پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

ماهیت جهان


ماهیت جهان

● امواج الکترو مغناطیسی گسیل شده از فضا
به چهار مورد از کشفیات مهم مربوط به ماهیت جهان که با مطالعه امواج الکترو مغناطیسی گسیل شده از فضا صورت گرفته اند اشاره می کنیم و برای …

امواج الکترو مغناطیسی گسیل شده از فضا

به چهار مورد از کشفیات مهم مربوط به ماهیت جهان که با مطالعه امواج الکترو مغناطیسی گسیل شده از فضا صورت گرفته اند اشاره می کنیم و برای این کار مطلب را به ناحیه بسامد های رادیویی طیف الکترو مغناطیسی محدود می کنیم.

۱) تابش الکترو مغناطیسی با طول موج ۲۱.۱ سانتیمتر توسط اتمهای هیدروژن خنثی که فضای میان کهکشانهای ما را پر کرده اند گسیل می شوند. چگالی اتم های هیدروژن میان-ستاره ای در حدود یک اتم در سانتیمتر مکعب است و زمان متوسط لازم برای اینکه اتم هیدروژن بتواند تابش کند ۱۰ بنوان ۷ سال نوری ست. با اینهمه کهکشان ما انقدر غظیم است که این تابش الکترو مغناطیسی به راحتی قابل آشکار سازیست.

طول موج اتم های هیدروژنی که نسبت به آشکار سازی های زمینی در حال سکون هستند دقیقا ۲۱.۱۰۶۱ سانتیمتر است. اما چون ساجتار کهکشان ما صلب نیستنواحی خارجی کهکشان نسبت به هسته داخلی ان حرکت می کنند. سرعت های شعاعی چشمه های تابش کننده نور را عینا مانند صوت به کمک پدیده دوپلر اندازه گیری کرد. با مشاهده این جابجایی های بسامد می توان اطلاعات زیادی درباره ساختار و حرکت های داخلی کهکشان به دست اورد . در سال های اخیر تابش الکترو مغناطیس گسیل شده از ملکول ها نیز در نواحی میان- ستارهای کهکشان ما اشکار شده است. که از ان جمله می توان مولکول های فرمالدهید- امو نیاک و منو کسید کربن را نام برد.

۲) در سال ۱۹۶۲ چشمه های رادیویی اختر وشها کشف شدند. این اختر وشها اشیای نوری هستند که معمولا با گسیل های رادیویی قوی همراهند. چیزی که این اشیا را جالب توجه میکند این است که در طیف های انها انتقال به سرخ زیاد دیده می شود. با شناختی که امروزه از اختر فیزیک داریم به این نتیجه می رسیم که این اشیا با ما فاصله بسیار زیادی دارند. یعنی کاملا در خارج کهکشان ما قرار گرفته اند. از طرف دیگر اگر انها این قدر از ما دور باشند باید گفت چنان انرژی فوق العاده ای دارند که از حساب ما خارج است.

۳) تابش اتش گوی آغازین.

بیشتر اختر شناسلن امرو زی بر این باورند که جهان از انفجار یک ترکیب ماده- تابش فوق العاده چگال به وجود امده است. این نظریه به نظریه (مهبانگ)منشا جهان معروف است. پاره های حاصل از این انفجار به طور یکنواخت در تمام جهان گسترده شده اند. و مهده به تدریج چگال شده کهکشان ها ستاره ها و کهکشان ها را ان طور که امروز می شنایسم تشکیل داده است.

در سال ۱۹۶۵ رابرت دایک فیزیکدان دانشگاه پرینستون یاد اور شد که اگر بتوانیم بازمانده های تابش های الک ترو مغناطیسی گسیل شده از این اتش گوی اغازین را پیدا کنیم دلیل قاطعی بر تایید نظریه مهبانگ خواهیم داشت.