چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
مجله ویستا

زندگی دوباره برای باتری های قدیمی


زندگی دوباره برای باتری های قدیمی

زباله های الکتریکی, باتری ها, لوازم کامپیوتری و پانل های خورشیدی جزو مهم ترین آلاینده های زیست محیطی محسوب می شوند

زباله‌های الکتریکی، باتری‌ ‌ها، لوازم کامپیوتری و پانل‌های خورشیدی جزو مهم‌ترین آلاینده‌های زیست‌محیطی محسوب می‌شوند. استفاده مجدد از این قبیل وسایل همیشه به ساخت مجدد آنها اولویت دارد. بتازگی طرحی مطرح شده که از طریق آن می‌توان باتری‌ ‌های الکتریکی ماشین‌ها را مجددا در نیروگاه‌ها مورد استفاده قرار داد. در ذیل به این مطلب پرداخته خواهد شد.

ایده جدید کمپانی ماشین‌سازی جنرال موتورز برای تامین انرژی ساختمان‌های مسکونی استفاده از چند باتری‌ الکتریکی قدیمی است.

آینده‌ای را تصور کنید که در آن باتری‌ ‌های الکتریکی قدیمی به منبع تامین انرژی نیروگاه‌ها در زمان قطع برق مبدل شده‌اند. استفاده کارآمد از هر نوع انرژی تجدیدپذیر می‌تواند راه را برای استفاده از سایر انرژی‌های تجدیدپذیر هموار کند. ایده استفاده از باتری‌ ‌های الکتریکی قدیمی نیز اکنون یک گام به جلو برداشته است. این گام زمانی برداشته شد که باتری‌ ‌های قدیمی الکتریکی ماشین‌ها را برای تامین برق مصرفی پنج واحد مسکونی ظرف مدت زمان بیشتر از دو ساعت به کار گرفتند. این طرح توسط کمپانی اتومبیل‌سازی جنرال موتورز و شرکت سوئدی ای‌بی‌بی یکی از بزرگ‌ترین کمپانی‌های صنعت برق جهان به مرحله اجرا درآمده است.

در این طرح از پنج بسته باتری‌ لیتیوم ـ یون از نوع باتری‌ ‌های دوگانه که می‌توان آنها را با پریز برق شارژ کرد، استفاده شده است. باتری‌ ‌ها به صورت رشته‌ای در یک قالب کاملا جدید در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند. طرح اولیه باتری‌ ‌ها بر این مبنا بود که آنها با کمک مایعات بخصوصی خنک نگه داشته شوند، اما در طرح جدید از جریان هوا برای خنک نگه داشتن آنها استفاده می‌شود.

از این باتری‌ ‌ها دیگر نمی‌توان در ماشین‌ها استفاده کرد چون دوره عمر مفید آنها برای این کار تمام شده است، منتهی شرکت‌های سازنده عمر مفید این باتری‌ ‌ها را در طرح جدید حدود ده سال تخمین زده‌اند و به این ترتیب زندگی جدیدی برای این بازنشستگان فراهم کرده‌اند.

الکساندرا گودسون، مدیر توسعه بازرگانی بخش مدول‌های ذخیره انرژی در شرکت ای‌بی‌بی می‌گوید که انتظار همگان از ماشین بسیار بالا ست. همه می‌خواهند ماشین را به راحتی روشن کنند و بسرعت هم راه بیفتند؛ اما از طرف دیگر کاربرد شبکه‌های ذخیره انرژی چنین نیست. این منابع باید به طور آهسته، اما همیشگی انرژی را تامین کنند.

منابع تجدیدپذیر از این دست اغلب به سرعت تخلیه می‌شوند. به‌عنوان مثال انرژی اغلب باتری‌ ‌های الکتریکی ظرف مدت دو ساعت کاملا تخلیه می‌شود.

● مسیر ناهموار انرژی‌های تجدیدپذیر

طرح استفاده از باتری‌ ‌های برقی کهنه پیشتر در محیط آزمایشگاه به دقت مورد مطالعه قرار گرفته است. پابلو والنسیا یکی از مدیران ارشد شرکت جنرال موتورز است که در زمینه طول عمر باتری‌ ‌ها تحقیق می‌کند.

وی اعلام کرد که این ایده شاید زمانی غیرممکن به نظر می‌رسید، اما همین امر غیرممکن بزودی جنبه صنعتی پیدا خواهد کرد.

به منظور آزمایش دقیق‌تر قرار است که یکی از شرکت‌های تاسیساتی و خدماتی از این باتری‌ ‌ها به‌عنوان ترانسفورماتور یا مبدل در مقیاسی گسترده استفاده کند. استفاده از باتری‌ ‌های الکتریکی فرسوده در شبکه برق‌رسانی به دلیل ولتاژگذاری کوتاه‌مدت می‌تواند به نفع شبکه هم باشد. محققان بر این باور هستند که در درازمدت شاید بتوان به نوعی یکپارچگی در تولید و مصرف نیز دست پیدا کرد.

مدیر بخش زیرساخت‌های انرژی شرکت جنرال موتورز، خانم بریتا گروس می‌گوید که مدیریت انرژی بادی کابوس اپراتورهای شبکه برق‌رسانی است. این انرژی دائم کم و زیاد می‌شود، حتی ممکن است گاهی به دلیل توقف باد نتوان ظرف چند روز هم آن را بارگذاری کرد. از نظر او مدیریت انرژی بادی مستلزم تلاش شدید و بی‌وقفه‌ای است. اما در عین حال ولتاژگذاری‌های کوتاه‌مدت بسیار زیاد در باتری‌ اتومبیل‌های برقی بیشترین ظرفیت الکتریکی را ظرف مدت ۵۰ سال برای واحدهای مسکونی به ارمغان خواهد آورد.

البته مشکلاتی هم وجود دارد و مهم‌ترین آنها برمی‌گردد به این‌که شبکه برای استفاده از چنین ظرفیتی طرح‌ریزی نشده است. در هر حال برای آن‌که بتوان از این منبع انرژی استفاده کرد باید حتما تغییراتی در بخش زیرساخت‌ها اعمال شود.

منبع : nationalgeographic

مترجم: فرناز حیدری