سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

مروری دیگر بر بیماری سیفلیس


مروری دیگر بر بیماری سیفلیس

بیماری سیفلیس در کشور انگلستان شایع نیست اما در برخی کشورها بسیار شایع است عفونت باکتریایی است که معمولاً از طریق مقاربت قابل انتقال است و همچنین از مادر مبتلا به جنین انتقال می یابد

● بیماری سیفیلیس

بیماری سیفلیس در کشور انگلستان شایع نیست اما در برخی کشورها بسیار شایع است. عفونت باکتریایی است که معمولاً از طریق مقاربت قابل انتقال است و همچنین از مادر مبتلا به جنین انتقال می‌یابد.

● علائم و نشانه‌ها

علائم و نشانه‌های بیماری در مرد و زن یکسان است و به سختی قابل تشخیص است و ۳ ماه پس از مقاربت جنسی با افراد آلوده ظاهر می‌شود. سیفلیس مراحل متعددی دارد. مراحل اولیه و ثانویه بسیار عفونی و واگیر است.

● مرحله اولیه

یک یا چند زخم بدون درد در محل ورود باکتری به بدن ظاهر می‌شود. به طور متوسط این زخم‌ها پس از ۲۱ روز ظاهر می‌شود. ممکن است اصلاً به زخم‌ ها توجه نکنید. این زخم‌ها در هر جای بدن ممکن است ظاهرمی‌شوند اما عمدتاً در:

▪ فرج(لب‌های مهبلی‌کلیتوریس و اطراف منفذ پیشابراه )

▪ سرویکس ( گردن رحم ) در زنان و روی آلت تناسلی مردان

▪ اطراف مخرج و دهان در هر دو جنس

این زخم‌ها بسیار واگیر و مسری و ۶ - ۲ هفته درمان آن طول می‌کشد.

● مرحله ثانویه

اگر عفونت درمان نشود مرحله ثانویه معمولاً ۳ -۲ هفته پس از ظهور زخم‌ها اتفاق می‌افتد.

علائم این مرحله عبارتند از:

▪ ظهور جوش‌هایی بدون خارش یا لکه‌هایی سراسر بدن

▪ ایجاد زخم‌های زگیلی درمهبل و اطراف مقعد در هر دو جنس

▪ بیماری شبیه آنفولانزا ، احساس خستگی کوفتگی و از دست دادن اشتها به همراه تورم غدد، تورم غدد ممکن است هفته‌ها یا ماه‌ها طول بکشد.

▪ لکه‌های سفید در سطح زبان یا کام

▪ از دست دادن مو به صورت لکه لکه

هنگامی که این علائم ظاهر می‌شود سیفلیس بسیار واگیر و مسری است . به شریک جنسی منتقل می‌شود. درمان در هر زمان در حین این دو مرحله اولیه سیفلیس عفونت را درمان می‌کند.

● دوره‌ی کمون

در این مرحله هیچ علامت یا نشانه‌ای از عفونت ندارید. این مرحله به وسیله آزمایشات خونی تشخیص داده می‌شود، اگر درمان نشوید ممکن است تا مرحله پایانی سیفلیس علائمی نشان ندهید ودر مرحله آخر علایم تظاهر نماید. ممکن است پس از ۱۰سال علایم تظاهریابد و در این مدت سیفلیس می‌تواند قلب و سیستم عصبی را درگیر کند. اگر درمان در مراحل پایانی عفونت انجام شود، عفونت ممکن است درمان شود. امادر صورتیکه به قلب یا سیستم عصبی آسیب وارد شود، این بدان معنی است که درمان مؤثر نخواهد بود و بیماری برگشت‌ ناپذیر خواهد بود.

● راه‌های انتقال سیفلیس

▪ مقاربت با فرد مبتلا

▪ انتقال به جنین از طریق مادر مبتلا

● آزمایشات سیفلیس

▪ نمونه خون

چندین تست خونی وCSF مایع مغزی نخاعی برای سیفلیس وجود دارد که مهمترین آنها VDRLاست.

- در صورت وجود زخم باید از مایعات این زخم‌ها نمونه جمع‌آوری شود و زیر میکروسکوپ بررسی شود.

- نمونه‌ها باید با سواپ اسفنجی یا پنبه‌ای استریل از جراحات گرد‌آوری شود.

- برای زنان باید یک معاینه داخلی انجام شود.

- نمونه ادرار

هیچ‌کدام از آزمایشات فوق دردناک نیست . اما ممکن است اندکی دردناک باشد. در صوتی که فکر می‌کنید در معرض سیفلیس قرار گرفته‌اید، باید سریعاً آزمایش انجام دهید.

● تشخیص و درمان

نمونه‌ها باید زیر میکروسکوپ از نظر وجود باکتری بررسی شود و باید به آزمایشگاه برای بررسی فرستاده شوند. نتایج آزمایش طرف معمولاً یک هفته آماده می‌شود. در صورتی که آزمایشات مثبت باشند و به سیفلیس مبتلا باشید، پزشک بیماری را برای شما تشریح میکند و به سؤالات شما در زمینه بیماری سیفیلیس پاسخ خواهد داد. همچنین از شما درباره شریک یا شرکای جنسی سؤال خواهد نمود، تا در صورت نیاز آنها نیزتحت درمان قرار گیرند. اگر در مراحل اولیه ی عفونت سیفیلیس باشید، باید از هر‌گونه مقاربت اعم از دهانی، مهبلی یا مقعدی بپرهیزید. همچنین باید از مقاربت با شریک جنسی‌تان در صورت داشتن هر نوع زخم و جوش‌های پوستی تا کامل‌شدن درمان جلوگیری کنید.

درمان سیفیلیس معمولاً با تزریق پنی‌سیلین دوهفته طول می‌کشد. علاوه بر آن مصرف قرص یا کپسول آنتی بیوتیک در برخی بیماران ضروری است. اگر نسبت به هر نوع آنتی‌بیوتیک آلرژی دارید یا در صورت اینکه احتمال می‌دهیدکه باردار هستید، باید حتماً پزشک را آگاه کنید. به پایان رسانیدن دوره‌ی درمان بسیار مهم‌است . در صورت قطع درمان باید درمان را از اول شروع کنید. پس از پایان درمان برای آزمایشات خونی در فواصل معینی باید به کلینیک رجوع کنید.

● بارداری و سیفیلیس

در انگلستان آزمایشات خونی برای خانم‌های باردار در هنگام مراجعه به کلینیک پیش از زایمان انجام می‌‌شود. در صورت مثبت‌بودن آزمایش سیفلیس درمان بدون هیچ‌ خطری برای جنین در طی بارداری انجام می‌گردد. در صورت عدم درمان مادر مبتلا عفونت را در رحم به جنین منتقل می‌کند.

در بعضی از بیماران درمان نشده، عفونت سبب سقط جنین یا تولد نوزاد نارس می‌شود. پس از یک‌بار درمان سیفلیس به خوبی درمان می‌شود و درمان سیفلیس موفقیت‌آمیز است . این عفونت عود نمی‌کند، مگر اینکه دوباره آلوده شوید.

اگر آزمایش خونی شما به دلایل مهاجرت مثبت باشد، از کلینیک محل درمان خود یک گواهی مبنی بر درمان کامل بیماری درخواست کنید. به خاطر داشته‌باشید، پس از درمان استفاده از کاندوم خطر ابتلای شما به عفونت‌های مقاربتی را کاهش می‌دهد.

فرشاد اکبرنژاد