یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

صخره نوردی بــا چنـگ و دنــدان


صخره نوردی بــا چنـگ و دنــدان

او از ماهیچه های قوی و نیرومندی برخوردار است به طوری كه می تواند با یك انگشت خود را روی صخره های صاف و پرشیب بالا بكشد با این حركات خیلی ها مشكوك شده اند كه او دوپینگ می كند

چندی است یك جوان ۳۰ ساله سوئیسی توجه اكثر مطبوعات مهم دنیا را به خود جلب كرده است و فعالیتهای شگفت‌آورش موجب حیرت همگان شده است. این جوان یك صخره نورد است اما نه یك صخره نورد معمولی، یك صخره نورد خارق‌العاده به نام (اویلی اشتیك) كه پرشیب‌ترین و بلندترین دیواره‌های صخره‌ای كوهستان‌های دنیا را بدون استفاده از طناب، قلاب، كمربند ایمنی وهر گونه وسیله ایمنی دیگر، تنها با قدرت ماهیچه‌هایش و در كوتاهترین زمان ممكن بالا می‌رود. او از ماهیچه‌های قوی و نیرومندی برخوردار است.

به طوری كه می‌تواند با یك انگشت خود را روی صخره‌های صاف و پرشیب بالا بكشد. با این حركات خیلی‌ها مشكوك شده‌اند كه او دوپینگ می‌كند. اما آزمایشها خلاف آن را نشان داد. او روزانه بیشتر از هشت ساعت تمرین صخره نوردی با این روش دارد و صخره‌هایی با ارتفاع هزار متر را بالا رفته و پایین می‌آید. او می‌گوید: (این تمرینات ماهیچه‌های مرا حسابی قدرتمند كرده است.) این كار او به قدری حیرت‌آور و وحشتناك است كه حتی نگاه كردن به عكسهای او در حین بالا رفتن از صخر‌ه‌های بلند سبب سرگیجه و وحشت انسان می‌شود.

● افتخارات اشتیك

(اویلی اشتیك) از هفده سالگی كار خود را به صورت حرفه‌ای و با این سبك خاص آغاز نمود. و تاكنون توانسته نه مسیر سخت از یازده دیواره سنگی كه در جهان وجود دارد را با این روش بالا رود. تمامی این صخره‌ها به صورت عمودی و بسیار پر شیب بوده است. او بدون هیچ وسیله‌ ایمنی كه در صورت سقوط او را نجات دهد این مسیرها را طی كرده است. زمانی كه هجده سال سن داشت دیواره شمالی (آیگر) و صخره عمودی (بوناتی) دركوهستان (مونت بلانس) را بالا رفت. درجولای ۲۰۰۴ دست به یك كار خارق‌العاده زد كه شگفتی همه كوهنوردان معروف دنیا را برانگیخت. صخره‌های (آیگر)،(مونش) و (یونگ فقا) را پشت سر هم و طی یك روز بالا رفت در حالیكه به گفته یكی از صخره‌نوردان حرفه‌ای به نام (استفان سیگرلیت) تنها برای بالا رفتن از صخره پوشیده از یخ (یونگ فقا۲۵ ) ساعت وقت لازم است.

● صعود از صخره ۶ هزار متری

او در سال قبل توانست یكی از صخره‌های ۶ هزار متری جنوب قله (اورست) را با این روش فتح كند... در ایالت (برن) یك رشته كوه با دیواره‌های صخره‌ای كاملا عمودی و خطرناك وجود داردكه (اكس كالیبور) پر شیب‌ترین و خطرناك‌ترین این دیواره‌هاست و كیلومترها در آسمان سر به فلك كشیده است. بسیاری از صخره‌نوردان معروف دنیا بالا رفتن از این دیواره را جزو برنامه‌ها و اهداف بزرگ خود قرار می‌دهند و در حقیقت دنیای آمال و آرزوهای كوهنوردان حرفه‌ای و معروف دنیاست. برای اولین بار این صخره عظیم در سال ۱۹۸۲ به وسیله (كارستن كلوك) آلمانی فتح شد. او هنوز هم خاطره آن صعود را در ذهن دارد.

او می‌گوید: انسان وقتی پا در این مسیر می‌گذارد واقعا كشش نیروی جاذبه زمین را احساس می‌كند و درك می‌كند چقدر غلبه بر این نیرو دشوار است. فتح چنین صخره‌ای واقعا شجاعت و روحیه بالایی می‌طلبد . او اضافه كرد: (این صخره از معدود صخره‌هایی است كه تقریبا هیچ جای دست و پا ندارد و لایه‌های یخی كه در بعضی از قسمتهای این دیواره وجود دارد بر سختی این مسیر افزوده است. البته (كلوك) با تمام تجهیزات و وسایل ایمنی مخصوص صخره‌نوردی،موفق به چنین كاری شد.

● تصمیم عجیب

(اویلی اشتیك) چندی پیش تصمیم عجیب و خطرناكی گرفت كه خشم و انتقاد بسیاری از پیشكسوتان صخره‌نوردی معروف دنیا به خصوص (كلوك) را برانگیخت. او مصرانه قصد داشت با صرف‌نظر از همه امكانات با سبك مخصوص خودش بر قله (اكس كالیبور) غلبه كند. دستزدن به چنین كاری یك ریسك بزرگ بود، خیلی از مسئولان این رشته طی نامه‌ها و ایمیل‌هایی از او خواستند كه برای كسب شهرت روش دیگری را انتخاب كند.اما او تصمیم خود را گرفته بود و با تمرینات زیادی كه كرده بود به قدرت بدنی‌اش اطمینان كامل داشت. او ابتدا پنج بار با تجهیزات ایمنی از این صخره بالا رفت تا كاملا با مسیر و سختیهای آن آشنا شود و بالاخره كار خود را شروع كرد.

بدون هیچ وسیله صخره‌نوردی، تنها همراه و همدم بی‌زبان او در این مسیر، یك بطری پودر منیزیم و یك مسواك بود. منیزیم را به كف دستهایش می‌مالید تا از عرق كردن دستها و سرخوردن جلوگیری كند و مسواك را هم برای پاك كردن گرد و خاك از روی دستهایش... كوچكترین حركت غلط و انتخاب نادرست جای دست و پا، مساوی با یك سقوط وحشتناك و مرگبار بود. (اشتیك) می‌گفت تمام حركات من سنجیده و با فكر و تامل انجام می‌گرفت فكر كردن در مورد مرگ و سقوط، افكاری است كه در این مواقع صخره‌نورد را به شدت، عذاب می‌دهد و اعتماد به نفس او را كم می‌كند.

اما من بر همه این افكار غلبه كردم و مطمئن قدم در این راه گذاشتم. تمركز حواس، شرط موفقیت در این كار است و (اشتیك) سرانجام موفق شد در اوج ناباوری همگان به بزرگترین آرزوی زندگیش دست پیدا كند و مورد تشویق و تمجید بسیاری از مسوولان و پیشكسوتان این رشته قرار بگیرد. مجله تخصصی كوهنوردی انگلیسی (Climb) پس از این موفقیت (اشتیك) جوان را همراه با (جان كریستوفر لافایلد) فرانسوی و (الكساندر هوبر) آلمانی در رده بهترین كوهنوردان اروپا قرار داد. هدف بعدی اشتیك صخره ۸ هزار متری (گاشربروم ) در رشته كوههای (هیمالیا) بین پاكستان و چین است، تا به این ترتیب دفترچه افتخارات و ركوردهای خود را روز به روز كاملتر كند در واقع به انتها برساند...



همچنین مشاهده کنید