چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۱۸ تیر ۱۳۰۰ ـ سرکوب شدن امیر مؤید سوادکوهی


۱۸ تیر ۱۳۰۰ ـ سرکوب شدن امیر مؤید سوادکوهی

۱۸ تیر ۱۳۰۰ زد و خورد نیروی اعزامی قزاق با افراد امیرمؤید سوادکوهی که در مازندران بنای مخالفت با دولت وقت را گذاشته بود آغاز شد و روز بعد با شکست امیر مؤید و فرار او پایان یافت. …

۱۸ تیر ۱۳۰۰ زد و خورد نیروی اعزامی قزاق با افراد امیرمؤید سوادکوهی که در مازندران بنای مخالفت با دولت وقت را گذاشته بود آغاز شد و روز بعد با شکست امیر مؤید و فرار او پایان یافت. این مخالفت با خشونت تمام سرکوب شده بود.

احمد آقا خان میر پنج (بعدا سپهبد امیر احمدی) فرمانده قزاقهای اعزامی پس از شکست دادن سوادکوهی، خانه و قرارگاه او را به آتش کشید و فرزندانش را هم فراری داد. هدف، ارعاب مخالفان احتمالی دیگر بود.

این رویداد چهار ماه و نیم پس از کودتای ژنرال رضاخان که سردار سپه و وزیر جنگ شده بود و خود نیز از مردم سوادکوه بود صورت گرفت.

امیر احمدی که از همقطاران قدیم رضا شاه بود در سال ۱۳۴۴ در ۷۷ سالگی درگذشت. وی نخستین نظامی ایران بود که پس از دوران ساسانیان، سپهبد شده بود. واژه های «سپه، سپاه، سپهبد» و ترکیبات آنها، از دوران ایران باستان تا کنون تغییر نیافته اند. سپهبد امیر احمدی به مشاغل نظامی و غیر نظامی متعدد و گوناگون منصوب شده بود و آخرین سمت او سناتور انتصابی بود.