جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
مرگ در ماشین ظرفشویی و مایکروویو
![مرگ در ماشین ظرفشویی و مایکروویو](/web/imgs/16/161/3rwr21.jpeg)
امروزه پلاستیکها همه جا هستند و نمیتوان غذاهایمان را در فضایی عاری از پلاستیک فرض کرد. در واقع پلاستیکها همهجا همراه غذاها هستند. غذاهای ما در ظرفهای پلاستیکی آماده، بستهبندی، حملونقل و نگهداری میشوند حتی در ظروف پلاستیکی پخته میشوند یا دوباره گرم میشوند (در مایکروویو). با توجه به اینکه غذاها همیشه در تماس با پلاستیک هستند به این فکر کردهاید این موادغذایی ممکن است برای سلامت ما مضر باشند؟ این مطلب را بخوانید و بیشتر در این مورد دقت کنید.
● پلاستیکها نشت میکنند
شاید عجیب بهنظر برسد اما در تمام ظروف پلاستیکی فرآیند «نشت» اتفاق میافتد. در این فرآیند پلاستیک به داخل ماده غذایی که درون آن نگهداری میشود نشت میکند که البته این میزان نشت کردن در ظروف مختلف و بسته به کارکرد این ظروف و گرم شدن یا نشدن آنها و مدت زمان نگهداری محصولات غذایی در آنها، فرق میکند و متغیر است. این مسئله با ۲ فاکتور مهم مرتبط است:
۱) زمانی که غذا در ظروف پلاستیکی پخته یا گرم میشود، میزان نشت پلاستیکی به داخل غذا بیشتر میشود.
۲) زمانی که ماده غذایی که در ظرف پلاستیکی نگهداری میشود اسیدی پرنمک، یا چرب باشد، میزان نشت پلاستیک بیشتر میشود.
در واقع نشت پلاستیک به غذاهای ما اجتنابناپذیر است، با این اوصاف غذایی که میخوریم، چقدر سالم است؟ مطالعاتی که اخیرا بهصورت مشترک توسط پژوهشگران کانادایی و آمریکایی انجام گرفته، نشان میدهد ۲ گروه اصلی از مواد شیمیایی مضر در ظروف پلاستیکی هستند که میتوانند برای انسان خطرناک باشند؛ در این مطلب به این دو دسته اشاره میکنیم.
● سمی که شما را چاق میکند
▪ بیس فنل آ (BPA)
این ماده شیمیایی بهخصوص در پلاستیکهای سبک اما سخت و سفت که به نام پلیکربناتها نامیده میشوند یافت میشود. تاثیرات این ماده بر سلامت انسان زیاد است:
این ماده میتواند روی عملکرد غدد درونریز انسان و هورمونها اختلال ایجاد کند. شاخصترین تاثیر بر هورمون استروژن (هورمون جنسی زنانه) است که میتواند بر عملکرد جنسی و تولید مثل زنان تاثیر بگذارد.
مطالعات دانشمندان کانادایی نشان داده کسانی که میزان BPA در ادرار آنها بیشتر بوده، احتمال بیشتری برای ابتلا به بیماریهای دیابت، مشکلات کبدی و بیماریهای قلبی دارند.
افرادی که بهصورت مزمن در تماس با BPA هستند بیش از سایر افراد دچار اضافه وزن و چاقی مفرط میشوند.
جنینهایی که در معرض BPA- حتی با مقدار کم- قرار میگیرند، سالها بعد با احتمال بیشتر به سرطان سینه مبتلا میشوند.
مطالعات نشان داده BPA روی بخشی از مغز که مسئول حافظه و یادگیری است، تاثیرات مخرب زیادی میگذارد.
▪ بیشترین موارد استفاده از BPA:
از آنجا که پلیکربناتها، پلاستیکهای شفاف و نشکن هستند از آنها برای ساخت شیشه شیر کودکان، بطریهای آب معدنی، بطریهای مخصوص نوشیدنیهای ورزشی، ابزار و وسایل پزشکی و دندانپزشکی، لنزهای عینک و CD و DVD استفاده میشود.
ماده اپوکسی رزین که حاوی BPA است برای آغشته کردن قوطیها و ظرفهای کنسرو حاوی موادغذایی یا نوشیدنیها مورد استفاده قرار میگیرد.
● سمی که شما را عقیم میکند
▪ فتالاتها phethalates
پلیوینیل کلراید (pvc) مادهای است که در بسیاری از محصولات و تولیدات به کار گرفته میشود. برای آنکه این ماده را نرم و منعطف کنند یک بخش پلاستیکی حین ساخت به آن اضافه میکنند. بهطور معمول پلاستیکی که در این پروسه به کار گرفته میشود از نوع فتالات است. فتالات موجود در ظروف pvc میتواند به درون غذایی که در این ظرفها نگهداری میشود نشت کند که این حالت بهخصوص در مواردی که غذا چرب یا داغ باشد، بیشتر میشود.
▪ تاثیرات فتالات بر سلامت انسان
درست مثل BPA، فتالاتها بر هورمونهای انسان تاثیر میگذارند. در این مورد هورمون تستوسترون (هورمون جنسی مردانه) بیشترین تاثیر را میگیرد و این میتواند با مشکلات تولیدمثل در مردان همراه باشد. مطالعات نشان داده است میزان بیشتر فتالات در بدن مردان بالغ با کاهش میزان اسپرم و افزایش مشکلات اسپرمها، همراه بوده است.
مطالعهای در فنلاند نشان داده بالا بودن میزان فتالات در زنان باردار احتمال تولد فرزندان پسر دچار مشکلات دستگاه تناسلی را در آنها بالا میبرد.
بالا بودن میزان فتالات در بدن با افزایش احتمال ابتلا به واکنشها و حالتهای آلرژیک در کودکان همراه است. در مطالعهای نشان داده شد در کودکانی که کف خانه آنها بهطور مرتب با ماده وینیل پولیش میشود، بیماریهایی مثل آسم یا خسخس سینه بیشتر است.کودکان بهدلیل آنکه هرچیزی را به دهان میبرند، بیشتر در معرض خطر تماس با این ماده هستند. درضمن لوسیون، شامپوها و پودرهای بچه در بسیاری موارد حاوی این ماده هستند.
● همه آنچه با پلاستیکهای خطرناک ساخته میشوند
- نوارهای بستهبندی و پلاستیکهای مخصوص نگهداری بطریها، کنسروها و قوطیهای غذایی عموما حاوی فتالات هستند.
- داخل بستههای قرص و مکملهای دارویی با پلاستیکهای حاوی فتالات پوشانده میشود.
- داخل کاپشنها، لباسهای چرم مانند و کلا لباسهای ضدآب با این نوع از پلاستیکها پوشانده میشود.
- وسایل الکترونیکی پرتابل، محلولهای وینیل تمیزکننده کف ساختمانها و بسیاری از اسباببازیها و وسایل کودکان، تشکها و حوضچههای بادی با پلاستیکهایی ساخته میشوند که حاوی فتالات هستند.
● راههایی برای دور ماندن از مسمومیت پلاستیکی
محصولات بهداشتی و آرایشی شخصی مثل عطرها، سایه چشم، مرطوبکنندهها، پولیشهای ناخن، صابونهای مایع و اسپریهای مو ممکن است حاوی فتالات باشد. اما حالا که این خطرات را شناسایی کردید چه راههایی برای دورماندن از آنها دارید؟ ما این توصیهها را داریم:
۱) سعی کنید از موادغذایی که در ظروف پلاستیکی نگهداری میشوند که از نوع پلیکربنات هستند، دوری کنید (بهطور معمول روی این بستهها حروف PC نوشته میشود یا عدد ۷ قرار میگیرد که این یعنی اینکه پلاستیکها حاوی پلی کربنات هستند) اگر روی بستهها نوشته شده باشد عاری از BPA هستند میتوانید به راحتی از آنها استفاده کنید.
۲) از بستهها و قوطیهای PVC و پیلوینیل کلراید برای نگهداری موادغذایی استفاده نکنید. (روی این پلاستیکها یا عدد ۳ نوشته میشود یا حروف PVC)
۳) یادتان باشد روی بسیاری از ظروف پلاستیکی نوشته میشود «مخصوص استفاده در مایکروویو» یادتان باشد که این نوشته به این معناست که این ظروف داخل مایکروویو آب نمیشوند یا نمیشکنند. این نوشته به این معنی نیست که پلاستیک در زمان گرمکردن به داخل غذای شما نشت نمیکند. بهترین کار این است که هیچوقت غذای خودتان را داخل ظروف پلاستیکی داخل مایکروویو گرم نکنید و از ظروف مطمئنتر شیشهای یا سرامیکی استفاده کنید.
۴) هیچگاه ظروف پلاستیکی را در داخل ماشینهای ظرفشویی قرار ندهید. یا آنها را با مواد تمیزکننده خیلی اسیدی یا قلیایی نشویید (درصورتی که آنها را برای خشک شدن در کنار سایر ظروف خود قرار میدهید). میتوانید این ظروف را با دست و با ابرهای مخصوص شستوشو و با مایعهای معمول شستن ظروف بشویید سپس در جایی جداگانه برای خشکشدن قرار دهید.
۵) برای کودکانتان از شیشههای شیر استفاده کنید نه بطریهای پلاستیکی، البته درصورتی که بطریهای نشکن مورد استفاده قرار دهید بهتر است. اگر از بطریهای پلاستیکی استفاده میکنید هیچگاه برای گرمشدن شیر، آن در داخل مایکروویو قرار ندهید.
۶) موادغذایی خودتان را در ظروف شیشهای یا استیل نگهداری کنید. بهخصوص در مورد غذاهای چرب مثل غذاهای گوشتی یا پنیر از ظروف پلاستیکی استفاده نکنید. اگر این موادغذایی را در ظرفی میگذارید روی آنها درب پلاستیکی قرار ندهید.
۷) اگر موادغذایی فویلبندی شده یا داخل روکش پلاستیکی خریداری کردید، لایه سطحی این موادغذایی را که با پلاستیک در تماس بوده ببرید و دور بیندازید. سپس بقیه آن را در ظروف شیشهای یا سرامیکی نگهداری کنید.
۸) در مایکروویو خودتان از روکشهای پارچهای به جای روکش پلاستیکی برای پوشش غذاها استفاده کنید.
۹) اگر بهصورت بستهای موادغذایی یا بطریهای آب را خریداری میکنید پلاستیکهای روی بستهها، یا نوارهای بستهبندی پلاستیکی این بستهها را بکنید و دور بیندازید و قوطیها و بطریها را بهصورت تکتک نگهداری کنید.
منبع : مجله زندگی ایده آل
![](/imgs/no-img-200.png)
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست