جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
تعطیلات عید افسرده تان نکند
آیا ایام عید برایتان حال و هوای خوبی دارد یا ازهمین حالا نگران بیقراری و استرس روزهای تعطیل ان شدهاید؟ اگر این ایام حس عجیب و غریبی در شما ایجاد میکند، بدانید که افراد بسیاری در دنیا بویژه در روزهای تعطیل احساس شما را تجربه میکنند اما شما میتوانید با خوردن برخی مواد غذایی این حس را کاهش دهید.
شدت این بیحوصلگی،غم یا رخوت در افراد متفاوت است؛ برخی ساعتی این حس را تجربه میکنند، برخی چند روزی این حس را دارند و بعضیها خیلی بیشتر از اینها از این وضعیت رنج میبرند. اگر دچار این حالت میشوید و یا کسی هست که در پیچ و خم این حالات، حال شما را هم میگیرد یا فشار زیاد مسئولیتها و فعالیتهای سنگین پیش ازعید یا برنامه ریزی برای مهمانیها و حتی رفتن به یک سفر کوتاه یا بلند مدت در ایام نوروز تنشهای عصبی زیادی را به شما تحمیل میکند و بنوعی از درون و بیرون تحت فشار قرار میگیرید واین عوامل موجب بروز یا تشدید اضطراب، غم، تندخویی، بیقراری، بیخوابی، رخوت، اضافه وزن و حتی بیمیلی جنسی در شما میشود، توصیه میکنیم در این ایام از مواد غذایی آرام بخش استفاده کنید. تحقیقات نشان داده است پیروی از یک الگوی غذایی مناسب میتواند تا حدود زیادی بر خلق و خوی افراد تاثیر مثبت گذاشته و از نا آرامیها بکاهد.
● در ایام عید غذاهای شادیبخش بخورید
اگر برای تعادل برقرار کردن و نظم دادن به برنامه خرید و خانه تکانی آخر سال بیش از حد توانتان فعالیت کرده باشید بدون شک تنشهای عصبی، ناآرامی و کج خلقی در روزهای پایانی سال یا ایام عید در شما پدیدار خواهد شد. بنابراین مصرف گوشت بوقلمون، گوشت گوساله کم چرب، ماهی سالمون، ساردین، میگو، تخم مرغ و تخم بلدرچین را بیش از هر زمان دیگری در برنامه غذایی خود بگنجانید. این غذاها غنی از اسید آمینه تریپتوفان بوده و در سنتز و ترشح سروتونین (هورمون شادیبخش) نقش مثبتی داشته و به میزان زیادی از استرس و تنش میکاهد. البته مصرف این نوع غذاها در ساعات پایانی شب توصیه نمیشود چرا که افزایش سروتونین باعث اختلال در خواب میشود. همچنین در طی روز برای افزایش سطح هوشیاری، تسریع در تصمیمگیری، افزایش تمرکز و بالا بردن انرژی و دقت از لبنیات پروبیوتیک و میوههایی چون سیب، انگور، انواع مرکبات، موز، خرما، انجیر و آلوی خشک استفاده کنید. این را هم بدانید استشمام رایحه دل انگیز لیموترش در فضای خانه به افزایش سطح هوشیاری کمک کرده و تمرکز را تقویت میکند.
● با مصرف سبزیجات تازه اوج بگیرید
بدن ما برای انجام فعالیتهای سنگین و مقاومت در برابر فشارهای عصبی نیاز به منیزیم و ویتامینهای گروه Bدارد. از آن جایی که در ایام خانه تکانی انرژی زیادی صرف کرده و احتمالا به نوع تغذیه خود کمتر توجه میکنیم امکان ایجاد رخوت، خستگی و گرفتگی عضلانی در روزهای اول سال نو وجود دارد. سبزیجاتی چون قارچ، جوانهها بخصوص جوانه گندم و شبدر، کلم بروکلی، کاهو و اسفناج علاوه بر تمدد اعصاب و شل کردن عضلات به دلیل غنی بودن از اسید فولیک به سنتز سروتونین کمک کرده و پتاسیم موجود در سبزیجات بخصوص کلم بروکلی از بیحوصلگی و تند مزاجی میکاهد. در ضمن مصرف سبزیجات تازه این فصل را هم فراموش نکنید. ریحان، جعفری، پیازچه و نعنا آرامبخش قوی بوده و بخصوص برای افرادی که با تغییر فصل دچار اختلالات خلقی میشوند مفید است. بهتر است از این سبزیجات در میان وعدهها استفاده کنید.
● به شیرینیجات نوروز "نه" بگویید!
برای رهایی از کم حوصلگی و ناآرامی در ایام تعطیلات عید، کربوهیدراتهای پیچیده را جایگزین کربوهیدراتهای ساده و تصفیه شده کنید. نان گندم و جوی سبوسدار، برنج قهوهای و ماکارونی سبوسدار نمونهای از کربوهیدراتهای پیچیده هستند که با تولید متعادل سروتونین باعث ایجاد آرامش با حداقل اثر خواب آلودگی و رخوت میشوند. گرایش به مصرف قندهای ساده در قالب انواع شیرینیجات عید همچون شکلات، آب نبات، تافی، نقل، پولکی و شیرینیهای خشک و تر با افزایش قند خون موجب تسریع ترشح انسولین شده و با افت قند و فشار خون، فرد را دچار بیحوصلگی، کم طاقتی و آشفتگی کرده و در نهایت موجب عدم تمرکز و گیجی میشود.
این را هم بدانید گرچه کافئین موجود در قهوه، چای، شکلات و برخی نوشابههای گازدار سیاه (کولادار) به محض مصرف حالت خوشایندی را در فرد ایجاد میکند اما این حالات گذرا بوده و مصرف زیاد آن خستگی را تشدید و موجب بدخلقی میشود. در مقابل عرق بید مشک و بهار نارنج، دمکرده گل گاو زبان و سنبلالطیب نوشیدنیهای شگفت انگیزی برای ایجاد آرامش هستند. پس اگر با این نوشیدنیها از مهمانان خود پذیرایی کنید لطف بزرگی در حق آنان خواهید کرد.
● غذاهای آماده، مغز را نا کارآمد می کند
دست کم در ایام نوروز که خانمهای شاغل و البته خانهدار در منزل حضور دارند از مصرف غذاهای کنسروی و آماده اجتناب کنید. مواد افزودنی حساسیت زا و نمک این محصولات با ذخیره کردن آب دربافتهای بدن موجب التهاب، تورم و کاهش اکسیژن رسانی به نسوج مغز شده و با افزایش فشار خون در برخی افراد مستعد منجر به گیجی و منگی میشود. همچنین این غذاها به دلیل چربی بالا بخصوص در ساعات پایانی شب به جهت دیر هضم بودن به مدت طولانی در معده باقی و سبب انحراف خون از مغز، عضلات و سایر بافتها به سمت معده شده و میتواند سطح اکسیژن بدن را کاهش داده و فرد را به تنگی نفس شبانه دچار سازد. بهتر است در این ایام غذاهایتان را با زغفران طعمدار کنید. زعفران به دلیل داشتن ترکیباتی خاص باعث نشاط و شادابی شده و از بیخوابیهای شبانه میکاهد و در ضمن به دلیل ترکیبات آروماتیک (معطر) حس آشپزی را در شما تقویت میکند.
● حمایت تمام قد از آجیل!
در لحظات شادی که به دور هم هستید از مصرف متعادل مغزهای آجیلی کم نمک یا بدون نمک همچون فندق، گردو، بادام، تخمه آفتابگردان و دانه کنجد غافل نشوید. مغزها حاوی منیزیم، آهن، روی و بخصوص سلنیوم زیادی بوده و تاثیر مستقیم و مثبتی روی سیستم عصبی داشته و با ایجاد یک انرژی پایدار و یکنواخت از شدت استرس و اضطراب میکاهد و در ضمن سلنیوم آن به افزایش میل جنسی کمک میکند.
فاخره بهبهانی
چاردیواری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست