شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
اگر کودک چیزی بلعید, چه کنیم
کودکان همه چیز را به دهان میبرند و این کاملا طبیعی است. درواقع آنها با این کار جهان اطرافشان را میشناسند اما یک روز در حالی که این موضوع برایتان عادی شده، ممکن است ناگهان متوجه شوید او چیزی مثل سکه، پیچ، مروارید یا تیله را بلعیده. درچنین شرایطی چه عکسالعملی نشان میدهید؟ «کودکان» این هفته، پاسخی است به این پرسش...
▪ خونسرد باشید
اول مطمئن شوید کودک جسم را بلعیده و زیر پاها، بالش، تشک یا دستش نیست. در بیشتر موارد، بلعیدن یک جسم خارجی هیچ علامتی ندارد و گاهی فقط شاهد توقف کوتاه تنفسی یا سخت شدن بلع غذا هستیم که نشان میدهد جسم خارجی در ناحیهای گیر کرده است. وقتی کودک جسمی را بلعید، خونسرد باشید. اجسام خارجی بهطور طبیعی ظرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت یا حداکثر ۵ روز از طریق دستگاه گوارش دفع میشوند. میتوانید او را به بیمارستان برسانید تا با عکسبرداری، محل جسم خارجی مشخص شود و پزشک تشخیص دهد خودبهخود دفع خواهد شد یا نه.
▪ خشن نباشید
وقتی فرزندتان جسمی خارجی را بلعید و به سرفه افتاد یا دچار مشکلات تنفسی شد، باید خیلی سریع اقدام کنید اما کاری انجام ندهید که یا عواقب خطرناکی دارد یا بیفایده است. بهدنبال راههای خشن برای خارج کردن جسم از حلق کودک نباشید؛ مثلا لازم نیست محکم پشت کمرش بزنید یا او را مجبور کنید استفراغ کند.
▪ اگر جسم بلعیده شده، گرد است
حتی اگر کودکتان کمی سرفه میکند، نگران نباشید زیرا میتواند به صورت طبیعی نفس بکشد. فرزندتان را به اورژانس برسانید تا با رادیوگرافی مشخص شود باید جسم خارجی را خارج کرد یا نه. در بیشتر موارد، جسم خارجی وارد دستگاه گوارش و با مدفوع دفع میشود. باید کمی توجهتان به دفع فرزندتان بیشتر شود تا مطمئن شوید جسم خارجی دفع شده است.
▪ اگر جسم بلعیدهشده، زاویهدار است
در این شرایط کودک احساس درد شدیدی در گلو خواهد کرد، نه میتواند حرف بزند و نه سرفه کند چون جسم خارجی راه تنفسش را بسته و ممکن است خفهاش کند. در این شرایط، فورا به اورژانس زنگ بزنید و درحالی که منتظر هستید، سعی کنید به روش هایملیش جسم خارجی را درآورید؛ یعنی کودک را جلوی خود به شکلی که پشتش به شماست بنشانید، دستانتان را زیر سینهاش قلاب کنید و معدهاش را بگیرید، بعد آرنجهایتان را از هم باز کنید و سپس با شدت آن را به بدن کودک فشار دهید تا ضربه ناشی از فشار، باعث بیرون راندن جسم خارجی شود. در همین حالت با دو انگشت جسم خارجی را به سمت بیرون بکشید.
▪ اگر جسم بلعیده شده، خطرناک است
بلعیدن برخی اجسام خارجی مثل اجسام تیز و برنده یا قرصها و مواد سمی خطرناک است. اگر جسم بلعیده شده سمی بود، مثل باتری لیتیوم مینیاتوری که در ساعت، ماشین حساب و اسباببازیها وجود دارد، از آنجا که میتواند اثر سوزانندگی و مسمومکننده داشته باشد، اگر طی ۲۴ ساعت دفع نشد، باید بهوسیله متخصص به روش آندوسکوپی خارج شود. درصورتی که جسم بلعیدهشده تیز یا برنده باشد، نباید نگران بود زیرا در تماس با پرزهای دستگاه گوارش ساییده میشود. از سوی دیگر، آنزیمهای دستگاه گوارش نیز باعث ساییده شدن این اجسام میشوند و دفع آنها را راحت میکنند. برخی والدین وقتی کودکشان جسمی تیز میخورد، فورا به او خمیر نان میدهند اما این کار فقط برای راندن سوزن یا تیغ ماهی که در گلو مانده موثر است.
▪ محتاط باشید
تا زمانی که کودک راه نیفتاده، معمولا خطری او را تهدید نمیکند و فقط اجسامی را به دهان میبرد که شما به دستش میدهید اما وقتی چهار دست و پا رفتن را آموخت، خطرها زیاد میشود. او ممکن است در پارک برگ درختان، شاخهها و حتی سنگهای ریز را به دهان ببرد یا در خانه هر چیزی را که روی کمد و میز توالت میگذارید از دکمه و کلید و کرم به دهان بگذارد. کودکان با گذاشتن سکه، بادکنک خالی، دکمه و... به دهان ممکن است خفه شوند به همین دلیل دادن آبنباتهای گرد، هویج، انگور، آلو، گوجهسبز و غلات نپخته به کودکان کار درستی نیست. ضمنا باید مراقب اسباببازیهای ریز خواهر و برادرهای بزرگتر که مناسب سن او نیست هم باشید.
منبع: besthealth
ترجمه: راضیه پاشایی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست