شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

ویدیو پروژکتور اشرافی JVC DLA HD۳۵۰


ویدیو پروژکتور اشرافی JVC DLA HD۳۵۰

دوستی می گفت این همه که از تکنولوژی های تصویری در ویدیو پروژکتورها صحبت می کنید یک بار زیر و زبر آن ها را برایمان تعریف کن و خلاص

دوستی می‌گفت این همه که از تکنولوژی‌های تصویری در ویدیو پروژکتورها صحبت می‌کنید یک‌بار زیر و زبر آن‌ها را برایمان تعریف کن و خلاص!

راستش این مقاله را که آماده می‌کردم یاد گفته آن رفیق شفیقم افتادم و ساختار آن را دوباره تغییر دادم. این هفته قرار است محصولی برای طبقه مرفه جامعه معرفی کنیم. دستگاهی که در بازارهای جهانی حدود شش هزار دلار قیمت دارد، بعید نیست که اگر پایش به ایران باز شود تا هفت میلیون تومان نیز برسد. این محصول‌ برای طبقه متوسط گزینه مناسبی نیست و همان بهتر که به خواندن قابلیت‌های آن اکتفا شود.

این دستگاه از تکنولوژی جدیدی بهره می‌برد که نه DLP است و نه ۳LCD، بلکه D-ILA نام دارد و از نوادگان خلف تکنولوژی LCoS محسوب می‌شود. در نوشته‌‌های قبلی گفته بودم که تکنولوژی LCoS بیشتر در دو قالب وارد بازار شده است. یکی SXRD که توسط Sony توسعه داده شده و دیگری D-ILA که متولی آن JVC است. از این نسخه‌ها بیشتر در تولید دستگاه‌های سطح بالای ویدیو پروژکتور استفاده می‌شود. در ادامه قدری درباره تکنولوژی LCoS به ‌عنوان تکنولوژی اصلی صحبت خواهیم کرد و در فرصت باقیمانده به ویدیو پروژکتور فاخر JVC DLA-HD۳۵۰ خواهیم پرداخت که دل‌های بسیاری را واله و شیدا کرده است.

● تکنولوژی LCoS

می‌دانم که این اصطلاح LCoS و اینکه حرف O به‌ صورت کوچک نوشته می‌شود قدری در واژگان معمول غریب نشان می‌دهد. این اصطلاح مخففی است برای Liquid Crystal on Silicon و از آنجا که حرف O به‌ عنوان حرف اضافه وارد شده، به این شکل نگاشته می‌شود.

تکنولوژی LCoS در نگاه اول شاخه‌ای از تکنولوژی DLP محسوب می‌شود، اما عملکرد و کیفیت آن بیشتر به تکنولوژی ۳LCD‌ شباهت دارد. بین خودمان بماند اما سال‌ها پیش اوضاع بر تکنولوژی بدوی DLP چنان تنگ شد که مجبور به اعمال اصلاحات متعددی شد و همان مسیری را طی کرد که تکنولوژی LCD سال‌ها پیش رفته و منجر به‌ معرفی تکنولوژی ۳LCD شده بود. مسیر تکنولوژی DLP اولیه در نهایت به تکنولوژی DLP ۳DMD انجامید. خدا می‌داند که علاقه‌مندم درباره تکنولوژی‌های ۳LCD، DLP و مفهوم غریب DMD صحبت کنم، اما حتم دارم از اصل ماجرا که معرفی تکنولوژی LCOS و دستگاه ویدیو پروژکتور JVC DLA-HD۳۵۰ است خواهم ماند.

● شیوه تولید تصویر

در انتهای هر دستگاه ویدیو پروژکتور یک لامپ پرتوان قرار دارد که نور سفید مورد نیاز را تامین می‌کند. نور سفید وارد قسمتی می‌شود که چند قطعه منشور در آن جای گرفته و نور سفید را در سه جهت باز می‌تاباند. اجازه دهید یادآوری کنم که همه تصاویر از ترکیب سه نور اصلی قرمز، آبی و سبز تشکیل می‌شوند. هر یک از پرتوهای سه‌گانه که هنوز سفیدرنگ هستند وارد بخش مربوط به خود می‌شوند. در واقع هر یک از این بخش‌ها عهده‌دار تعیین سهم رنگ مخصوص به خود در کلیت تصویر هستند. برای مثال، بخش مربوط به نور قرمز مشخص می‌کند که چه بخشی از تصویر در هر لحظه نیازمند حضور نور قرمز بوده و شدت آن چقدر است. همین اتفاق به‌ صورتی هماهنگ در دیگر بخش‌ها برای نور آبی و سبز دنبال می‌شود. برای مثال، نور سفید را در بخش قرمز دنبال می‌کنیم.

نور سفید وارد بخش قرمز و وارد لایه شفافی می‌شود که در آن تعدادی سلول کریستال مایع قرار دارند. این سلول‌های کریستال مایع، پسرعموهای همان سلول‌هایی هستند که در پانل نمایشگرهای LCD استفاده می‌شوند. در آنجا هر پیکسل از سه زیرپیکسل رنگی تشکیل شده بود، اما در اینجا تمامی سلول‌ها از یک نوع زیرپیکسل -برای مثال همه قرمز- تشکیل شده‌اند.

یک مدار کنترلی به‌ صورتی هماهنگ و دقیق، طرحی از تصویر را روی سلول‌های کریستال مایع مشخص می‌کند و به هر یک از سلول‌ها اعلام می‌کند که شدت نور چه مقدار باید باشد. از آنجا که این سلول‌ها تک‌رنگ هستند فقط اجازه عبور به رنگ هماهنگ با خود را می‌دهند. در اینجا فقط نور قرمز اجازه عبور پیدا می‌کند و شدت آن در هنگام عبور از داخل سلول کریستال مایع مشخص می‌شود. در سوی دیگر این سلول لایه‌ای قرار دارد که همچون آینه نور قرمزی که شدت آن مشخص شده است را بازتاب می‌دهد. بازتاب نور از کل این چیپ سیلیکون، تصویری به وجود می‌آورد که فقط از نور قرمز تشکیل شده است. همین اتفاق در دیگر بخش‌ها یعنی بخش نور آبی و سبز نیز دنبال می‌شود. از ترکیب این سه، ‌تصویر اصلی به وجود می‌آید و به ‌کمک یک عدسی محدب بزرگنمایی و روی پرده نمایش داده می‌شود.

شیوه پردازش تصویر و تشکیل تصویر نهایی مانند تکنولوژی ۳LCD است، با این تفاوت که در تکنولوژی ۳LCD تصویر پس از عبور از چیپ‌های سیلیکون بازتابیده نمی‌شود. این‌ بخش کار از تکنولوژی DLP اخذ شده و تصویر نهایی بر اساس بازتاب تشکیل می‌شود.

● یک نکته دیگر

شباهت تکنولوژی LCoS به تکنولوژی ۳LCD موجب شده است که برخی خواص عالی آن را به ارث ببرد و از مزایای تکنولوژی DLP نیز بهره‌مند شود. از این‌رو تکنولوژی LCoS ترکیبی از قابلیت‌های مثبت دو تکنولوژی رقیب محسوب می‌شود و با مشکلات کمتری مواجه است. دیگر اینکه، در برخی دستگاه‌های جدید از تکنولوژی LED برای تولید نور مورد نیاز استفاده می‌شود و لامپ‌های مرسوم کنونی به مرور از رده خارج خواهند شد.

این را به یاد داشته باشید که ذات تکنولوژی‌های مورد استفاده در ویدیو پروژکتورها ایجاب می‌کند که لامپ‌ها عمر مشخصی داشته باشند. در بهترین حالت عمر لامپ از چهار هزار ساعت فراتر نخواهد رفت. تکنولوژری LED علاوه بر اینکه مشکل طول عمر لامپ‌ها را به آن شکل ندارد، کیفیت رنگ‌ بهتری نیز خواهد داشت.

● و اما دستگاه JVC

مدل جدید JVC برخلاف مدل‌های قبلی برای ایجاد رنگ مشکی واقعی در تصویر نهایی نیازی به کاهش شدت روشنایی ندارد و می‌تواند در عین شفافیت، تصویری با قدرت تفکیک بالا ارایه دهد. این مدل همانند دیگر مدل‌هایی که برای استفاده در منزل و برای دیدن فیلم طراحی می‌شوند در داخل خود بلندگویی تعبیه نکرده است و مخاطب باید به این موضوع توجه کافی مبذول دارد. به‌ طور معمول در هنگام خرید، مجموعه کاملی از بلندگوهای چند تکه برای استفاده ارایه می‌شوند که البته هزینه مجزایی خواهند داشت.

دیگر اینکه، قوت این مدل در چیپ پردازشی اصلی دستگاه نهفته است. از آنجایی‌که این قبیل دستگاه‌ها مدعی پشتیبانی از فیلم‌های کیفیت بالا (Full HD) هستند، اما در برخی مدل‌ها تاخیر ناخواسته‌ای در پردازش تصاویر سه‌گانه و ترکیب صحیح آن‌ها به‌ وجود می‌آید. این مشکل بیشتر در مدل‌های اولیه و مدعی نمایان بود و در بسیاری از مدل‌های کنونی رفع شده است.

شرکت JVC مدل جدیدتری با نام DLA-HD۷۵۰ روانه بازار کرده که حدود سه چهار میلیون تومان گران‌تر از مدل HD۳۵۰ است. امکانات این مدل افزایش قابل ملاحظه‌ای داشته و کیفیت تصویری آن نیز بهبود یافته است. مدل HD۳۵۰ در اواسط پاییز سال ۸۷ و مدل HD۷۵۰ در اواسط بهمن ۸۷ وارد بازارهای جهانی شده‌اند. همان مدل HD۳۵۰ برای استفاده مناسب‌تر است. البته شش ماه بعد قیمت مدل جدیدتر نیز کاهش خواهد یافت و مدل جدیدتری معرفی خواهد شد و الی‌آخر...

● مشخصات

▪ سازنده: JVC

▪ مدل: DLA-HD۳۵۰

▪ تکنولوژی تصویری: D-ILA (از نوادگان LCoS)

▪ رزولوشن: ۱۹۲۰ ? ۱۰۸۰ پیکسل (Full HD)

▪ اندازه چیپ‌ها: سه چیپ در ابعاد ۸/۱ سانتی‌متر

▪ تعداد کل پیکسل: ۲ مگاپیکسل

▪ فرمت‌های تصویری: ۱۰۸۰p، ۱۰۸۰i و ۷۲۰p

▪ توان لامپ: ۲۰۰ وات

▪ عمر لامپ: ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ ساعت

▪ نسبت تصویر: ۱۶ به ۹

▪ قطر تصویر: ۶۰ تا ۲۰۰ اینچ در فاصله ۷/۳ تا ۱/۶ متر

▪ قطر مناسب تصویر: ۱۰۰ اینچ در فاصله ۴ تا ۵ متر

▪ صدای فن خنک‌ساز: ۱۹ دسی‌بل

▪ سازگاری با HD: به‌طور کامل دارد

▪ ورودی دیجیتال: دو رابط HDMI ۱.۳ (سازگار با HDCP)

▪ نسبت کنتراست: ۳۰ هزار به یک

▪ شدت روشنایی: ۱۰۰۰ نیتس (کاندلا بر متر مربع)

▪ مصرف انرژی: ۲۴۰ وات

▪ وزن: ۱۱ کیلوگرم

▪ ابعاد: ۱۶۶ ? ۳۶۵ ? ۴۷۸ میلی‌متر

▪ قیمت جهانی: ۵۷۰۰ تا ۶۲۰۰ دلار

● ارزیابی فنی

▪ طراحی بدنه: عالی (۹ از ۱۰)

▪ امکانات: خیلی‌خوب (۸ از ۱۰)

▪ کیفیت تصویر: عالی (۹ از ۱۰)

▪ ارزش قیمت: عالی (۱۰ از ۱۰)

▪ امتیاز کلی: عالی (۱۰ از ۱۰)