سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
معرفی چهار پردازنده جدید Phenom II
● یک توضیح!
شرکت Intel خط تولید برخی از مدلهای ۶۵ نانومتری خود را متوقف و بر اساس برنامهای که منتشر کرده، تا انتهای سال جاری میلادی (اواخر پاییز ۸۸) قرار است خط تولید مدلهای ۴۵ نانومتری Core ۲ را نیز متوقف و تمامی مدلهای حرفهای را براساس معماری ۴۵ نانومتری جدید Nehalem روانه بازار کند. البته توقف خط تولید به این معنا نیست که این مدلها به سرعت از بازار محو خواهند شد. اثر توقف خط تولید حدود چهار پنج ماه بعد در بازار قابل رویت خواهد بود، البته سیاستهای Intel نسبت به سالهای گذشته قدری تغییر کرده است و تمایل دارد از معماری سابق، فقط مدلهای مبتنی بر معماری ۴۵ نانومتری Penryn در بازار باقی بمانند و مدلهای وادی میانقیمت در اختیار خانواده جدید Core i۵ قرار گیرند. از اینرو بعید نیست مدلهای جدید دوهستهای Core i۵ سریعتر از پیشبینی انجام شده وارد بازار شوند و بازار پردازندههای میانقیمت را در اختیار بگیرند.
اما در سوی دیگر بازار، اتفاقاتی در جریان است که به هیچوجه به مذاق اهالی Intel خوش نمیآید. خانواده پردازشی Phenom II هم کارایی قابل قبولی دارند و هم در عرصه OverClocking بسیار تر و فرز نشان داده و برتری بیچون و چرای مدلهای Core ۲ در این زمینه را بیاثر کردهاند.
البته مشتریجماعت برای مدتی دچار سردرگمی خواهد شد، زیرا تنوع پردازندهها از ظرفیت بازار فراتر رفته است و شرکتهای Intel و AMD چارهای ندارند، جز اینکه تعدادی از خانوادهها را از این عرصه خارج کنند. این شرکتها پردازندهها را در سطل زباله نمیاندازند، بلکه آنها را با نامهایی جدید روانه بازار خواهند کرد.
● درباره مدلهای جدید
شرکت AMD پس از رونمایی از دو مدل Phenom II X۴ ۹۴۰ و Phenom II X۴ ۹۲۰ و با تاخیری یک ماهه، چهار مدل جدید را با مشخصات فنی متفاوت روانه بازار کرد. در ادامه خواهیم گفت که این شرکت چگونه بر حاکمیت برخی مدلهای Intel مانند Core ۲ E۸۴۰۰ بر بخش میانی بازار پردازندههای میانقیمت خاتمه داد. برای آشنایی بیشتر نام این چهار مدل مرور میکنیم.
▪ مدل Phenom II X۴ ۸۱۰ شامل چهار هسته پردازشی با سرعت فرکانس ۶/۲ گیگاهرتز، ۱۲۸ کیلوبایت حافظه موقت Cache L۱، ۲ مگابایت حافظه موقت Cache L۲ و ۴ مگابایت حافظه موقت Cache L۳ است.
▪ مدل Phenom II X۴ ۸۰۵ شامل چهار هسته پردازشی با سرعت فرکانس ۵/۲ گیگاهرتز، ۱۲۸ کیلوبایت حافظه موقت Cache L۱، ۲ مگابایت حافظه موقت Cache L۲ و ۴ مگابایت حافظه موقت Cache L۳ است.
▪ مدل Phenom II X۳ ۷۲۰BE شامل سه هسته پردازشی با سرعت فرکانس ۸/۲ گیگاهرتز، ۱۲۸ کیلوبایت حافظه موقت Cache L۱، ۵/۱ مگابایت حافظه موقت Cache L۲ و ۶ مگابایت حافظه موقت Cache L۳ است. این مدل برای عملیات OverClocking مهیا شده است.
▪ مدل Phenom II X۳ ۷۱۰ شامل سه هسته پردازشی با سرعت فرکانس ۶/۲ گیگاهرتز، ۱۲۸ کیلوبایت حافظه موقت Cache L۱، ۵/۱ مگابایت حافظه موقت Cache L۲ و ۶ مگابایت حافظه موقت Cache L۳ است.
یادآوری میکنم که این پردازندهها در دو مدل سازگار با سوکت AM۲+ و نسل حافظه DDR۲ و مدل سازگار با سوکت AM۳ و نسل حافظه DDR۳ عرضه میشوند. همچنین ارتباط این پردازندههای ۴۵ نانومتری با چیپست اصلی مادربرد و دیگر پردازندهها بر اساس نسخه سوم HyperTransport شکل میگیرد. این را نیز بگویم که متوسط مصرف انرژی این موجودات در حوالی ۹۵ وات گزارش شده است.
نکته جالب ماجرا به قیمتهای فوقالعاده این مدلها مربوط میشود. در حال حاضر مدل Phenom II X۳ ۷۲۰ با قیمت ۱۴۵ دلاری خود به شدت بازار محصولاتی مانند Core ۲ Duo ۷۵۰۰ و Core ۲ Duo ۸۴۰۰ را تحت تاثیر قرار داده است. مدلهای رقیب، دوهستهای هستند و اینجاست که هسته پردازشی سوم مدل Phenom II X۳ ۷۲۰ حکم بر برتری میدهد. برای مدلهایی که با قیمت بالاتر عرضه شدهاند شرایط قدری سختتر است، زیرا Intel در بخش بالادست پردازندههای میانقیمت، حاکمیت مناسب و بهصرفهای دارد. این شرکت بتازگی نیز افت قیمت قابل توجهی در این میدان داده است و به معنی واقعی کلمه حریف میطلبد.
نکته دیگر این است که پردازندههای جدید به خوبی با حافظههای DDR۲ کار میکنند و واقعیت امر اینکه AMD نیازی به معرفی سوکت Am۳ نداشت. همچنان که بیشتر تستها نشان میدهند، پردازندههای سازگار با سوکت AM۳ هیچ برتری ویژهای بر مدلهای سازگار با حافظه DDR۲ ندارند!
● توضیح در باب تستها
متاسفانه نتیجه انجام تستهای مختلف توسط وبسایتهای گوناگون تشابه چندانی ندارد. برخی وبسایتها چنان نشان میدهند که مدلهای جدید Phenom II حریف مدلهای سطح پایین Core ۲ Duo نیز نمیشوند. بنابراین بهتر است کاسه و کوزه خود را جمع کنند و بروند. این در حالی است که برخی وبسایتهای دیگر قابلیتهای فنی این مدلها را فراتر از برخی مدلهای چهارهستهای درست و درمون مانند Core ۲ Quad ۹۵۵۰ نشان داده و از همانجا حکم ورشکستگی آتی Intel را نیز امضاء کردهاند. این وبسایتهایی که گفتم برای خود اعتباری دارند اما تا هنگامی که نمونهای از این پردازندهها در ایران تست نشود به طور قاطع نمیتوان اظهار نظر کرد. این در حالی است که اگر نتایج حاصل از منابع معتبر را میانگین بگیریم به نتایجی میرسیم که در ادامه خواهم گفت.
● تست بازیها
در بازی Crysis با رزولوشن ۱۶۸۰ ? ۱۰۵۰ برتری با مدلهای Core i۷ و تمامی چهارهستهای ۴۵ نانومتری Core ۲ Quad است. پس از آن نوبت میرسد به مدلهای Phenom II و جالب اینکه کارایی مدلهای سازگار با DDR۲ این پردازندهها اندکی بالاتر مدلهای سازگار با حافظههای DDR۳ است.
در تست بازی معروف Far Cry ۲، پردازندههای گرانقیمت Core i۷ همچنان در صدر قرار دارند، اما پردازندههای چهارهستهای Phenom II به شکل قابل توجهی به رتبههای بالاتر صعود کرده و برتر از برخی پردازندههای چهارهستهای ۴۵ نانومتری قرار گرفتهاند. نتیجه این تست برای مدلهای جدید امیدوارکننده است.
در تست بازی Half-Life ۲ برتری همچنان از آن Core i۷ است، اما مدلهای جدید AMD باز هم به رتبههای بالاتر صعود کردهاند. در این میان کارایی مدل Phenom II X۳ ۷۲۰ فوقالعاده است. جالب اینجاست که مدل ارزانقیمت Athlon X۲ ۷۷۵۰ BE که همین یک ماه پیش وارد بازار شد. در برخی تستها فاصله نزدیکی با برخی مدلهای چهارهستهای مانند Core ۲ Quad Q۶۷۰۰ دارد.
● تست تولید محتوای سهبعدی
در تست تولید و ویرایش محتوای دو بعدی که توسط نرمافزار رایگان Paint.NET انجام شده است، برتری به شکل محسوسی از آن محصولات Intel است. باید توجه داشت که مدلهای دوهستهای Intel مانند Core ۲ Duo E۸۵۰۰ در رتبهای پایینتر از مدلهای سه و چهارهستهای AMD قرار گرفتهاند. مشابه همین رتبهبندی را میتوان در نتیجه تست تولید محتوای سه بعدی با نرمافزار Cinebench ۱۰ مشاهده کرد، با این تفاوت که مدلهای Phenom II X۴ ۹۴۰ و Phenom II X۴ ۹۲۰ رتبههای بهتری کسب کردهاند.
● تست مصرف انرژی
نتیجه تستها فوقالعاده جالب است، به این شکل که مدلهای Phenom II سازگار با DDR۲ انرژی کمتری نسبت به مدلهای سازگار با DDR۳ مصرف میکنند و مدلهای Core i۷ و مدلهای چهارهستهای و سههستهای Core ۲ -که از حافظههای DDR۲ استفاده میکنند- در میان این دو دسته قرار میگیرند. به طور کلی سیستمهایی که از حافظههای DDR۳ استفاده میکنند مصرف انرژی بالاتری را ثبت کردهاند. به وضوح مشهود است که پردازندههای ۶۵ نانومتری در حد آبروریزی انرژی تلف میکنند.
● و اما بعد!
در این نوشتار قصد این بود که خواننده محترم چشمانداز بهتری نسبت به پردازندههای جدید Phenom II پیدا کند. به تصورم این چشمانداز برای مخاطب ایرانی امیدوارکننده است. در میان تمامی پردازندههای دردست و درمون کنونی میتوان به طور قاطع مدل Phenom II X۳ ۷۲۰ BE را برای مصرفکننده توصیه و از مدل Phenom II X۳ ۷۱۰ نیز به عنوان با صرفهترین پردازنده یاد کرد.
طی یکی دو ماه آینده هر دو شرکت کاهش قابل توجهی در قیمتها اعمال خواهند کرد. در این باره شک نکنید و اگر خواهان خرید پردازندههای سطح بالا هستید، اندکی تامل فرمایید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست