چهارشنبه, ۶ تیر, ۱۴۰۳ / 26 June, 2024
ریشه های نفخ
![ریشه های نفخ](/web/imgs/16/161/53ljv1.jpeg)
نفخ کردن، یکی از شایعترین مشکلاتی است که بعد از صرف غذا سراغ خیلی از افراد میآید. معمولا نفخ با ورم کردن شکم یا معده همراه است و احساس پری به افراد میدهد. رعایت نکردن اصول صحیح غذا خوردن و مصرف خوراکیهای نفاخ از شایعترین دلایل ابتلا به نفخ است...
زمانی که حجم مایعات بدن افزایش یابد یا به عبارت سادهتر، حجم بالایی از مایعات در بدن حبس شوند یا به هر دلیلی، تولید گاز معده بیشتر بشود، امکان ابتلا به نفخ هم بیشتر خواهد شد. در «پوستر سلامت» این هفته، شما را با خوراکیهای نفاخ و عادتهای غذاییای که باعث نفخ میشوند، آشنا میکنیم و در انتها هم راهی برای رهایی یا به حداقل رساندن آن به شما نشان میدهیم.
● غذاهای سرخکردنی
هضم و جذب غذاهای چرب و سرخکرده در دستگاه گوارش آرام انجام میشود و همین امر باعث افزایش احساس سنگینی سر دل و ابتلا به نفخ پس از خوردن سرخکردنیهای مختلف میشود. این در حالی است که مصرف چربیها و روغنهای خوب مانند روغن زیتون، مغزها و دانهها باعث ایجاد نفخ نمیشود.
● خوراکیهای گازدار
ماهیت برخی خوراکیها بهگونهای است که مصرفشان باعث افزایش تولید گاز در معده و ابتلا به نفخهای شدید و آزاردهنده میشود. به همین دلیل هم نام آنها را خوراکیهای گازدار گذاشتهاند بنابراین اگر از نفخ مکرر رنج میبرید، بهتر است حبوبات، کلم، نخودفرنگی، فلفلدلمهای، بادمجان، بروکلی، مارچوبه، کاهو، پیاز خام و مرکبات را در برنامه غذاییتان محدود کنید.
● میوههای نارس
میوههای کال و نارس حاوی مقدار بیشتری فیبر خوراکی هستند و مصرف بیش از اندازه آنها میتواند باعث ابتلا به نفخ و دلدردهای شدید بشود بنابراین اگر زیاد نفخ میکنید، فقط میوههای رسیده را میل کنید.
● حرف زدن
برخی عادتهای غذایی اشتباه هم امکان ابتلا به نفخ را افزایش میدهند. مثلا حرف زدن حین غذا خوردن، تندتند غذا خوردن. یادتان باشد این عادتهای غذایی میتوانند شانس ابتلا به نفخ را افزایش دهند.
● نمک
مصرف بیش از اندازه نمک، مستقیم و غیرمستقیم، میتواند باعث ابتلا به نفخ بشود. یعنی گنجاندن بیش از حد غذاهای فرآوریشده و حاضری در رژیم غذایی روزانه، دفعات ابتلا به نفخ شکم را افزایش میدهد زیرا سدیم موجود در نمک، آب بدن را به خود جذب و حس تشنگی کاذب ایجاد میکند. به این ترتیب، پس از مصرف یک ماده غذایی شور یا خوشنمک، تا میتوانید آب میخورید. با افزایش حجم مایعات بدن هم مبتلا به نفخ و دلدرد میشوید؛ بدون آنکه حس تشنگیتان هم بهخوبی برطرف شده باشد.
● قند
مصرف کربوهیدراتها (قندها) برای کسب انرژی لازم است اما گلیکوژن که نوعی کربوهیدرات است، میتواند در عضلات بدن ذخیره شود. ذخیره هریک گرم گلیکوژن با احتباس ۳ گرم آب در بدن همراه است. پس اگر فعالیت بدنی شدیدی نداشته باشید و کربوهیدراتهای زیادی هم مصرف کنید، امکان ذخیره و احتباس گلیکوژن و آب در بدنتان بالا میرود و به احتمال بیشتری از نفخهای مکرر شکمی رنج خواهید برد.
● سبزیهای خام
سیستم گوارشی و توانایی هضم و جذب موادغذایی در افراد مختلف، متفاوت است. شاید دستگاه گوارش شما به راحتی یک هویج خام را بپذیرد اما دوستتان با خوردن نصف هویج خام دچار نفخ و دلدرد بشود بنابراین برای پیشگیری از ابتلا به نفخ، باید بدنتان را بهخوبی بشناسید. اگر با خوردن میوهها، سبزیها و صیفیهای خام دچار نفخ میشوید، آنها را پیش از مصرف کمی بخارپز کنید یا به شکل کمپوت درآورید و مصرف کنید. البته برای کمپوت کردن، لازم نیست حتما به آنها شکر بیفزایید.
● آدامس
جویدن آدامس باعث بلع ناخواسته مقداری هوا میشود که امکان ابتلا به نفخ را افزایش میدهد. اگر مدام نفخ میکنید، از خیر جویدن آدامس بگذرید.
انتخابات انتخابات ریاست جمهوری مسعود پزشکیان انتخابات ریاست جمهوری 1403 انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم سعید جلیلی مناظره انتخاباتی قالیباف مناظره علیرضا زاکانی ایران پزشکیان
سیل سوادکوه هواشناسی تهران قتل سازمان هواشناسی آلودگی هوا آتش سوزی وزارت بهداشت قوه قضاییه شهرداری تهران آموزش و پرورش
حقوق بازنشستگان قیمت دلار بازنشستگان قیمت طلا قیمت خودرو همسان سازی حقوق بازنشستگان دولت سیزدهم بانک مرکزی قیمت سکه خودرو ایران خودرو مسکن
رسانه ملی سید حسن نصرالله تلویزیون حج فیلم تئاتر سینما سریال پایتخت سریال سینمای ایران کتاب شهید
موبایل مغز وزارت علوم ماهواره فضا
رژیم صهیونیستی روسیه آمریکا غزه جنگ غزه اوکراین فلسطین اتحادیه اروپا ترکیه لبنان حزب الله لبنان چین
پرسپولیس فوتبال استقلال یورو 2024 باشگاه پرسپولیس خوان کارلوس گاریدو لیگ برتر جواد نکونام باشگاه استقلال علیرضا بیرانوند جام ملت های اروپا لیگ برتر ایران
هوش مصنوعی دانش بنیان فناوری اپل عیسی زارع پور ناسا وزیر ارتباطات
سازمان غذا و دارو مواد مخدر ویتامین دیابت سنگ کلیه قهوه آتش سوزی جنگل شیر