پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

قطره تتراکائین و عارضه ای اسفناک


قطره تتراکائین و عارضه ای اسفناک

در طول سه هفته گذشته و بصورت متوالی، سه مورد عارضه بسیار وحشتناک و علیل کننده استفاده بی رویه و خودسرانه از قطره تتراکائین را ناظر بودم. این سه بیمار، چند روز قبل مانند دیگر …

در طول سه هفته گذشته و بصورت متوالی، سه مورد عارضه بسیار وحشتناک و علیل کننده استفاده بی رویه و خودسرانه از قطره تتراکائین را ناظر بودم. این سه بیمار، چند روز قبل مانند دیگر مردم کوچه و بازار در خیابانهای تهران با بینایی کامل فعالیت و گذر زندگی میکردند، قادر به رانندگی بودند، اما متاسفانه در حال حاضر برای انجام امور اولیه زندگی اشان کاملا وابسته به اطرافیان خود می باشند و آینده بسیار تیره و تاری را در پیش دارند. این فاجعه اسفناک مرا مصمم نمود تا با استفاده از این حداقل و از طریق این وبلاگ به افرادی که یا خود از این قطره سرخود استفاده می کنند یا استفاده از آن را به دیگران پیشنهاد می دهند، هشدار لازم را بدهم.

قطره تتراکائین یک داروی بی حس کننده چشم است. مورد استفاده صحیح آن منحصر به مطب و کلینیک و بیمارستان می شود. از این قطره در هنگام معاینه چشم یا در انجام اعمال جراحی چشم و به منظور ایجاد بی حسی بصورت محدود و در حد یک تا دو بار توسط پزشک و یا دیگر پرسنل پزشکی استفاده می شود. باید دانست که این دارو هیچ گونه خاصیت درمانی در چشم ندارد. به همین جهت این دارو بصورت نسخه هیچگاه تجویز نمی گردد و داروخانه ها نیز از فروش و پیچیدن نسخه آن بصورت رایج منع شده اند و فقط باید آن را در اختیار مراکز درمانی قرار دهند.

بد نیست بدانیم که استفاده از این قطره به میزان بیش از یک یا دو بار در هر چشم می تواند بشدت به سلولهای سطح قرنیه آسیب برساند و زمینه را برای زخم و عفونت قرنیه فراهم سازد که نتیجه نهایی آن چیزی جز لک وسیع قرنیه و افت شدید بینایی نیست.

بیشترین افرادی که این قطره را بصورت سرخود و نابجا استفاده کرده و می کنند و بعضا خود را علیل و نابینا کرده اند، عمدتا کسانی هستند که بدون رعایت نکات ایمنی و استفاده از ماسک و عینکهای محافظ، به حرفه جوشکاری یا تراشکاری مشغول هستند. همانطور که ممکن است بدانید، جوشکاری بدون ماسک و عینک ایمنی مناسب، سبب سو ختگی سطح قرنیه چشم و متعاقبا درد شدید می گردد. این درد معمو لا حدود ۶ تا ۸ ساعت بشدت فرد مبتلا را آزار می دهد، اما حتی بدون درمان پس از این مدت تسکین یافته و بدون هیچگونه عارضه ای، سطح قرنیه التیام می یابد. اگر این افراد یاد بگیرند که اولا از وسایل ایمنی استفاده کنند و در ثانی در صورت گرفتار شدن، از قر صهای مسکن مانند استامینوفن با و یا بدون کدئین استفاده کرده و چشمشان را بمدت ۶ تا هشت ساعت با پد چشمی ببندند و این مدت را خواب و استراحت داشته باشند، گرفتار هیچ عارضه ای نخواهند شد. اما متاسفانه این افراد با اطلاع داشتن از اثر بی حس کنندگی و طبعا ضد درد قطره تتراکائین و عدم آگاهی از عارضه بسیار جدی آن، به استفاده نابجا از این دارو مبادرت می ورزند. بعلت اینکه اثر این قطره کوتاه و در حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه می باشد، برای تدوام اثر ضد درد، این افراد مکرر آن را در چشمشان چکانده و بدین ترتیب نه تنها به التیام قرنیه کمک نکرده اند، بلکه آن را با بدترین و سمی ترین ماده ممکنه بیشتر آزرده نموده اند. در این شرایط است که گاها این آزردگی سطح قرنیه به مرحله ای می رسد که زخمهای عمیق و عفونتهای شدید در قرنیه ایجاد می کند که درمان آن بسیار سخت و طولانی خواهد بود و نهایتا لک قرنیه، افت شدید بینایی و معلولیت را بدنبال خواهد داشت. تاسف بار تر اینکه غالب این افراد بعلت استفاده قطره تتراکائین در هر دو چشمشان بصورت همزمان، خود را از نعمت بینایی هر دو چشم محروم می کنند.