چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
پخش گسترده بمب اتم در جهان
در ماههای اخیر، بحث برنامههای اتمی كره شمالی و ایران، تمام جهان را در بر گرفته است، اما فراتر از آن، میتوان به تهدید مهم دیگری اشاره كرد: حجم بزرگی از مواد ساخت بمب اتم كه در سراسر جهان پخش شده است و «كیم یونگ دوم» یا آیتاللههای ایرانی عامل آن نبودند، بلكه آن، آمریكا بود.
در برههای از زمان در برنامه جنگ سردی گمراهكننده كه اتم برای صلح خوانده میشد، آمریكا این اورانیومهای غنیشده با درصد بالا را تهیه میكرد و سپس شوروی هم از او پیروی كرد.
مقامات گرجستانی فاش كردند كه یك مرد روسی را دستگیر كرده بودند كه قصد فروش اورانیومهای غنیشدهای را داشته و آنها در دو بسته نایلونی در جیبش پنهان كرده بود. این نشان میدهد كه قاچاق این مواد خطرناك با چه سهولتی انجام میگیرد.
تحقیقات ما نشان میدهد كه دههها فعالیت نامنظم دولت آمریكا در زمینه اورانیوم بمب اتم، دنیا را ناامنتر كرده است. امروزه حدود ۴۰ تن از این مواد خارج از كنترل دولت آمریكا وجود دارد كه ظرفیتی برابر تولید ۱۴۰۰ سلاح اتمی را داراست.
آمریكا حدود یك ربع قرن تلاش كرد تا دوستان و دشمنانش را به گونهای راضی كند تا این اورانیومها را در ازای موادی بیخطرتر بازگردانند كه البته در این میان، فعالیتهای یك فیزیكدان از آزمایشگاه ملی «آرگون» در شش قاره جهان، نشاندهنده كار سخت آمریكا برای جبران یك سیاست اشتباه است كه دنیا را به مخاطرات زیادی افكنده است.
● مشروعیت مرگبار جنگ سرد
تماس اضطراری با «آرماندو تراولی» در وین؛ وی از دانشمندان آمریكایی است كه هماكنون دیپلمات شده است. صدایی به او میگوید: در اسرع وقت به رومانی برو، چراكه دیكتاتور «نیكلای چائوشسكو»، میخواهد اورانیوم بمب اتمی را كه آمریكا به او داده بود، باز پس دهد.
«تراولی» برای انجام این مأموریت تحقیقاتی را در شهر جنوبی Pitesl در رومانی انجام داد و در آنجا دید كه استفاده از اورانیومهای بسیار غنیشده برای تضمین اتحاد با دیكتاتورها، چه پیامدهایی را برای آمریكا به دنبال داشته است!
در آنجا وی با بیدقتی و ناآگاهی مسئولانی كه با مواد كار میكردند، روبهرو شد، اما پیامدهای بدتر آن را هنوز نمیدانست. زمانی كه مأموریت وی پایان یافت، رومانیاییها نه تنها اورانیوم غنیشده داشتند، بلكه به صورت پنهانی برای جدا كردن پلوتونیوم از آن ـ كه گام نخست در ساخت بمب اتم است ـ استفاده میكردند.
● آرماندو تراولی
سرنوشت چائوشسكو، روبهرو شدن با جوخه آتش بود و جانشیان وی این تلاشهای مخفیانه را فاش كردند؛ هنوز یك ربع قرن پس از نخستین سفر «تراولی» به رومانی، مقادیری از این ماده خطرناك در رومانی باقی است.
رومانی، تنها نمونهای از دنیایی است كه بازتاب جنگ سرد آمریكا با نام اتم برای صلح را منعكس میكند؛ برنامهای كه باعث توزیع گسترده اورانیوم غنیشده با درصد بالا در سطح جهان شد.
این اورانیوم تنها برای سوخت رآكتورها در تأمین انرژی بود، اما توانایی تبدیل به مواد سازنده بمب اتم را هم داشت و هماكنون میتوان آن را از رومانی كه شاهراه قاچاق اتمی است، تا رآكتورهای تحقیقاتی ایران پیدا كرد.
بیش از سی كشور دیگر نیز اورانیومهای غنیشده آمریكا را در اختیار دارند. در سال ۱۹۷۴ هند نخستین سلاح اتمی خود را ساخت و آمریكا تلاشهای خود برای جمعآوری این اورانیومها را بیشتر كرد.
اما حملات ۱۱ سپتامبر به این تلاشها چهره اضطراری بخشید. تنها ۵۵ پوند از این مواد لازم بود تا تروریستها به بمب اتم دست یابند و دو برابر این مقدار كافی بود تا تنها با مهارتهای فنی محدودی، زنجیرهای مانند سیستم بمب اتمی هیروشیما تولید شود، اما حتی از ۱۱ سپتامبر به بعد نیز عملیات جمعآوری، موفقیتآمیز نبوده است. هماكنون برای نخستین بار با دسترسی به آرشیوهای دولتی، میتوان علت این شكست را فهمید.
● امیدها و عصر اتم
پس از جنگ جهانی دوم و پس از فرود آمدن دو بمب اتم آمریكا در ژاپن، نسل افرادی كه از انرژی اتمی میترسیدند، در حال بزرگ شدن بودند، اما مقامات آمریكایی با تولید برق بسیار ارزان كه همه چیز از ماشین تا قایق را به راه میانداخت، این ترسها را كاهش دادند و این روند با تجربه جدید آمریكا و برنامه اتم برای صلح تقویت شد.
این برنامه در سال ۱۹۵۳ و از سوی «دوایت آیزنهاور» مطرح شد كه قول داد بخشی از تكنولوژی اتمی آمریكا را با كشورهای دیگر كه دستیابی به سلاح اتمی را مدنظر ندارند، قسمت كند.
«الن بوسیك» از افرادی كه بر مرور تلاشهای خلع سلاح وزارت امور خارجه در سالهای دهه ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ كمك كرد، میگوید: «این یك معامله بزرگ بود. ما در ساخت بمب از بقیه بسیار جلوتر بودیم، اما نتوانستیم پیشبینی كنیم كه هیچ كس هم به این مسئله به غیر از ما فكر نكند».
شوروی نیز شروع به تقسیم تكنولوژی اتمی كرد و شطرنج جنگ سرد ادامه یافت. دو ابرقدرت سعی در تأمین اورانیوم و چندین رآكتور تحقیقاتی برای متحدان خود داشتند. برای مثال؛ رآكتورهای آمریكایی به ایران، پاكستان و كلمبیا رفت و رآكتورهای شوروی به لیبی، بلغارستان و كره شمالی.
رومانی یكی از اقمار سابق شوروی و تحت سیطره كنونی آمریكا، دو رآكتور به دست آورد؛ یكی از روسیه و دیگری از آمریكا و به این ترتیب بود كه كمكم آزمایشگاه آرگون، به قلب برنامه اتم برای صلح جهان تبدیل شد.
آمریكا در ابتدا سوخت خطرناك و مهم خود را به خارج نفرستاد. دولت آیزنهاور تصمیم گرفت تنها اورانیوم غنیشده با درصد پایین را كه فاصله زیادی با بمب اتم دارد، در اختیار كشورها بگذارد، اما در اوایل دهه ۱۹۶۰ زمانی كه كاربران از ناكارآمدی سوختها زبان به اعتراض گشودند، دولت آمریكا انتشار اورانیوم با درصد غنیشدگی بالا را آغاز كرد. آمریكا نخست با شرط بازگرداندن مواد استفاده شده توسط كشورها، این كار را انجام داد، اما در سال ۱۹۶۴ دولت جانسون فروش سوخت بدون چنین شرطی را آغاز كرد.
پس از اینكه هند نخستین بمب اتم خود را با كمك یك رآكتور كانادایی و آب سنگین آمریكا ساخت، همه چیز تغییر كرد؛ یعنی ناگهان آمریكا تصمیم گرفت، باارزشترین ماده اتمی خود را بازگرداند. یكی از نخستین تلاشهای وی، ده ماه پس از آن و در سال ۱۹۷۵ در پایان جنگ ویتنام صورت گرفت. دو مهندس آمریكایی داوطلب نفوذ به مركزی در جنوب ویتنام شدند. هدف، خارج كردن پلوتونیوم بمب اتم از یك رآكتور تحقیقاتی بود كه توسط آمریكا به آنها داده شده بود. آن دو با موفقیت عملیات را به انجام رسانده و از طریق هوا به محل امنی منتقل شدند. چند ساعت بعد، «ویت كنگ» كنترل منطقه را در دست گرفت، اما بعدها مشخص شد كه این دو مهندس چه اشتباهی كرده بودند. در هرج و مرج هنگام انجام عملیات، آنان اشتباها به سراغ محفظه دیگری رفته و به جای پلوتونیوم، پلونیوم (۲۱۰) را كه مادهای رادیواكتیو و غیرمفید در ساخت بمب اتم است، آورده بودند (از طریق این ماده بود كه یكی از اعضای سابق «كا.گ.ب» مسموم و كشته شد و تیتر اخبار را نیز به خود اختصاص داد).
آمریكا به جای تكیه بر عملیاتهای نامطمئنی مانند عملیات ویتنام، متوجه شد كه به یك برنامه رسمی و تلاش متمركز جهت بازگرداندن مواد لازم برای ساخت بمب اتم كه خود به دنیا صادر كرده بود، نیاز دارد.
«جیمی كارتر» به علت تحصیلات در این زمینه، در مورد رآكتورها اطلاعاتی در ذهن خود داشت، اما با یك معمای دیپلماتیك روبهرو شد. او نمیتوانست از دیگر ملتها بخواهد كه مواد را پس دهند، چراكه به صورت قانونی، مالك آن شده بودند و در عوض آمریكا تصمیم به انجام كاری گرفت كه در دهه ۱۹۶۰ موفق به انجام آن نشده بود؛ ابداع مجموعهای از سوختهای جایگزین گوناگون كه برای تأمین سوخت رآكتورها مناسب بود، اما برای ساخت بمب اتم، بیاثر. و در ازای پس گرفتن مواد قبلی، این سوختها را به كشورها معرفی كرد.
وزارت انرژی آمریكا برای این كار نیاز به شخصی داشت كه رآكتورهای داخل و خارج را به خوبی بشناسد و این فرد، كسی نبود جز «تراولی»؛ وی مزیت دیگری هم داشت؛ به چهار زبان ایتالیایی، انگلیسی، فرانسوی و آلمانی مسلط بود.
«تراولی» كار تهیه سوختهای مطمئن و جایگزین را پس از بحثهای فراوان با دو همكار و ۶۴۵ هزار دلار بودجه سالانه آغاز كرد. هیچ لیستی از رآكتورهای صادرشده آمریكا و مقاصد آنها در دست نبود و یكی از همكاران وی مأمور انجام این كار شد. وی در سفری به تایوان، متوجه شد كه هیچ فعالیت تحقیقاتی در آنجا نشده و رآكتور، تنها ماشینی برای تهیه پلوتونیوم است. وزارت امور خارجه آمریكا به آنان دستور داد كه همه جزییات این سفر باید سری مانده و فاش نشود، اما نه به خاطر اینكه تایوانیها مشغول تهیه بمب بودند، بلكه به این دلیل كه از كانادا حفاظت كنند؛ این كانادا بود كه رآكتور را برای تایوانیها از همان نوعی فراهم كرد كه هند با آن نخستین بمب اتم خود را ساخت.
منبع: شیكاگوتریبون
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست