چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
آلودگی تنها هوایی نیست, صوتی و تصویری نیز هست
امروزه شهرهای بزرگ در چنبرۀ ازدحام ناشی از تجمع جمعیت و امکانات شهری قرار دارندکه توجه ویژۀ مسئولان شهری را بیش از پیش می طلبد چرا که شهروندان هر روزه با پیچ و تاب ها و مشکلات آن روبرو هستند و طبعا هر گونه کم توجهی به آنها می تواند آسیب های جبران ناپذیری بر آحاد شهر نشینان وارد سازد.
از جمله مسائل شهرهای بزرگ آلودگی ها و آسیب های سه گانه ای است که دامنگیر شهروندان شده و آنها را تا پای جان تحت فشار قرار می دهد :
آلودگی هوایی (Air pollution)
آلودگی صوتی(Noise pollution)
آلودگی تصویری (pictures pollution)
مدتهاست که مشکلات ناشی از آلودگی هوا گریبان ساکنان کلان شهرها را گرفته است و می طلبد که همۀ مسئولین شهری،بسیج شوند تا امکانات و راهکارهای مهمی که می تواند منجر به گشایش هایی در این رابطه شود به منصۀ ظهور برسانند.
اما نباید از نظر دور داشت که آلودگی های دیگری نیز وجود دارند که در کنار آلودگی هوا مهم هستند و گرچه به اندازۀ آلودگی هوا قابل لمس و اندازه گیری نیست اما اثرات تخریبی خود را در اعماق جامعۀ شهری گذاشته و روز به روز بر دامنۀ تخریبی آن افزوده تر می شود.
از جمۀ این آلودگی ها،آلودگی صوتی است که شهرهای بزرگ و به خصوص ساکنان خیابان های پر تردد شهری در معرض آسیب های آن قرار دارند. آلودگی صوتی، می تواند برای انسان نوعی از استرس را ایجاد نماید که نه تنها بر سیستم شنوایی ،بلکه بر کل ساختار جسمی و روانی انسانها اثرات منفی و جبران ناپذیری برجای گذارد.
کارشنان معتقدند،هنگامی که میزان صدای ایحاد شده بیش از حد استاندارد آن یعنی ۸۰ دسی بل باشد،می توان آن را نوعی آلودگی صوتی قلمداد کرد. شنیدن صداهای بلند مانند صدای اگزوز موتور ماشین و یا صدای بوق مکرر خودروها در ترافیک، آلودگی صوتی محسوب می شوند.
در نمودار زیر اصوات قابل تحمل و غیر قابل تحمل برای سیستم شنوایی انسان به دسیبل نشان داده شده است:
باید افزود که آلودگی صوتی تنها بر سیستم شنوایی آسیب نمی رساند بلکه بر همۀ سیستم های دیگر انسانی زیان آور بوده و آنها را به نوعی تحت فشار و آسیب های جدی قرار می دهد که می توان دامنه های آن را در زندگی شهری پی گرفت و با روشهای علمی به سنجش در آورد.
به عبارت دیگر آلودگی صوتی نیز مانند آلودگی هوا آسیبهای جدی خود را داشته و جوامع انسانی را تحت تاثیر می گیرد و زیانهای جبران ناپذیری به بار می آورد منتها با این تفاوت که آسیبهای صوتی بسیار پنهانی تر و تدریجی تر عمل می نمایند به طوری که کیفیت رفتار انسان ها در محیط خانواده و محیط اجتماع به اشکال مختلف خود را نشان داده و طبعا فضا را متاثر می سازد و در نتیجه آستانه های تحریک را از وضعیت عادی به سوی مراحل بحرانی سوق می دهد.
نویسندۀ این سطور بر آن است که مسئولین شهری را متوجه این نکته نماید که با بهرهگیری از دانش معماری و شهرسازی دیواره های خیابان های پر تردد را به انواعی از لایه های آکوستیک مجهز نمایند تا از انتشار صدای های مزاحم و ناخواسته به روش جذب اصوات حتی المقدور جلوگیری نماید.
نکتۀ دیگر این است که اگرچه امروزه ساخت و ساز های شهری و ساختمانی رونق دارد اما به نقش معماری و سبک های زیباسازی و نقش نماهای ساختمانی در زندگی شهری کمتر توجه می شود و از آن غفلت می شود.
به عبارت دیگر نباید اجازه داد تا هرسازنده و معماری صرفاً براساس سلیقه شخصی و یا ملاحظات هزینه ای دست به کار ساخت و ساز بزند و از جنبه های مهندسی پیشگیری آلودگی های صوتی،تصویری که می تواند منجر به بهینه سازی در همۀ ابعاد یاد شده شود،دوری گزیند.
میرحسن ولوی
دی ماه ۱۳۹۴
- در رابطه با سیستم شنوایی و سنجش آن به سایت پزشکان بدون مرز مراجعه شود: www.pezeshk.us
- تصاویر از سایت پیام ایمنی (www.safetymessage.com)برداشته شده است، برای اطلاعات بیشتر به آن سایت مراجعه شود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست