دوشنبه, ۱ مرداد, ۱۴۰۳ / 22 July, 2024
مجله ویستا

اختلال در گفتار


اختلال در گفتار

دیرزبان بازکردن یا تأخیر در تکلم از جمله اختلالات شایع در خردسالان است که تشخیص بموقع و انجام درمان‌های لازم در رفع آن مؤثر است.
دیرزبان بازکردن در کودکان مسئله‌ای کاملاً …

دیرزبان بازکردن یا تأخیر در تکلم از جمله اختلالات شایع در خردسالان است که تشخیص بموقع و انجام درمان‌های لازم در رفع آن مؤثر است.

دیرزبان بازکردن در کودکان مسئله‌ای کاملاً طبیعی است که ۳ تا ۱۰ درصد کودکان را در برمی‌گیرد و با درمان‌های ساده و ایجاد شرایط محیطی مساعد می‌توان مهارت سخن گفتن را در کودکان تقویت کرد. مطالعات نشان می‌دهد بروز این اختلال در پسرها سه تا چهار برابر بیشتر از دختران است.

والدین در تشخیص و پیشگیری از این عارضه نقش بسیار مهمی دارند لذا بالابردن آگاهی آنان در رابطه با مهارت‌های گفتاری در خردسالان در رفع مشکلات آنان مؤثر است.

جدول زمان‌بندی شده زیر پیشرفت عادی و طبیعی روند آموزش گفتار را در کودکان نشان می‌دهد.

عوامل غیرجسمانی

‌ کودک بر پرورش سایر مهارت‌ها مانند راه رفتن تمرکز بیشتری دارد بنابر این درمورد حرف زدن پیشرفت کمتری از خود نشان می‌دهد.

‌ نوزادی که دارای خواهر یا برادر دوقلو است، یا کودکی در خانواده هست که فاصله سنی کمی با او دارد، فرصت کمتری برای زبان آموزی خواهد داشت.

‌ کودکانی که کمتر مورد توجه بزرگترها هستند فرصت یادگیری زبان برای آنان کمتر است.

‌ کودکانی که دویاچند زبان را بطور همزمان یاد می‌گیرند گاهی پیشرفت کمی در یادگیری زبان از خود نشان می‌دهند. همچنین ممکن است این دو زبان را باهم ادغام کنند.

‌ کودکی که تحت‌تأثیر فشارهای روانی است یا از مواردی چون فقر خانواده، تغذیه نامناسب، طردشدگی، نداشتن انگیزه و استرس و اضطراب رنج می‌برد در سخن گفتن دچار مشکل خواهد بود.

اختلالاتی که باعث تأخیر در صحبت کردن کودکان می‌شود

‌ ▪‌ نارسایی‌های مغزی

‌ نقص در شنوایی

‌ فلج مغزی

‌ توهم و خیالبافی بیش از حد

‌ ▪ ضربه مغزی

ناتوانی در شنوایی مهمترین عامل ایجاد اختلال در تکلم است. کودکی که نتواند به درستی بشنود یا منظور افراد را درک کند در صحبت کردن مشکل خواهد داشت.

همچنین نزدیک به ۵۰ درصد از موارد تأخیر در رشد مغز باعث اختلال در سخن گفتن می‌شود.

منیره اعتمادی