دوشنبه, ۱ مرداد, ۱۴۰۳ / 22 July, 2024
مجله ویستا

سیگار, فندک, حرکت


سیگار, فندک, حرکت

هالیوود مروج شماره یک مصرف سیگار در جهان

در پایان جنگ جهانی دوم، زمانی که سیگار کشیدن در سراسر جهان بسیار محبوب شده بود، «گروچو مارکس» و «همفری بوگارت» با سیگار کشیدن در فیلم‌ها راه را برای نسل بعدی ستاره‌های‌ هالیوودی باز کردند تا به یک تابلوی تبلیغاتی مناسب برای محصول‌های دخانیاتی تبدیل شوند و از زمانی که ستاره‌های سینمایی از سوی جوانان به عنوان الگو انتخاب شدند، این امر بهانه خوبی برای تولیدکنندگان سیگار شد تا محصولات‌شان را در صحنه‌هایی که این ستارگان سیگار می‌کشند تبلیغ کنند....

هالیوود همچنان مروج شماره یک مصرف سیگار است و متاسفانه هیچ اقدامی برای نشان دادن مضرات سیگار انجام نمی‌دهد. زمانی که در سال ۱۹۳۲میلادی، روزنامه سرطان در آمریکا مقاله‌ای را با موضوع «سیگار و سرطان ریه» منتشر کرد و در سال ۱۹۴۵میلادی بسیاری از پزشکان و محققان با قاطعیت اعلام کردند که سیگار عامل بسیاری از بیماری‌های کشنده است، این سوال برای بسیاری از مردم به وجود آمد که آیا اکنون باز هم فیلم‌های‌ هالیوودی به روند قبلی ادامه می‌دهند؟ در جواب باید گفت: «بله، زیرا از این راه پول زیادی برای‌ هالیوود به دست می‌آمد.»

سپس در دهه‌های بعد ‌هالیوود قهرمانان جدیدی مانند «جان وین»، «کلینت ایستوود»، «پل نیومن»، «جک نیکلسون» را به مخاطبان معرفی کرد که با وجود اینکه بسیاری از این فوق ستارگان سینمایی آگاهی داشتند که این امر باعث می‌شود تا عموم مردم به این عادت زشت و کشنده خو بگیرند، در بسیاری از صحنه‌های فیلم‌ها سیگار می‌کشیدند و بالاخره در دهه ۶۰ میلادی، زمانی که «پیتر فوندا»، «دنیس هوپر» و «جک نیکلسون» در فیلم «سوارکار ماهر» (۱۹۶۹) جلوی دوربین «ماری‌جوآنا» مصرف کردند همه چیز آشکارا به تصویر کشیده شد.

● هدیه ۵۰۰ هزار دلاری به سیلوستر استالونه

بازیگران ‌هالیوودی، سیگار کشیدن را طوری جلوی دوربین بردند که گویی هیچ ضرری نداشته و کار خوشایندی است و بدتر اینکه آنها بابت انجام این کار پول می‌گرفتند که از جمله این ستارگان می‌توان به «سیلوستر استالونه» اشاره کرد که با سیگار کشیدن در فیلم‌هایش، باعث افزایش مصرف سیگار در آن سال‌ها شده.

«استالونه» برای سیگار کشیدن در ۳ فیلم خود ۵۰۰ هزار دلار از یکی از کارخانه‌های سیگارسازی گرفته بود و این اطلاعات درباره «جیمز باند» نیز موجود است. همچنین در فیلم «سوپر من ۲»، «لوئیس لین»، طی مدت ۱۲۰ دقیقه با کشیدن سیگارهای متعدد ۴۰ بار مارک سیگار خود را نشان داد. همچنین بزرگ‌ترین کارخانه سیگارسازی جهان نیز محصول‌های خود را در فیلم‌هایی مانند «راجر رابیت» و «فیلم موپت» که برای مخاطب کودک ساخته شده بود به نمایش گذاشت؛ فیلم‌هایی که بسیاری از والدین فکر نمی‌کردند که کودکا‌ن‌شان با دیدن آنها به سیگار کشیدن ترغیب شوند.

در دهه ۹۰، جوامع بشری به تدریج به اهداف کارخانه‌های سیگارسازی پی بردند و قوانین ضدسیگار را در سطح جهان وضع کردند. از این رو شرکت‌های تولید دخانیات پذیرفتند که استعمال سیگار موجب بیماری‌های کشنده است با این حال آیا آنها دیگر شانسی برای گمراه کردن فرزندان‌تان نداشتند؟ هالیوود هنوز مروج شماره یک مصرف سیگار بود و متاسفانه هیچ اقدامی برای نشان دادن مضرات سیگار انجام نمی‌داد.

● آنها سیگار را مثبت نشان می‌دهند

به پایان قهرمانانه فیلم «روز استقلال» توجه کنید که ستاره‌های موفقی همچون «ویل اسمیت» و «جف گلدبلوم» جهان را نجات داده‌اند و با آرامش خاصی سیگار روشن می‌کنند یا در فیلم‌های بسیار معروف و پرفروش تاریخ سینمای جهان مانند «تایتانیک»، «ارباب حلقه‌ها» و «بازگشت پادشاه» سیگار کشیدن به‌عنوان یک سرگرمی خوب و لذت‌بخش به تصویر کشیده شده است. به ندرت دیده می‌شود که در فیلم‌های ‌هالیوودی به ترک سیگار اشاره شود. خیلی از مردمی که سیگار می‌کشند، می‌خواهند سیگار را ترک کنند.

برای مثال به فیلم‌های «کالین فارل»، «برد پیت»، «جان تراولتا»، «دمی مور»، «سارا جسیکا پارکر» و «پیرس برازنان» نگاه کنید تا متوجه شوید که دایما در حال استعمال سیگار هستند. در اینجا یک سوال به وجود می‌آید، آیا ما باید باور کنیم که هزاران سیگاری که هر ساله در صحنه‌های فیلم‌های‌ هالیوودی روشن شده‌اند تصادفی بوده است؟ این صحنه‌ها هدف‌هایی جز به خطر انداختن سلامت جوانان کشورهای جهان و فروش محصول‌های مضر دخانیاتی کارخانه‌های آمریکایی نداشته‌اند. متاسفانه جوانان به‌عنوان مهم‌ترین قشر جامعه بیشترین تاثیر را از تماشای این آثار می‌گیرند و کسانی که از سیگار کشیدن امتناع می‌کنند با دیدن این فیلم‌ها کم‌کم به کشیدن سیگار علاقه‌مند می‌شوند.

● حرف آخر

این درست است که سینمای ‌هالیوود در زمینه ساخت فیلم و تجهیزات سینمایی در رتبه اول قرار دارد ولی در به تصویر کشیدن صحنه‌های مبتذل از جمله سیگار کشیدن نیز این رتبه از آن‌هالیوود است و این امر نشان‌دهنده سیاست‌های پلید کشورهایی همچون آمریکا است.

منبع: مووی اسکرین

ترجمه: عارف محمدزاده