سه شنبه, ۷ اسفند, ۱۴۰۳ / 25 February, 2025
پشت میزنشینی چاق تان نکند

این روزها چاقی در بین کارمندان پشت میزنشین که تحرک کمی دارند و غذای چرب و پرکالری محل کار را میخورند، شایع است...
کم نیستند افرادی که به دلیل نوع شغلشان طی روز تحرک کمی دارند و دلشان میخواهد هر طور شده، از شر اضافه وزن و چربیهایی که در شکمشان تجمع پیدا کرده و سلامتشان را تهدید میکند، خلاص شوند. سمیه نورمحمدی که در یک شرکت مهندسی مشاوره برق مشغول به کار است و به اقتضای شغلش بیشتر ساعتهای روز پشت میز مینشیند، نمونهای از این افراد است که پس از چند سال پشت میزنشینی ۱۴ کیلوگرم اضافه وزن پیدا کرده است. او بارها تصمیم گرفته وزن کم کند و چند بار هم رژیم گرفته، اما نتیجه موفقیتآمیز نبوده است. خانم نورمحمدی که یکی از خوانندگان «سلامت» است و از طریق شبکه اطلاعرسانی محل کارش با ما آشنا شده، میگوید: «۲سال است «سلامت» را میخوانم. همه قسمتهایش خوب است اما به نظرم بخش پرسش و پاسخها کاربردیتر است چون بسیاری از پرسشها مشترک هستند و میتوانیم پاسخ سوالهای خودمان را هم پیدا کنیم. «میزگرد تغذیه» را هم دوست دارم و همیشه آن را مطالعه و سعی میکنم به توصیه متخصصان عمل کنم اما متاسفانه کمتر شده است این کار را انجام بدهم!» میزگرد تغذیه این هفته به افزایش وزن این خانم ۲۴ساله با قد ۱۶۸سانتیمتر و وزن ۹۲ کیلوگرم که برای کنترل وزن از ما راهنمایی خواستهاند، اختصاص دارد.
خانم سمیه نورمحمدی که از اضافهوزنش گلایه دارد، میگوید:
هیـچ رژیمی را نـمیتوانم ادامه بـدهم
▪ خانم نورمحمدی! از چه زمانی چاق شدید؟
از کودکی نسبت به همسن و سالانم درشتتر بودم. چند سال قبل باشگاه میرفتم و مرتب ورزش میکردم. شغل من ایجاب میکند مدام پشت میز بنشینم و از وقتی مشغول به کار شدم (۵ سال پیش)، ورزش را رها کردم و کمتحرک و چاق شدم. آن موقع وزنم حدود ۷۸ کیلوگرم بود اما الان به ۹۲ کیلوگرم رسیدهام.
▪ تا به حال برای کاهش وزن رژیم گرفتهاید؟
سال قبل چند بار رژیم گرفتم اما نتیجه موفقیتآمیز نبود. خیلی دوست دارم رژیم بگیرم، برنامه کاهش وزن را هم با انگیزه شروع و چند هفته اول خیلی رعایت میکنم و ۱۰ تا ۱۵ کیلوگرم از وزنم هم کم میشود اما یک دفعه رژیمم را رها میکنم و دوباره به وزن قبلی برمیگردم.
▪ چرا رژیمتان را ادامه نمیدهید؟
رعایت رژیم، خوردن غذاهای مخصوص که عادی نیستند و غذا خوردن جدا از خانواده برایم سخت است. دوست دارم رژیم لاغری طوری باشد که بتوانم آن را ادامه بدهم. در مدتی که خواننده صفحه «میزگرد تغذیه» هفتهنامه «سلامت» هستم، متوجه شدهام رژیمی مناسب است که بتوان آن را تا آخر عمر ادامه داد و ترجیح میدهم به جای رژیمهای سخت و غیرعادی یک برنامه غذایی عادی داشته باشم.
▪ مگر چه رژیمی دارید؟
صبحانه یک کف دست نان و یک قوطی کبریت پنیر، ناهار ۸ قاشق غذاخوری برنج، شام غذای نانی با سالاد و یا سبزی خوردن.
▪ وقتی رژیمتان را رها میکنید، چطور غذا میخورید؟
ناهار غذای محل کار را که اغلب برنج و خورش است، میخورم. البته سعی میکنم برنج را نصف کنم و بیشتر از ۱۰ تا ۱۵ قاشق غذاخوری از آن را نخورم. درضمن، عادت دارم خیلی تند غذا بخورم.
▪ مشکل پزشکی خاصی ندارید؟
نه، آزمایش قند و تیرویید دادهام و مشکلی نبوده است.
● نگاه متخصص تغذیه
توصیه
دکتر محمدرضا وفا
به سوژه
«میزگرد تغذیه»
غذای محل کارتان را نخورید
سلامت: آقای دکتر! در حال حاضر وزن خانم نورمحمدی ۹۲ کیلوگرم است، ۲۴سال دارند و قدشان ۱۶۸ سانتیمتر است، چه وزنی برایشان مناسب است و چقدر اضافه وزن دارند؟
برای هر فرد با توجه به قد، سن و نوع استخوانبندی یک وزن ایدهآل وجود دارد و محدودهای بالاتر و پایینتر از آن هم وزن مناسب محسوب میشود. ایشان با توجه به وزنشان تقریبا چاق هستند و لازم است خود را به وزن طبیعی برسانند و ترکیب بدنشان را اصلاح کنند، بهطوری که نسبت و ترکیب بافت چربی و بافت ماهیچهای بدن شکل متناسبی پیدا کند. با توجه به قد و سن خانم نورمحمدی، میتوان گفت وزن ایدهآل برای ایشان حدود ۶۴ کیلوگرم است. البته در مواردی که اضافه وزن زیاد و فرد دچار درجاتی از چاقی است، انتظار نداریم به وزن ایدهآل برسد بنابراین اگر وزن این خانم به محدوده ۷۲ تا ۷۵ کیلوگرم برسد، خوب است.
▪ وزن ایشان ۵ سال قبل ۷۸ کیلوگرم بوده و منظم ورزش میکردهاند اما از زمان شروع به کار، ورزش را رها کرده و ۱۴ کیلوگرم چاق شدهاند. به نظر شما، کمتحرکی میتواند علت این اضافه وزن باشد؟
وضعیت شغلی و فعالیت فیزیکی در وزن افراد تاثیرگذار هستند. البته اضافه وزن ایشان ۲ علت دارد؛ یکی ورزش نکردن و کمتحرکی و دوم الگوی غذایی غلط. به احتمال زیاد چربی غذا و تراکم کالری دریافتیشان در هر وعده غذایی زیاد بوده است. مصرف زیاد چربی باعث افزایش وزن میشود و مصرف غذاهای چرب نشاندهنده یک الگوی خوراکی نامناسب است.
▪ خانم نورمحمدی سال گذشته چند بار رژیم گرفته و وزن کم کرده اما به علت سخت بودن برنامه غذایی، رژیم را رها کرده و دوباره چاق شدهاند. این فقط مشکل ایشان نیست و خیلی از افراد چاق که قصد کاهش وزن دارند، با این مشکل مواجهاند. شما برای پیشگیری از این اتفاق چه توصیهای دارید؟
یک اصل مهم در تنظیم رژیمهای غذایی این است که از فرهنگ زندگی فرد دور نباشد. اگر این خانم اطلاعات کافی و لازم درباره الگوی غذایی سالم به دست بیاورد، میتواند با خانواده غذا بخورد و با رعایت نکاتی کل کالری دریافتیاش را کاهش دهد. مصرف سبزی و میوه و فیبر بیشتر، افزایش تعداد وعدهها و میانوعدهها و کاهش فاصله زمانی بین وعدههای غذایی، میتواند باعث کنترل اشتها، افزایش احساس سیری و تداوم رژیمغذایی و کاهش وزن شوند. مثلا مصرف میوه و سبزی علاوه بر رساندن ویتامینهای مورد نیاز به بدن، باعث پر شدن حجم معده و احساس سیری میشود. همچنین اگر فرد از صبح تا شب هر ۳ ساعت یکبار غذا میل کند، احساس سیری خواهدکرد و در وعدههای غذایی، کالری کمتری دریافت میکند و رژیمغذاییاش مختل نمیشود. خانم نورمحمدی باید زیر نظر یک متخصص تغذیه الگوی غذاییشان را اصلاح کنند و حتما همراه با رژیمغذایی کاهش وزن، برنامه ورزشی منظمی نیز داشته باشند.
▪ این خانم غذای محل کار که اغلب برنج و خورش است، میخورند ولی سعی میکنند بیشتر از ۱۵ قاشق غذاخوری از برنج را نخورند. به این ترتیب میتوانند وزن کم کنند؟
۱۵ قاشق غذاخوری برنج برای وعده ناهار ایشان زیاد است. اگر ساعت ۱۰ صبح بهعنوان میانوعده میوه مصرف کنند و در ضمن آرام غذا بخورند، با ۸-۷ قاشق غذاخوری برنج هم سیر میشوند ولی اگر تند غذا بخورند، با ۱۵ قاشق هم احساس سیری نخواهند کرد. غذا خوردن با آرامش، خوردن میانوعده و مقداری سالاد و سبزی با هر قاشق غذا، باعث میشود زودتر احساس سیری کنند و کمتر غذا بخورند. باید توجه داشت که غذاهای بیرون چرب هستند و گاهی تا ۴ برابر غذاهای خانگی روغن دارند. این مقدار چربی به گونهای است که نمیتوان جلوی دریافت آن را گرفت. به نظر من بهتر است در خانه غذا تهیه کنند و به محل کار ببرند.
▪ اما این کار برای بیشتر کارمندان آسان نیست. آیا میتوانند در محل کار میانوعده و وقتی به خانه میروند، وعده غذای اصلی را بخورند؟
بله، به شرط اینکه میانوعدهها و وعدههای اصلی درست تنظیم شوند. متخصصان تغذیه برنامه غذایی را روزانه تنظیم میکنند و جابهجایی وعدههای اصلی و میانوعدهها در یک روز مانعی ندارد اما فاصله زمانی غذا خوردن باید رعایت شود و زمان گرسنگی طولانی نشود؛ مثلا اگر فرد بعد از صبحانه تا ظهر میانوعده نخورد، طبیعی است که ظهر با غذایی که در رژیم برایش در نظر گرفته شده است، سیر نشود اما اگر میانوعده داشته باشد، با مقدار کمتر غذا هم سیر خواهد شد.
▪ حرف یا نکته آخر؟
برای موفقیت در برنامه کاهش وزن، مسایل ریزی در رفتار تغذیهای، انتخابهای غذایی و شیوه غذا خوردن باید اصلاح شود و همه افراد دچار چاقی و اضافه وزن، باید به این نکتهها توجه کنند؛ مثلا برخی افراد تند غذا میخورند و غذا را نجویده قورت میدهند در حالی که مکانیسم سیری با سرعت خوردن و مقدار و مدت زمان جویدن غذا ارتباط دارد. انتخابهای غذایی هم خیلی مهم هستند مثلا اگر فرد میخواهد نان یا برنج بخورد؛ نان سنگک، تافتون یا بربری خیلی بهتر از نان باگت یا فرانسوی هستند و به دلیل نیاز به جویدن زیاد باعث میشوند فرد زودتر احساس سیری کند. نکته دیگر این است که هر میانوعدهای برای افراد پشت میزنشینی که قصد کاهش وزن دارند، مناسب نیست و خوراکیهایی مانند کیک و شیرینی که خیلی پرکالریاند، برای این افراد نامناسب و میوه و سبزی بهترین میانوعدهها هستند.
● نگاه متخصص طب ورزشی
با خودرو به محل کارتان نروید
دکتر احمد باقریمقدم
متخصص پزشکی ورزشی
یکی از پیامدهای کاهش وزن با رژیمغذایی و بدون ورزش، زیاد و کم شدن متناوب وزن است که خطرش از چاقی و اضافه وزن بیشتر خواهد بود. خانم نورمحمدی باید زندگی فعال و پرتحرکی داشته باشند و با برنامه منظم ورزشی، بخشی از کالریهای دریافتی را از طریق فعالیت بدنی بسوزانند. تمرینهای هوازی مانند استفاده از تردمیل در محل کار یا منزل و پیادهروی یا دویدن در فضای سبز، فعالیتهایی هستند که در کاهش وزن تاثیر دارند. با توجه به نوع کار ایشان و اینکه ساعتهای زیادی از روز را پشت میز مینشینند، توصیه میکنم در صورت امکان برای رفت و آمد به محل کار از خودرو استفاده نکنند و قسمتی از مسیر را با پیادهروی تند (طوری که باعث بالارفتن ضربان قلب شود) طی کنند. هرچند که انجام تمرینهای هوازی در محل کار امکانپذیر نیست اما میتوانند برای کاهش دردهای مفصلی، حرکات کششی و برای تقویت عضلات شکم و پهلو تمرینهای قدرتی درجا مانند بلندکردن پاها و خمکردن ران (که تا حدی باعث کاهش اندازه دور کمر میشود)، انجام دهند.
● نگاه روانشناس
چرا نمیتوانیم
رژیممان را ادامه بدهیم؟
دکتر بهروز بیرشک
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران
در قدم اول این خانم باید به متخصص تغذیه مراجعه کنند تا برنامه غذایی مناسب برایشان تنظیم شود. گاهی افراد موفق به ادامه رژیم کاهش وزن نمیشوند و اشکال کار اینجاست که کم خوردن یا تغییر عادت غذایی برای کسی که به خوردن زیاد عادت دارد، سخت است. از طرفی فرد به دلیل افزایش وزن نمیتواند بسیاری از حرکات ورزشی را انجام دهد، زود خسته میشود و انگیزهاش را از دست میدهد. افرادی که در ادامه دادن رژیمغذایی موفق نیستند، انگیزه و اراده لازم را ندارند و باید از لحاظ شخصیتی روی آنها کار شود. باید مشوقهایی برایشان در نظرگرفته شود تا با ایجاد انگیزه به تدریج وزنشان را کم کنند. این کار ممکن و دست یافتنی است و ایشان در مورد تغییر وزن نباید ناامید شوند. یکی از مسایل مهم، مساله شخصیت افراد است. برخی وقتی دچار اضطراب میشوند و حالت هیجانی پیدا میکنند، بدخوری و پرخوری میکنند و بر خوردنشان کنترل ندارند اما بعد از خوردن دچار خودانتقادی، افسردگی، اضطراب و ناراحتی از اینکه چرا اینقدر غذا خوردهاند، میشوند. این افراد حتما باید به مشاور و روانشناس مراجعه کنند. گاهی برای گرفتن نتیجه بهتر و تداوم کاهش وزن، همکاری متخصص تغذیه و روانشناس ضروری است. اطرافیان نیز باید به فرد روحیه بدهند، حمایت و تشویقش کنند و به او اطمینان بدهند که با اراده میتواند موفق شود.
● نگاه متخصص قلب و عروق
چرب، ممنوع!
دکتر منوچهر قارونی
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران
بیشتر افراد چاق در طول عمرشان بارها و بارها رژیم لاغری سخت میگیرند و حدود ۱۰ تا ۱۵ کیلوگرم وزن کم میکنند اما بعد از مدتی به وزن قبلی و حتی مقداری هم بیشتر برمیگردند. لاغر شدن ساده است ولی نگهداشتن وزن در محدوده طبیعی به مراقبت بیشتری نیاز دارد. کاهش وزن ناگهانی که باعث شود به سیستم قلبی-عروقی فشار بیاید. اگر کسی ظرف مدت یک ماه ۵ یا ۶ کیلوگرم یا طی ۲ ماه بیشتر از ۱۰ کیلوگرم وزن کم کند، خطرناک است و این رژیم نه تنها باعث ماندن در محدوده وزن طبیعی نمیشود، بلکه ریزش شدید مو و سنگسازی در مجاری صفراوی و کلیه را نیز به دنبال خواهد داشت.
بهترین رژیم کاهش وزن، رژیمی است که در طول زمان وزن را (هر هفته ۲۰۰ یا ۳۰۰ گرم یا حداکثر نیم کیلوگرم) کم کند و فرد بتواند این وزن را نگه دارد؛ مصرف موادغذایی انرژیزا مانند چربی و قند باید به حداقل برسد، از چربیهای غیراشباع مانند روغنهای زیتون، هسته انگور و کنجد استفاده شود و موادغذایی پروتئینی و انواع میوه و سبزی در برنامه غذایی روزانه قرار گیرد. به خانم نورمحمدی توصیه میکنم غذاهای چرب نخورند، برای طبخ غذا از مایکروفر و ظرفهایی که بدون روغن غذا را میپزند، استفاده کنند و بیشتر غذاهای آبپز و کبابی بخورند.
فرزانه فولادبند
«میزگرد تغذیه» درباره افزایش وزن خانم سمیه نورمحمدی با حضور دکتر محمدرضا وفا متخصص تغذیه و رژیم درمانی دکتر منوچهر قارونی متخصص قلب و عروق دکتر بهروز بیرشک روانشناس دکتر احمد باقری مقدم متخصص پزشکی ورزشی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست