شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

دهداری در خروج را به میشل پلاتینی نشان داد


دهداری در خروج را به میشل پلاتینی نشان داد

قطری ها خیلی دوست دارند در ورزش قاره خودشان را نشان دهند آنها برای خودنمایی پول زیادی خرج می کنند

● خاطره های ۱۹ساله از جام دوران ورشکستگی

قطری ها خیلی دوست دارند در ورزش قاره خودشان را نشان دهند. آنها برای خودنمایی پول زیادی خرج می کنند. امکانات خودشان را نسبت به سایر کشورها بیشتر نشان می دهند از ورزشکاران سایر کشورها می خواهند تا برای آنها به میدان بروند و خلاصه اینکه برای منحصر به فرد نشان دادن خودشان بسیار زحمت می کشند و انرژی زیادی صرف می کنند. بازی های آسیایی ۲۰۰۶ دوحه را که به یاد دارید؟ آنها واقعاً مسابقات را مثال زدنی و در کلاسی واقعاً بالا برگزار کردند. فکر نکنید که قطری ها تازه یاد گرفته اند خودنمایی کنند. نه، آنها این صفت را از ۱۹ سال قبل دارند. از جام ملت های ۱۹۸۸ آسیا، جامی که ایران هم در آن شرکت داشت. در آن مسابقات قطری ها سعی داشتند برتری خود را بر فوتبال آسیا القا کنند. برای نیل به این منظور، برنامه های زیادی را تدوین کردند.

قطری های تابلو، برای اولین بار ستاره رویایی فرانسه را به آسیا فرا خواندند. میشل پلاتینی که تازه هشت ماه بود فوتبال را کنار گذاشته بود و سطح اعتبارش در فوتبال کمتر از سطح اعتبار مارادونا و بکن باوئر نبود، میهمان ویژه رقابت ها بود. قطری ها بهترین داوران فوتبال دنیا را هم به میدان فرا خوانده بودند. داورانی مثل میشل ووترو که دو سال بود مسابقات افتتاحیه جام جهانی ۱۹۹۰ ایتالیا را سوت زد و جرج کورتنی که در انگلستان یک داور بی نظیر بود.

مراسم افتتاحیه در آذرماه سال ۱۳۶۷، سه ماه بعد از اعلام رسمی آتش بس بین ایران و عراق در ورزشگاه خلیفه شهر دوحه برگزار شد. بعد از مراسم، بازی افتتاحیه بین ایران و قطر انجام شد.

قطری ها همه تمهیدات لازم را برای این بازی اندیشیده بودند. مربیان برزیلی درجه اول و تماشاگر فراوانی که برای حضور در این بازی، پاداش گرفته بودند، قبل از شروع بازی، قطری ها، میشل پلاتینی را به رختکن خود بردند و برای آنکه شرط میزبانی را نیز به جای آورند، منت گذاشتند و به مسوولان تیم ملی اعلام کردند که پلاتینی می خواهد قدم رنجه کرده پای به رختکن ایران بگذارد. سرپرست تیم ملی که با اخلاق دهداری سرمربی اصولگرای تیم ملی در آن مقطع خوب آشنا بود، اعلام کرد باید هماهنگی این امر با دهداری صورت گیرد.

قطری ها تصور می کردند کاروان ایران، برای خودنمایی چنین تصمیمی گرفته است. به دهداری گفتند میشل پلاتینی پشت در ایستاده و قصد ورود دارد. دهداری گفت از ایشان تشکر کرده و ابلاغ فرمایید به کارشان برسند، ما برنامه های تاکتیکی خودمان را در رختکن مرور می کنیم و برنامه یی برای حضور آقای پلاتینی در رختکن نداریم. قطری ها شوکه شده بودند. آنها پلاتینی را با هزار منت به رختکن ایران رسانده بودند و حالا باید او را برمی گرداندند. خیلی ها متوجه عملکرد دهداری در آن مقطع نشدند و عمل او را متحجرانه خواندند، اما دل دهداری گواه نکته یی دیگر بود. از لحاظ حفظ آداب اجتماعی، او یک آدم فرهیخته بود. قصد او از راه ندادن پلاتینی، مخالفتی بود که او با این رویه داشت، رویه یی که طی آن با نشان دادن پلاتینی در واقع شخصیت فنی ستارگان ایرانی زیر سوال می رفت. این باور عمیق در دل دهداری از سال ها پیش وجود داشت و هیچ گاه تا لحظه مرگ جایش را به چیز دیگری ندارد.

دو تیم وارد زمین شدند. آنها می خواستند انتقام عمل دهداری را در میدان بگیرند، اما فقط ۶ دقیقه تا لحظه موعود فاصله بود. فرشاد پیوس از روی نقطه کرنر به توپ ضربه زد. کریم باوی برخاست و با یک ضربه سر فوق العاده دروازه قطر را فرو ریخت. ایران یک بر صفر از قطر پیش افتاد. یک فرانسوی دیگر عهده دار قضاوت این دیدار بود. میشل ووترو با قاطعیت بازی را اداره می کرد. قطری ها باور نداشتند که داور فرانسوی حاضر نیست رضایت قطری ها را به اعتبار قضاوتش ترجیح دهد. ایران در دقیقه ۸۹ با ضربه فرشاد پیوس گل دوم را هم به قطر زد و بازی با پیروزی ۲ بر صفر تیم ملی فوتبال کشورمان به پایان رسید.

قطری های میزبان در ادامه کار نتوانستند صاحب موقعیت قابل توجهی شوند و حذف شدند. ایران که امارات را یک بر صفر برد با ژاپن صفر-صفر کرد و در یک روز ۳ بر صفر به کره جنوبی باخت و در نیمه نهایی به مصاف عربستان رفت.

عربستان در دقیقه ۱۵ توسط ماجد عبدالله به ایران گل زد. نیمه دوم ایران - عربستان سال ۱۳۶۷ یک نیمه رویایی بود. انصاری فرد به جای مهدی فنونی زاده وارد میدان شد تا با حضورش کنار پیوس، باوی، کرمانی، محرمی، زرینچه، نامجومطلق و قایقران عرصه به حریف تنگ شود.

جرج کورتنی در دقیقه ۷۵ از پذیرش گل صحیح کرمانی خودداری کرد. او برای آنکه ایرانی ها نفرینش نکنند در دقیقه ۸۳ حکم به تکرار پنالتی کاملاً صحیح عربستانی ها داد که این بار گلی ثبت نشد.

● در دقیقه ۷۵ نیمه نهایی

ایران - عربستان ۸ سال بعد هم جمال قاندور مصری از اعلام یک پنالتی آشکار به نفع ایران خودداری کرده بود. در واقع باید گفت که عربستانی ها دو بار با خواست داور، در نیمه نهایی جام ملت ها موفق شده و پای به فینال رقابت ها گذاشته اند. ایران در دیدار رده بندی، تیم ملی چین را در ضربات پنالتی شکست داد و سوم شد. ایران در سالی سوم شد که از ۵ میلیارد درآمد ارزی، سه میلیارد آن صرف جنگ می شد. به بدترین اوضاع اقتصادی در سطح دنیا رسیده بودیم، یک دوران قحطی کامل و ورشکستگی اقتصادی پیش روی مان بود، در چنین دورانی تیم سوم آسیا شدیم.

حالا خودمان را با آن روز مقایسه کنیم، روزگاری را فرض کنید که دهداری، پلاتینی را از رختکن ایران دیپورت کرد. امروز اگر پلاتینی نه، بلکه یک ستاره درجه چندم اروپایی بخواهد به رختکن ایران بیاید برایش فرش قرمز پهن می کنند و بلانسبت باشخصیت ها، پایش را هم می بوسند ولی دهداری بزرگ، در آن روزگار تاریخی، دستور بازگشت پلاتینی را صادر کرد. ۱۰ سال بعد وقتی ایران به جام جهانی ۹۸ فرانسه رفت، پلاتینی مسوول ستاد برگزاری بازی ها استقبال شایان توجهی از ایرانی ها کرد. او می دانست ایرانی ها چه آدم های بلندطبع و بی نیازی هستند.

مهدی حدادپور



همچنین مشاهده کنید