یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
اینترنت پرسرعت هنوز در دسترس نمی باشد
اگر اینترنت را شاهراه حیاتی دانش بشری و راهی برای بهروز ماندن در تمامی رشتههای علمی و غیرعلمی بدانیم و آن را امكانی بهتر برای تجارت و عرصههای اقتصادی تصور كنیم، آنگاه شاید كمی به اهمیت این فضای مجازی پی ببریم. میدانیم كه امروزه یكی از چالشهای بزرگ جهانی، مدیریت و تسلط بر این فضای مجازی است. اگر بپذیریم كه حضور بیشتر و عملا تسلط بیشتر این فضا، امروزه منوط به داشتن كاربران فعال و محتوای بیشتر در این فضاست، به نقش انكارناپذیر كاربران اینترنت در این فضا پی ببریم، خواهیم فهمید كه چرا در جهان مسابقهای بر دسترسی با سرعت بیشتر در این فضا چرا وجود دارد.
دنیای امروز، دنیای پیشرفت و پشت سر گذاشتن رنجهایی است که بشر در گذشته به دلیل کمبود دانش و امکانات به او متحمل میشده است. اگر امروز در دنیا و در کشورهای صنعتی شرکتهای خدمات اینترنتی سعی در بهبود و ارتقای سرعت اتصال با خطوط پرسرعت اینترنت برای کاربران خانگی هستند، تماما برای پر کردن خلاءهایی است که در دسترسی dial-up به چشم میخورد.
در كشور ما نیز از زمانی كه خبرهایی متنی بر افزایش سرعت اینترنت در جهان شنیده شد، مسئولین ما وعده پرسرعت شدن اینترنت را دادهاند و حتی توسعه دسترسی به اینترنت و بیشتر شدن سرعت آن در دستوركار برنامه چهارم توسعه نیز قرار گرفت. اما از وقتی كه بخشنامهای در ایران برای محدودیت در سرعت دستیابی به اینترنت وضع شده، كاربران اینترنتی و شركتهای ما در كما بسر میبرند و تا زمانی كه این بخشنامه وجود دارد این فضا از حالت كما خارج نمیشود.
● شروع ماجرا و نظرات مدیران
مهرماه امسال و بخصوص ۱۲ مهر برای كاربران اینترنت ایرانی و شركتهای PAP خوشیمن نبود. چرا كه در این روز محدودیتی بیسابقه بر اینترنت كشور اعمال شد. محدودیتی كه خبر آن با ۷ روز تاخیر و در روز ۱۹ مهر ماه در ایتنا منتشر شد.
خبری كوتاه ولی بسیار پر معنی كه در ابتدا محرمانه بود: از این پس كاربران شخصی نمیتوانند به اینترنت پرسرعت بالاتر از k۱۲۸ دسترسی داشته باشند. موضوع از این قرار بود كه شركتهای PAP با دریافت دستوری از ۱۲ مهر ماه، در ارائه اینترنت پرسرعت به مردم دچار محدودیت شده بودند.
از قرار معلوم سازمان تنظیم مقررات طی دستورالعملی از شركتهای ارائه دهنده اینترنت پرسرعت خواسته بود كه در واگذاری ارتباط سریع به كاربران شخصی، ضوابط جدیدی را رعایت كنند. بر طبق این دستورالعمل كه ظاهرا در تاریخ دوازدهم مهر ماه جاری ابلاغ شده، شركتهای PAP و نمایندگیهای آنان، از دادن ارتباط به كاربران شخصی با سرعت بیش از ۱۲۸ منع شدهاند. بدین ترتیب مشتریان جدید كه برای گرفتن اشتراك اینترنت پرسرعت به این شركتها مراجعه میكردند، با جواب منفی درباره سرعتهای بالاتر مواجه میگشتند.
این نخستین باری بود كه بر روی سرعت اینترنت ارائه شده به كاربران، محدودیت گذاشته میشد و هیچ توضیحی درباره علت این تصمیم ارائه نشد. بعد از انتشار این خبر مدیر روابطعمومی وقت سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با تایید این خبر، رسما گفت: مطابق با این بخشنامه، از این پس ارایه اینترنت پرسرعت با ظرفیت بیش از ۱۲۸كیلوبیت بر ثانیه به تمام كاربران اینترنتی (شخصی و عمومی) ممنوع خواهد بود. عربزاده افزود: این بخشنامه به دستور وزارت ارتباطات صادر شده و موقتی است.
به گفته وی این بخشنامه تا زمانی كه ضوابط و شرایط جدید برای ارایه اینترنت پرسرعت توسط شركتهای PAP مشخص شود، قابل اجرا است. وی تاكید كرد: بخشنامه مذكور برای تمام شركتهایخصوصی و شركتهای مخابرات كه خطوط ADSL به كاربران ارایه میدهند، ابلاغ شده است. وی درباره دلایل ابلاغ بخشنامه جدید سازمان تنظیم مقررات مبنی بر محدود كردن ارایه اینترنت پرسرعت توضیحی ارایه نكرد. با انتشار اخبار اولیه، كمكم موجی خبری ایجاد شده بود و مدیران نیز مجبور به پاسخگویی بودند.
محمود خسروی، رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به فاصله ۵ روز از انتشار اولین خبر در مصاحبهای از لغو این محدودیت خبر داد و گفت: با مهیا شدن شرایط خاص برای ارایه اینترنت با سرعت ۱۲۸ كیلو بیت برثانیه محدودیت آن تا چهار ماه آینده لغو میشود و افزود: این بخشنامه تا زمانی كه ضوابط و شرایط جدید برای ارایه اینترنت پرسرعت توسط شركتهای PAP مشخص شود اجرا خواهد شد. البته خسروی از ارائه توضیحات بیشتر در مورد این بخشنامه خودداری كرد. اعمال بخشنامه در حالی بود كه مدیران دیگر مخابرات از دلایل اعمال آن بیخبر بودند.
صابرفیضی، مدیرعامل شركت مخابرات ایران، در خصوص دلیل صدور این بخشنامه اظهار بیاطلاعی كرد و یادآور شد: دلایل صدور این بخشنامه باید از سوی سازمان تنظیم مقررات پاسخ داده شود. فیضی خاطرنشان كرد: ظرفیت ۱۲۸ كیلوبیت بر ثانیه دو برابر دایلآپ خواهد بود و ADSL زمانی مفهوم پیدا خواهد كرد كه بیش از ۱۲۸ كیلوبیت بر ثانیه یعنی ۲۵۶ كیلوبیت به بالا باشد. چند روز بعد پای وزیر هم به این قضیه باز شد. البته سلیمانی وزیر ICT ابهامی در سخنان خسروی مطرح كرد و آن دائمی شدن این محدودیت بود.
وی اظهار داشت: محدودیت اینترنت پرسرعت به شكل آزمایشی مطرح شده و ممكن است مقطعی نیز نباشد و اگر با جواب خوبی همراه بود، به همین شكل باقی میماند. البته وزیر راهكاری را برای كسانی كه به بیش از سرعت مورد نظر نیاز دارند ارائه داد: توصیه میكنیم كسانی كه در این زمینه مشكل پیدا میكنند، مانند بخش خصوصی این مشكلات را مستند و به سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اعلام كنند؛ تا ما برای آنها راهكار پیدا كنیم؛ چرا كه بعضی مشتریان خاص وجود دارند كه پهنای باند بیشتری میخواهند كه باید نیاز آنها را بررسی و مشكل را رفع كرد.
البته جناب وزیر آب پاكی بر روی مشتریان خانگی ریخت و اعلام كرد: كاهش پهنای باند برای مشتریان خانگی مشكلی ایجاد نمیكند، چرا كه با بررسیهای انجام شده، كاربران خانگی نیازی بیشتر از این رقم ندارند! ۱۰ روز بعد از اعلام وزیر رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی گفت: كمیته كاری پیگیری ممنوعیت واگذاری پهنای باند بیشتر از ۱۲۸، تقاضای كسانی كه به استفاده پهنای باندی بیشتر از این میزان نیاز دارند را بررسی و هماهنگیهای لازم را انجام میدهد.
محمود خسروی درباره این كمیته كاری اظهار كرد: مذاكراتی در خصوص تشكیل این كمیته انجام شده، اما هنوز شكل نگرفته و قرار است میان سازمان و شركت فناوری اطلاعات تشكیل شود. به گفته او مراكز شخصی و خصوصی نیز میتوانند تقاضای خود را به این سازمان ارسال كنند تا پس از بررسی و داشتن شرایط لازم برای آنها نیز این امكان فراهم شود؛ ضوابط و شرایط دریافت این میزان پهنای باند در كمیته مورد نظر مشخص خواهد شد. اواسط آبان ماه هم سازمانتنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از تجدید نظر در بخشنامه این وزارتخانه مبنی بر محدویت در ارایه اینترنت پرسرعت خبر داد.
عرب زاده در این زمینه گفت: همانطور كه قبلا اعلام شده بود بخشنامه جدید وزارت ارتباطات موقتی است و به زودی در آن تجدید نظر خواهد شد ولی وی تاریخی را برای اعمال این تجدید نظر مشخص نكرد. گفتهها و نظرات مدیران دولتی از سویی است كه نمایندگان مجلس، اصناف، شركتها، كارشناسان از سویی و كاربران اینترنت نیز از سوی دیگر با این محدودیت مخالفت میكردند.
● نظرات صنف
ناصرعلی سعادت، رییس كمیسیون اینترنت سازمان نظامصنفی رایانهای استان تهران میگوید: تصمیم محدود كردن پهنای باند، خسارت فراوانی به شركتهایی كه با انگیزه و سرمایهگذاری به این حوزه وارد شدند، میزند و این منصفانه نیست كه سرمایهگذاری آنها به باد داده شود و باید به آنها پاسخگو بود. به اعتقاد او، اگر در كشور مشكلاتی در زمینه ارایه اینترنت پرسرعت وجود دارد، بحثی نیست كه از امروز شروع شده باشد، بلكه از ابتدا با این مشكلات مواجه بودیم و زمانی كه به شركتها مجوز میدادیم، باید فكر اینگونه مسایل و مشكلات را میكردیم.
یاشار بهمند
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست