چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

تاثیر آرایش افراطی بر پوست


تاثیر آرایش افراطی بر پوست

کشور ما یکی از بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان مواد آرایشی در جهان به شمار می‌رود و بازار داخلی کشور ما یکی از پرسودترین و جذاب‌ترین بازارهای مواد آرایشی برای شرکت‌ها و کارخانجات …

کشور ما یکی از بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان مواد آرایشی در جهان به شمار می‌رود و بازار داخلی کشور ما یکی از پرسودترین و جذاب‌ترین بازارهای مواد آرایشی برای شرکت‌ها و کارخانجات مختلف تولید و توزیع مواد آرایشی است....

متاسفانه این موضوع نشانگر آن است که میزان مصرف مواد آرایشی در بین بانوان ایرانی بالاست و به ویژه در طی سال‌های اخیر مصرف بی‌رویه این محصولات در بین نوجوانان ایرانی رایج شده است. به عنوان مثال، در دوره نوجوانی تغییرات مختلف فیزیولوژیک و هورمونی موجب افزایش ترشح چربی در پوست و موی نوجوانان می‌گردد و آکنه‌هایی با شدت‌های متفاوت را در پوست نوجوانان ایجاد می‌کند. در بسیاری از موارد شاهد آن هستیم که نوجوانان به جای اقدام به درمان طبی این ضایعات، اقدام به پوشاندن ضایعه فعال و یا اسکار این ضایعات به وسیله مواد آرایشی از جمله پودرها و کِرِم‌پودرهای پوشاننده می‌کنند که متاسفانه با توجه به میزان چربی بالای موجود در این مواد، خود این مواد آرایشی می‌تواند باعث ایجاد و یا تشدید آکنه‌های جدیدی در بیمار گردد.

توجه داشته باشید که بسته شدن منافذ پوست و مجاری غدد چربی از یک طرف و تغییر در ترکیب طبیعی چربی‌های پوست از طرف دیگر باعث ایجاد محیط مساعدی جهت رشد میکروب‌ بی‌هوازی ایجادکننده آکنه می‌گردد. متاسفانه بانوان ایرانی (و اخیرا آقایان و به ویژه نوجوانان) به نحو فزاینده‌ای به وضعیت ظاهری فیزیکی خود حساس شده و گاه هزینه‌های گزافی را صرف بهتر شدن وضعیت ظاهری خود می‌کنند. مصرف لوازم آرایشی و صرف ساعات طولانی جهت آرایش و پیرایش یکی از امور روزمره برای بسیاری از بانوان ایرانی شده است. جالب است بدانید بعضی از نوجوانان در این زمینه دچار افکار وسواسی بوده و به‌رغم صرف زمان و هزینه‌های گزاف، همواره در حالت یأس و نگرانی و یا حتی گوشه‌گیری و انزوا هستند که درمان این افراد یکی از مشکلات دایمی پزشکان پوست است.

ثابت شده است که مصرف مداوم مواد آرایشی می‌تواند باعث ایجاد و یا تشدید آکنه‌های صورت و تنه، درماتیت سبوره، رویش قارچ‌های سطحی روی پوست صورت و گردن و تنه، تعریق زیاد و ایجاد انواع مختلف حساسیت‌های تماسی و آلرژیک در نواحی مختلف بدن گردد. باید توجه کرد که هر یک از این مواد آرایشی با توجه به فرمول تشکیل‌دهنده آن، از ده‌ها ماده شیمیایی مختلف ساخته شده است. این مواد شیمیایی به تنهایی و یا در ترکیب با یکدیگر ممکن است عامل ایجاد حساسیت‌های پوستی خفیف تا شدید در نواحی مختلف پوست گردند. نواحی اطراف چشم، شامل پلک فوقانی و تحتانی و لبه پلک‌ها از نواحی شایعی است که به سرعت به این مواد واکنش نشان می‌دهد و علاوه بر قرمزی، تورم و خارش، فرد دچار خشکی و پوسته‌ریزی و درنهایت چروک‌های ظریفی در این قسمت می‌گردد.

در صورت تکرار مکرر این واکنش، چروک دایمی و زودرس و تغییر رنگ در این ناحیه ایجاد می‌گردد که نمای زننده‌ای را با توجه به سن بیمار تولید خواهد کرد. متاسفانه درمان کامل این حالت نیز مشکل بوده و از بین بردن قطعی آن تقریبا امکان‌پذیر نیست زیرا با مصرف دوباره مواد آرایشی ممکن است این واکنش تکرار گردد. در این زمینه خط چشم و ریمل و لاک ناخن از موادی هستند که به طور شایع چنین واکنش‌هایی را تولید می‌کنند. علاوه بر واکنش‌های حساسیتی که در فوق‌ اشاره شد، برخی از این مواد آرایشی (به ویژه اگر بعد از مصرف، فرد در معرض تابش آفتاب نیز قرار بگیرد) می‌تواند ایجاد لک‌های پوستی نماید.

این لک‌ها از نقاط کوچک مشابه کک و مک تا لک‌های بزرگ قهوه‌ای یا متمایل به آبی را می‌تواند شامل شود. درواقع مصرف لوازم آرایشی به ویژه کرم‌پودرهای مختلف از یک طرف و مصرف نکردن ضدآفتاب کافی از طرف دیگر می‌تواند عامل ایجاد و یا تشدید این لک‌ها گردد. باز شدن بیش از حد منافذ و روزنه‌های پوستی همراه با شل شدن زودرس پوست نیز در افرادی که به طور روزانه و بی‌رویه از این مواد استفاده می‌کنند، رایج است.

متاسفانه با توجه به بازار فروش خوب این مواد در کشور، انواع تقلبی و غیراستاندارد موادآرایشی در فروشگاه‌ها به طور رایج مشاهده می‌شود. با توجه به اینکه بسیاری از این لوازم و مواد آرایشی غیراستاندارد بوده و یا حداقل با استانداردهای بسیار پایین‌ تولید شده‌اند، بنابراین توصیه کلی من این است که بانوان عزیز، مصرف این مواد را به حداقل رسانده و به صورت موردی (نه به صورت مداوم) از آنها استفاده نمایند و در صورتی که برایشان مقدور باشد، از انواع شناخته شده و استاندارد آنها استفاده نمایند تا میزان عوارض ناشی از این مواد به حداقل برسد.

دکترمهتی‌پور