جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
آبزی پروری ارگانیك
كشاورزی ارگانیك ( Organic Agriculture ) فرآیندی را در بر می گیرد كه هدف آن تنها تولید محصولات سالم برای تغذیه انسان نیست ، بلكه در پی ارتقای سلامت و بهره وری جوامع وابسته به خاك ( آب )، گیاهان ، جانوران و انسانهاست .این سامانه كه تولید ، فرآوری و عرضه محصولات كشاورزی (شامل محصولات زراعی ، باغی ، دام ، طیور و آبزیان ) را شامل می شود درپی تحقق اهداف زیر است :
۱-توجه به محیط زیست و پایداری زیست بوم
۲-استفاده هر چه كمتر از نهاده های خارجی و افزایش بهره وری نهاده های طبیعی
۳-عدم استفاده از مواد غیر طبیعی
۴-استفاده از روشهای تولید با آلودگی كمتر
۵-تولید غذای سالم
۶-تغذیه بهتر انسان
۷-عدالت اجتماعی
۸-آسایش جانور پرورشی
عبارت " كشاورزی ارگانیك " اصطلاح جدیدی نیست . Rudolf Steiner در سال ۱۹۲۴ میلادی برای اولین بار آن را در مقابل كشاورزی صنعتی (Industrial Agriculture) به كار گرفت .در كشاورزی صنعتی سه اصل : تخصصی شدن واحدهای تولیدی (مانند تك محصولی شدن )، یكنواختی شرایط تولید (نظیر انتخاب ژنتیكی و ایجاد لاین )و كنترل شرایط تولید (مانند دفع آفات ) حاكم است. به نظر بانیان كشاورزی ارگانیك این اصول با قوانین حاكم بر طبیعت مغایرت دارد و دیر یا زود كشاورزی صنعتی دچار بحران خواهد شد . از این رو اصول كشاورزی ارگانیك كه از سوی واضعین این نظریه (مانند اشتاینر و Sir Albert Howard) ارایه گردید در تقابل با كشاورزی صنعتی قرار داشت .اصول كشاورزی ارگانیك قائل به تطابق شرایط تولید با طبیعت بجای كنترل ،تنوع محصولات بجای یكنواختی و كشت دوره ای محصولات بجای تخصصی كردن تولید هستند.كشاورزی ارگانیك تنها تولید محصول سالم را هدف خود نمی داند . محصولاتی كه به نام های محصول سبز (Green) ،زیستی (Bio) ، سالم (yHealth) ، طبیعی ( Natural ) و حتی ارگانیك عرضه می شوند الزاما در فرایند كشاورزی ارگانیك تولید نشده اند.برخی محصولات مانند" عسل ارگانیك " یا توت فرنگی وحشی محصولاتی هستند كه به طور طبیعی و بدون اعمال مدیریت ارگانیك تولید می شوند . یك مزرعه پرورش ماهی به شیوه گسترده ممكن است محصولی تولید نماید كه ارگانیك باشد اما خود مزرعه را نتوان در طبقه بندی آبزی پروری ارگانیك قرار داد و یا برعكس محصولی كه از یك دامپروری یا مزرعه پرورش ماهی با طبقه بندی ارگانیك تولید می شود غیر ارگانیك (None- Organic) باشد. در برخی موارد حتی با رعایت تمام اصول كشاورزی ارگانیك محصول نهایی به دلیل یك آلودگی طبیعی از گروه ارگانیك خارج می شود .
●وضعیت كشاورزی ارگانیك در جهان
در طی دو دهه اخیر با ارتقای فرهنگ عمومی مصرف كنندگان و دانش دست اندركاران تولید و نظارت ، توجه نظری و عملی به كشاورزی ارگانیك به طور فزاینده ای بیشتر شده است . بسیاری از آیین نامه ها و دستورالعملهای اجرایی و نظارتی برای تولید محصولات زراعی و دامی در كشورها و حوزه های مختلف جغرافیایی تدوین و به كار گرفته می شوند . عرضه محصولات زراعی و دامی ارگانیك در حال حاضر به سرعت در حال گسترش است و سالانه ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش می یابد. سطح اراضی تحت مدیریت كشاورزی ارگانیك در اروپا ، امریكای لاتین و امریكا به سرعت در حال افزایش است . در طی سالهای ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۰ مساحت اراضی تحت مدیریت ارگانیك در امریكا و اروپا سه برابر و در آرژانتین ۱۲۸۰ برابر شده است . با این حال نباید از نظر دور داشت كه مساحت اراضی تحت كشاورزی ارگانیك تنها معادل ۱ درصد كل اراضی و میزان تولیدات آن ۱ تا ۲ درصد كل تولید محصولات كشاورزی است .
●آبزی پروری ارگانیك
تولیدات شیلاتی در جهان در طی چند سال اخیر در حدود ۱۳۰ میلیون تن ثابت باقی مانده است . از دهه ۱۹۷۰ تولیدات آبزی پروری به طور متوسط سالانه ۹ درصد افزایش داشته كه با رشد ۳/۱ درصدی صید و ۹/۲ درصدی تولید گوشت جانوران خشكی زی اختلاف قابل ملاحظه ای دارد . اما رشد آبزی پروری ارگانیك از نظر میزان تولید و سطح در مقایسه با سایر بخشهای كشاورزی بسیار ناچیز است (نمودار۱ ). در سال ۲۰۰۰ میلادی میزان تولید ات آبزی پروری ارگانیك تنها حدود ۵۰۰۰ تن و معادل ۰۱/۰ درصد كل محصولات آبزی پروری بود كه جملگی در اروپا تولید شده است .
●مبانی نظری آبزی پروری ارگانیك
همانطور كه اشاره شد آبزی پروری ارگانیك همانند سایر بخشهای كشاورزی فرایندی را ترسیم می كند كه ضمن رعایت اصول و مبانی آبزی پروری بر افزایش بهره وری نهاده ها و سلامت تمامی اجزا نظارت و تاكید می نماید.تاكنون تعدادی از مراجع بین المللی و ملی نسبت به تهیه دستورالعملهای اجرایی آبزی پروری ارگانیك اقدام نموده اند كه بعضا در مواردی با هم اختلاف دارند لیكن كلیات و روح این دستورالعملها یكسان است . مبانی آبزی پروری ارگانیك به شرح زیر است( بر گرفته از استانداردهای پیشنهادی NOSB امریكا و (IFOAM
۱.نیازمندیهای كلی
آبزی باید در شرایطی پرورش یابد كه نیازمندیهای اساسی فیزیولوژیكی و رفتاری آن را تامین نماید.
شیوه مدیریت تولید باید به نحوی باشد كه سلامت آبزی را حفظ نموده و آسایش آن را تامین نماید.
به منظور پرهیز از فرار آبزی پرورشی به طبیعت یا ورود آبزیان وحشی به داخل محیط پرورش باید چاره اندیشی های لازم صورت گیرد و از اقدامهای مخاطره آمیز پرهیز شود . لذا پرورش آبزی در قفس و محیط های محصور ممنوع است .
در صورت معرفی آبزیان غیر بومی اعمال مراقبتهای ویژه به منظور جلوگیری از وارد آمدن آسیبهای دائمی به اكوسیستم الزامی است .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست