پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

سردسته آلرژی زاها بادام زمینی است


سردسته آلرژی زاها بادام زمینی است

به نظر شما امکان دارد اگزماهای پوستی در اثر خوردن غذای خاصی ایجاد شوند؟ آیا خوراکی‌ها عامل تشدید اگزما هستند؟ برخی از بیماران تصور می‌کنند، اگزما و آلرژی پوستی فقط در اثر …

به نظر شما امکان دارد اگزماهای پوستی در اثر خوردن غذای خاصی ایجاد شوند؟ آیا خوراکی‌ها عامل تشدید اگزما هستند؟ برخی از بیماران تصور می‌کنند، اگزما و آلرژی پوستی فقط در اثر خوردن برخی از مواد غذایی ایجاد می‌شود در حالی که این‌طور نیست. اگزما در سنین کودکی معمولا سرشتی یا ذاتی است. یعنی عامل اصلی اگزما در اغلب موارد در ژن کودک است...

حتما می‌پرسید پس نقش خوراکی‌ها چیست؟

برخی از انواع غذاها و خوراکی‌ها، عامل تشدید اگزما هستند یعنی اساسا اگزما به طور سرشتی ایجاد می شود و فقط برخی خوراکی‌ها عامل تشدید آن هستند.

با شایع‌ترین خوراکی‌های عامل تشدید اگزماآشنا شوید:

سردسته غذاهای آلرژی‌زا بادام زمینی است. سفیده تخم‌مرغ در رده بعدی قرار دارد. برخی بچه‌ها به شیر گاو یا گندم آلرژی دارند (تعجب نکنید آرد گندم می‌تواند عامل آلرژی باشد). سویا نیز می‌تواند آلرژی‌زا باشد. غذاهای تند و پرادویه هندی هم می‌توانند عامل آلرژی باشند اما معمولا کسی به کودکان غذاهای تند و پرادویه نمی‌دهد. انواع آجیل چه آجیل‌های زمینی (بادام زمینی و...) و چه آجیل‌های درختی (گردو و...) می‌توانند عامل آلرژی غذایی باشند. همچنین باید به غذاهای آماده که در آنها یکی از ترکیب‌های بالا وجود داشته باشد توجه کرد. مثلا ممکن است در بیسکویت هم سفیده تخم‌مرغ و هم روغن بادام زمینی وجود داشته باشد.

آلرژی غذایی با عدم تحمل غذاها متفاوت است. برخی از کودکان بعد از خوردن برخی خوراکی‌های خاص، دچار دل‌درد، تهوع یا استفراغ می‌شوند که این حالت آلرژی غذایی نیست.

از هر ۳ بچه مبتلا به اگزما فقط یک نفر ممکن است همزمان دچار آلرژی غذایی نیز باشد.

نشانه آلرژی غذایی این است که بلافاصله تا نیم ساعت پس از خوردن غذایی خاص دچار التهاب یا قرمزی دور دهان یا خارش می‌شود. گاهی با وجود درمان مناسب، اگزما بهبود نمی‌یابد.

در این حالت قدم بعدی انجام آزمایش مخصوص برای تایید تشخیص آلرژی غذایی است. بنابراین برای تشخیص آلرژی غذایی، آزمایش قدم اول نیست. قدم اول گفت‌وگوی پزشک با بیمار، پرسش و پاسخ با بیمار و معاینه است. آزمایش فقط برای تایید تشخیص ارزش دارد.

تشخیص آلرژی غذایی حتما باید توسط پزشک گذاشته شود. بچه‌ها در سنین رشد، نیاز مبرمی به مواد غذایی دارند. ایجاد محدودیت غذایی براساس حدس و گمان پدر یا مادر ممکن است بچه را در معرض سوءتغذیه قرار دهد.

بچه‌های مبتلا به اگزمای سرشتی یا آتوپیک درماتیت در معرض خطر ابتلا به آلرژی غذایی هستند یعنی در اغلب موارد آلرژی غذایی پس از شروع اگزما اتفاق می‌افتد.

معمولا به تدریج با گذشت سن و نزدیک شدن به سنین نوجوانی، آلرژی غذایی خودبه‌خود از بین می‌رود.

کلینیک پوست و مو

دکتر محمد شیزرپور

متخصص پوست و مو

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران