پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
سالمند و موسیقی
![سالمند و موسیقی](/web/imgs/16/159/42tgq1.jpeg)
● مقدمه
در همه جوامع بشری ، سالمندان تعداد قابل توجهی از جمعیت را شامل می شوند . بنابراین در صورتیکه شرایط مساعد برای سالمند فراهم باشد تا بتواند مستقل و امیدوار زندگی کند ، مشکلات اجتماعی کاهش یافته ، مشکلات خانواده نیز کمتر می شود . یکی از راههای مناسب برای بهتر شدن زندگی سالمند و کاهش وابستگی او به دارو و درمان که هزینه قابل توجهی را بر او تحمیل می کند ، موسیقی است .
موسیقی درمانی بیش از هر تکنیک درمانی دیگر با زندگی روزمره مردم آمیخته و با نیاز و احساس آنها عجین شده است . به طوریکه همانند خواب و خوراک ، خواندن نیز در هر مکان و محفلی دیده و شنیده می شود . اما علت گرایش و علاقه مردم به موسیقی به خاطر طبیعت و فطرت آدمی است که مجذوب موسیقی است . ذات محرک و موزون موسیقی با فطرت وحدت طلب آدمی پیوند ناگسستنی دارد .
شنیدن و خواندن رایج ترین شیوه موسیقی درمانی است که در همه شرایط گوناگون زندگی به سادگی از آن سود می جوییم و حال و احوال خود را دستخوش آرامش و سبکی یا نشاط و سرزندگی کرده به انرژی و هیجان درونی توان می بخشیم . هرکس که در شرایط سالمی باشد هر از گاهی با شنیدن و خواندن احساسات خود را جاری می سازد و برون می افکند و انرژی کسل و یا نگران و سرگردان درونی را به سمت حالت و احساسی مطلوب هدایت می کند و از فشار بی رغبتی دل می کاهد . این شیوه درمانگری ساده همیشه و همه وقت مورد استفاده مردم بوده است . چنانچه آمده است که داود پیامبر هر از گاهی در کوه و دشت به الحان خوش نوایی سر می داد تا فشار تألمات مکافات قوم را از دل بکاهد و مجدداً بر مردم و اجتماع فرود آید و با قدرت و روحیه مسلط تری به اصلاح امور بپردازد .
مهمترین نقش موسیقی به عنوان درمان ، برای بیماران روانی عقب ماندگی ذهنی برای تقویت مهارتهای معلولین و بعد از آن در بیمارستانهای مختلف و برای سالمندان است . برای سالمندانی که دنیای ذهنی پراکنده ای دارند ، نظم موسیقی تجربه سازمان یافته مطلوبی است که می تواند آنها را از آشفتگی احساس دور کند تا توانایی پیش بینی کردن فعالیت وارتباط با موسیقی را به دست آورند .
پیش ازآنکه هر فردی بتواند در اجتماع رابطه مناسب و موفقیت آمیزی داشته باشد باید ابتدا با خود احساس راحتی کند . موسیقی می تواند ابزار « خودبیانی » را فراهم کند و احساس « خودارزشمندی » را تقویت نماید ؛ این مهم به مقدار قابل توجهی مراجعه افراد را به مراکز درمانی کم می کند و مصرف دارو را به حداقل می رساند .
در سالمندان توجه به این امر ضروری است که موسیقی سبب می شود آستانه تحمل درد بالا رود ، تپش قلب ، اضطراب و افسردگی کم شود . بسیاری از سالمندان برای برطرف کردن این مشکلات به مقدار زیادی دارو نیاز دارند . اگر سالمند خود نوازنده ساز باشد اثر مفید آن چندین برابر خواهد شد . قابل ذکر است که در ایام پیری که چشم خوب نمی بیند ، مطالعه مشکل می شود و بسیاری از سرگرمیها جایگاه خود را از دست می دهند ، استفاده از موسیقی بسیار مفید و مشکلات چندگانه سالمندان را کاهش می دهد .
بسیاری از سالمندان در زمینه تقویت کارکرد جسمی نیازهایی دارند این نیازها ممکن است شامل تقویت حرکتی در مفاصل مختلف ، افزایش توان و تحمل بدن و تقویت قدرت عضلانی بعد از شکستگی یا بیماری باشد . با موسیقی می توان راههای سرگرم کننده و لذت بخش برای رسیدن به اینگونه اهداف تقویتی پیدا کرد . به عنوان مثال با موسیقی همراه با تمرینات ورزشی روزانه می توان احساس دردی را که غالباً توأم با این ورزشهاست از ذهن دور کرده و محرک لازم را برای شرکت در انجام این قبیل ورزشها و فعالیتهای حرکتی فراهم آورد . دست زدن نشاط ا نگیز و موسیقی ریتمیک می تواند ورم مفاصل انگشتان را کم کند . فعالیتهایی چون حرکات ورزشی موزون یا رژه . می تواند احساس اطمینان ، شادی و امنیت را برای انجام حرکات مستقل ، در سالمند بهبود بخشد . ضربه زدن به زمین و پایکوبی همراه با موسیقی سبب خم شدن و کشش عضلات بدن می شود که در تنظیم جریان خون ، تقویت عضلات و توان بدنی مؤثر است . گوش دادن به موسیقی نه به اندازه نواختن ساز ولی کمتر از آن ،اثر مفید دارد و با توجه به اینکه بسیار کم هزینه است و سالمند می تواند در موقع انجام کارهای روزانه و استراحت به آن بپردازد ، بسیار با اهمیت است .
پژوهشهای مختلف نشان داده اند که بیشترین اثر موسیقی روی بی قراری ، گیجی ، تنش ، آلزایمر بوده است ، موسیقی توانایی فرد را افزایش می دهد ، افسردگی را کم می کند و یا از بین می برد و با توجه به اینکه یکی از مشکلات سالمندان افسردگی است و باید هزینه ای را صرف درمان و بستری کردن سالمند کرد ، می توان به این موضوع توجه دقیق داشت .
به طور کلی موسیقی درمانی درکاهش احساس تنهایی ، ترس از آینده مشکلات جسمی ، مشکلات روحی و روانی ، احساس طرد از خانواده ، اضطراب ، اندوه ، مشکلات تغذیه ای ، وابستگی به دیگران و وابستگی دارویی سالمندان نقش بسزایی دارد .
و همچنین موسیقی درمانی با افزایش اعماد به نفس ، نشاط ، استفاده از تواناییها و ورزش ارتباط معناداری دارد .
● نتیجه گیری :
استفاده از موسیقی در زندگی سالمندان موجب بهبود شرایط زندگی آنها می شود . مشکلات سالمندان تحت تأثیر موسیقی سبک تر و تحمل مشکلات برای آنان آسانتر می شود موسیقی موجب بالا رفتن سطح اعتماد بنفس سالمندان می شود ، وابستگی عاطفی آنها را زیاد و وابستگی به دیگران را کم می کند .
وابستگی به دارو را تاپایین ترین حد ممکن کاهش می دهد یا از بین می برد و سبب می شود که تمایل به ورزش در فرد سالمند پدید آید . بیایید سالمندان را آموزش دهیم که این امکان کم هزینه را مورد توجه قرار دهند .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست