دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

نگاهی به زندگی سیاسی بی نظیر بوتو


نگاهی به زندگی سیاسی بی نظیر بوتو

بی نظیر بوتو نخست وزیر پیشین پاکستان پس از گذشت سه ماه از بازگشت وی به وطن روز پنجشنبه در حمله تروریستی در راولپندی پاکستان کشته شد و در پی این ترور موجی از خشونت و نآرامی ها سراسر این کشوربه ویژه در ایالت سند را فرا گرفت

بی‌نظیر بوتو نخست وزیر پیشین پاکستان و رهبر حزب مردم در تاریخ ۲۱ژوئن ۱۹۵۳در کراچی در یک خانواده با نفوذ و زمین‌دار متولد شد. وی دختر "ذوالفقار علی بوتو" نخست وزیر اسبق پاکستان است. بوتو مقطع ابتدایی و دبیرستان را در کراچی و راولپندی گذارند و از سال ۱۹۶۹تا سال ۱۹۷۳وارد دانشگاه "هاروارد" آمریکا شد.

وی از سال ۱۹۷۳تا۱۹۷۶ در دانشگاه" آکسفورد" انگلیس در رشته‌های قانون،فلسفه،سیاست و اقتصاد تحصیل کرد.

یکسال پس از فارغ‌التحصلی از دانشگاه آکسفورد به کشور بازگشت و به حزب مردم پاکستان پیوست. بوتو در ۱۸ دستامبر ۱۹۸۷ با "آصف علی زرداری" یکی از سرمایه‌داران بزرگ پاکستان ازدواج کرد که حاصل آن یک پسر و دو دختر است.

بوتو از سال ۱۹۷۷ تا ۱۹۸۴ به دلیل فعالیت‌های سیاسی و مخالفت با حکومت نظامی ژنرال"ضیاءالحق"رئیس جمهور وقت بازداشت و به حبس خانگی محکوم شد. در سال ۱۹۸۴ ضیاء الحق وی را به مدت دو سال به انگلیس تبعید کرد که در نهایت در روز ۱۰ آوریل ۱۹۸۶ به پاکستان بازگشت و مورد استقبال بی‌سابقه مردم "لاهور" قرار گرفت.

وی اولین زن مسلمان پاکستان بود که در ۳۵سالگی هدایت کشورش را بر عهده گرفت. بوتو دو بار طی سال‌های ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۰ و ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۶ به نخست وزیری پاکستان رسید ولی وی به اتهام فساد مالی و سوء مدیریت از سمتش برکنار شد. این در حالی است که بوتو این اتهامات را توطئه علیه خود عنوان کرده است.

بعد از برکناری بی‌نظیر بوتو، حزب مسلم لیگ(شاخه نواز) در انتخابات عمومی صاحب اکثریت شد و در نتیجه "محمد نواز شریف" برای تصدی پست نخست وزیری انتخاب شد.

از سال ۱۹۹۶ تا ۱۹۹۹ بی‌نظیر بوتو با رهبری حزب مردم به فعالیت سیاسی خود ادامه داد تا اینکه ژنرال پرویز مشرف در کوتای نظامی، نواز شریف را برکنار و شرایط کشور را به بر اساس قانون اساسی فوق‌العاده اعلام کرد. نواز شریف بعد از کودتای نظامی ژنرال مشرف به عربستان سعودی تبعید شد.

بوتو در اواخر دوره ریاست جمهوری مشرف به مذاکره پنهانی با ژنرال مشرف روی آورد و این مذاکرات در ابوظبی ادامه یافت تا جایی که این مذاکرات از چشم رسانه‌ها نیز دور نماند. پس از افشای این مذاکرات بی‌نظیربوتو در ۱۴دسامبر ۲۰۰۷تصمیم خود برای بازگشت به کشور را اعلام کرد. اعلام فرمان "آشتی ملی" از سوی ژنرال پرویز مشرف در ۵اکتبر زمینه حضور دوباره حزب مردم در صحنه سیاسی پاکستان را فراهم کرد.

بوتو ۵۴ ساله پس از تحمل هشت سال تبعید ۱۸اکتبر(۲۶مهر) به وطن بازگشت تا در آینده سیاسی پاکستان مشارکت داشته باشد اما ورود بوتو به پاکستان با انفجاری خونین همراه بود که طی آن ۱۳۵ نفر کشته و بیش از ۳۰۰ نفر مجروح شدند.

وی دو ماه گذشته هیچ نگرانی نداشت چرا که مشرف در چهارچوب مذاکره میان سران دو طرف به منظور تقسیم قدرت وی را مورد عفو قرار داده بود.

پس از آنکه رئیس جمهور پاکستان در این کشور وضع فوق‌العاده اعلام و تهدیدهای تروریستی را مطرح کرد، بوتو یک ماه بعد، از وی روی گردان شد. وی مشرف را متهم کرد به دنبال حفظ قدرت از هر طریق ممکن است.

بوتو پس از سه ماه بازگشت به وطن خود روز پنجشنبه هنگام خروج از تجمع انتخاباتی هوادارانش در راولپندی به ضرب گلوله‌های یک تروریست که گفته می‌شود از سوی شبکه القاعده مأمور به ترور نخست وزیر سابق شده بود، به قتل رسید و پاکستان که ۶۰ سال از عمر استقلالش می‌گذرد در پی این حادثه تروریستی دچار بحرانی جدید شد. حداقل ۲۰ نفر دیگر نیز در این حمله جان باختند.

قتل بوتو موجی از خشونت را در سراسر پاکستان و به ویژه در ایالت اصلی وی (سند) به راه انداخت و به نگرانی‌ها درباره بازگشت این کشور به وضعیت اضطراری و تعویق انتخابات مجلس در ماه آینده به رغم اعلام "محمدمیان سومرو"، نخست وزیر موقت، مبنی بر برگزاری انتخابات در زمان مقرر، دامن زد. پس از ترور "بی‌نظیر بوتو" و در پی خشونت‌های پنج‌‌شنبه تاکنون ۳۲نفر در این کشور کشته شده‌اند.

با وجود اینکه القاعده با انتشار بیانیه‌ای مسوولیت ترور ‌بی‌نظیر بوتو را بر عهده گرفته است ولی برخی از گروهها و جریان‌های سیاسی پاکستان دولت این کشور را مسوول و یا لااقل به سهل انگاری در حفاظت از جان بوتو متهم می‌کنند.

این در حالی است که دولت پاکستان با رد آن اعلام کرده است که حمایت‌های لازم را برای حفاظت از جان بوتو بعمل آورده و پیش از این نیز نسبت به ترور وی هشدار داده است.

"حمید نواز"، وزیر کشور پاکستان روز جمعه اعلام کرد که نشانه‌هایی از دست داشتن شبکه‌های تروریستی القاعده و طالبان در ترور "بی‌نظیر بوتو"، نخست وزیر سابق، وجود دارد.

این در حالی است که "حسان بخاری" عضو حزب مردم پاکستان "پرویز مشرف"رئیس جمهوری و دولت این کشور را به دلیل برقرار نکردن تدابیر امنیتی لازم، مسوول ترور "بی نظیر بوتو" رهبر حزب مردم و نخست وزیر اسبق پاکستان دانست و گفت: رئیس جمهوری پاکستان آگاه بود که بی نظیر بوتو در معرض خطر قرار دارد به طوری که مشاور امنیتی بوتو چهارشنبه در پیام خود به مشرف از وی خواست تا امنیت را برای رئیس حزب مردم فراهم کند اما مشرف به این درخواست پاسخ نداد و دولت وی نیز هیچ گونه اقداماتی در جهت افزایش تدابیر امنیتی صورت نداد.پیکر بی‌نظیر بوتو عصر دیروز در میان حضور صدها هزار نفر در کنار مزار پدرش "ذوالفقار بوتو" در زادگاهش در استان سند واقع در جنوب این کشور به خاک سپرده شد.