی به خود آید و امان و صد اندوه از اینکه خرد را در جامعه ای میرانده باشند و ارزش ادراک فرومانده و بازار تزویر و ریا فرا رفته باشد .غوغای جماعت، اندوه بزرگ او را فزونتر می کند و عقاب بلند پرواز را چه به خرابه نشینی ؟
"فاطمه" آمد تا مهرورزی را به تماشا بگذارد . دعای نیمه شبانش برای همسایگان ، درس بزرگی بود که قلب های بزرگ از او آموختند . "فاطمه" آمد تا چهره ایمان زلال را در آینه خود به تماشا بگذارد و عشق ناب را از شعاعهای نگاه خود بگستراند . هر که او را شناخت همه چیز را شناخته است . زلالی آبها از اوست. عشق، موج نگاههای اوست که بر ساحل دل های آسمانی می خورد تا ایمان و حس سرشار معرفت را بر آدمیان گوشزد کند .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست