شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

ایالات متحده از منظر اروپاییان


امروزه وجود اختلاف نظرهای اساسی در حوزه های مختلف بین اروپا و آمریكا علی رغم همه ی منافع و نقاط مشترك, بیش از گذشته آشكار شده است اروپاییان همواره آمریكا یی ها را افرادی متظاهر به مذهب, نادان و بی سواد, انزواطلب و پرافاده می خوانند كه یاغی دنیا هستند این مقاله به قلم یك آمریكایی كه سال هاست در انگلستان زندگی می كند, به رشته ی تحریر درآمده است

امروزه وجود اختلاف‌‌نظرهای اساسی در حوزه‌های مختلف بین اروپا و آمریكا علی‌رغم همه‌ی منافع و نقاط مشترك، بیش از گذشته آشكار شده است. اروپاییان همواره آمریكا‌یی‌ها را افرادی متظاهر به مذهب، نادان و بی‌سواد، انزواطلب و پرافاده می‌خوانند كه یاغی دنیا هستند. از سوی دیگر با روی كار آمدن بوش و سیاست‌های جنگ‌افروزانه‌ی وی كه با بدبینی اكثریت اروپاییان روبرو شده است، نشریات و كتب فراوانی در اروپا به‌ویژه فرانسه و انگلستان با نقد رویكردهای سیاسی آمریكا، نسبت به آینده‌ی سیاسی جهان هشدار می‌دهند. این مقاله به قلم یك آمریكایی كه سال‌هاست در انگلستان زندگی می‌كند، به رشته‌ی تحریر درآمده است.

در اولین سفرم به انگلستان، در حالی كه یك جوان ۱۸ ساله بودم با یك كهنه سرباز مجادله كردم. من در یك خانواده آمریكایی محافظه كار و وطن‌پرست متوسط بزرگ شده بودم و برای اولین بار در عمرم با یك ضد آمریكایی روبرو می‌شدم. سرباز سالخورده در مورد حضور آمریكا در همه جای دنیا شكایت داشت. گله‌ای قدیمی از آمریكایی‌ها كه آنان حقوقی بالا دریافت می‌كنند، بیش از حد به مسائل جنسی می‌پردازند و البته همه جا هم هستند و ... من در برابر سخنان وی چنین گفتم: «اما ما شما را نه یك بار كه دو بار در جریان جنگ‌های جهانی اول و دوم نجات دادیم.» در این‌جا بود كه آتشفشان پیر مرد فوران كرد. او از آمریكایی صحبت كرد كه در آخرین دقایق جنگ وارد صحنه شد. از آمریكایی كه تجهیزات نظامی هر دو طرف جنگ را تأمین می‌كرد. این حرف‌های ضد آمریكایی، چشمانم را به روی دیدگاهی متفاوت از آمریكا و سلطه‌گری‌های آمریكاییان در جهان مدرن، گشود. به عنوان یك آمریكایی در خارج از مرزها، من به نظرات منفی وی توجه نمودم و تلاش كردم كه هر موضوعی را تحلیل كنم. در مطالعات شخصی‌ام، به انتقادهایی فرهنگی و سیاسی دست یافتم كه با احتیاط، واقعی و متفكرانه مطرح می‌شدند.

البته دلایل ضد امریكایی اروپاییان پیچیده و خیره كننده است. اروپاییان معمولاً به تاریخ پر آشوب آمریكا و وقوع جنگ‌های فرهنگی كه قرن‌ها به طول انجامید، اشاره می‌كنند. البته واضح است كه فرهنگ‌های اروپایی و آمریكایی همواره با هم در تضاد بوده‌اند. اگر چه ما و آن‌ها در زمان‌هایی با هم متحد شده‌ایم، اما خیلی زود از هم جدا می‌شدیم.

●یانكی؛ به خانه برگرد!

البته آمریكایی‌ها گاهی فرهنگ كشورهای دیگر نظیر اروپاییان را با پیش كشیدن وضعیت اروپای قرون وسطی و جهالت حاكم بر آن دوره نقد می‌كنند. اروپاییان نیز به فقدان سابقه تاریخی كهن در این كشور اشاره می‌كنند و آمریكاییان را افرادی نادان و بی‌سواد، انزوا طلب و پر افاده می‌دانند. البته این انتقادات بارها از سوی روشنفكران، سیاست‌مداران و نشریات اروپایی مطرح شده است. مثلاً نشریه آمریكایی «نیشن» (Nation) در سرمقاله خود می‌نویسد: «مجله «میرور» كه در اروپا منتشر می‌گردد، در تیتر اصلی خود اشاره می‌كند كه آمریكا امروزه به عنوان بی‌شرف‌ترین كشور دنیا شناخته می‌شود.»

همچنین نشریه «گاردین» ایالات متحده آمریكا را یك ملت یاغی كه هرگز از اقدامات خود پشیمان نمی‌شود، معرفی كرده است. یك نظر سنجی مشهور و پرمخاطب تلویزیونی نیز نشان داد كه آمریكا امروزه به عنوان بزرگ‌ترین تهدید علیه صلح جهانی است هر چند در رسانه‌ها چنین تبلیغ می‌گردد كه كره شمالی و عراق چنین هستند.

یكی از نمایندگان حزب كارگر، چندی پیش در مجلس عوام انگلیس چنین گفت: «اكثریت مردم انگلستان ـ اگر نگوییم همه مردم ـ عمیقاً نسبت به شركت ما در این جنگ بدبین هستند و اعتقاد دارند كه مشاركت ما در این جنگ، تنها گامی در جهت كسب منافع آمریكا و نه هیچ چیز دیگری است. هم چنین پس از اعلام حمایت وزیر دفاع انگلیس از جنگ عراق، یكی از سیاست‌مداران حزب كارگر به وی گفت كه این كار شما، تنها در جهت تأمین هوس‌های رئیس جمهور پوشالی آمریكا خواهد بود.

البته این اتفاقات تنها در انگلستان روی نمی دهد. شبكه CNN گزارش داد: «در آلمان، پس از دو نسل شرمسار از گذشته، امروزه جوانان آلمانی علیه ایالات متحده و جنگ تظاهرات می‌كنند. خوشحالند كه امروزه دیگر نه آلمان كه ایالات متحده در سراسر دنیا به عنوان یك كشور ستیزه جوی جنگ ‌طلب شناخته می‌شود.»

این امر قابل مشاهده است كه روحیه ضد آمریكایی در سراسر جهان به ویژه در كشور فرانسه بسیار قدرتمند است. یكی از گزارشگران معروف تلویزیون می‌گوید: اگر شما به كتاب فروشی‌ها فرانسه قدم بگذارید، كتاب‌هایی با عناوین زیر مشاهده خواهید كرد: «چه كسی فرانسه را از بین می‌برد؟» و یا «خودكامگی آمریكایی‌ها» ، «از عمو سام متشكر نباشید» و هم چنین «یك دیكتاتوری شگفت آور». روزنامه‌های فرانسوی نیز انتقادات تندی در مورد نقش آمریكا در دنیا لبریز شده است. به عنوان مثال، مجله «لوموند» اخیراً سیاست‌های خاورمیانه‌ای بوش را شگفت‌آور، ظالمانه و خودخواهانه نامید.دومینیك مویسی از مؤسسه فرانسوی روابط بین‌الملل می گوید: «امروزه، مخالفت با آمریكا در قاره اروپا، تركیبی از آن چه آمریكا انجام می‌دهد نظیر جنگ‌ورزی در عراق و واقعیت آمریكا به عنوان كشوری كه مستحق مجازات است و هم چنین كشوری خودخواه از چشم اروپایان می‌باشد.» تحلیلگران هشدار می‌دهند كه یك نسل كاملاً‌ متنفر از آمریكا به وجود آمده كه معتقد است، آمریكایی‌ها آگاهانه شهروندان عراقی را بمباران نموده و بچه‌های عراقی را می‌كشند.

یك استاد دانشگاه «پوستدام» در آلمان می‌گوید: «امروزه، ما در آستانه یك شكاف بنیادی بین ایالات متحده و اروپا ایستاده‌ایم كه حتی از شكاف‌های احساسی به وجود آمده در دهه ۶۰ و اواخر دهه ۸۰ میلادی نیز عمیق‌تر است.»


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.


همچنین مشاهده کنید