جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

روزهای ستاره دار در تقویم خدا


روزهای ستاره دار در تقویم خدا

نگاهی اجمالی به روزهای خاص در ماه مبارک رجب

بیشتر ما در تقویم شخصی‌مان روزهای خاصی را علامت می‌گذاریم که در روزمرگی‌ها و گرفتاری‌هایمان فراموشمان نشوند. روزهای مثل،روز تولد کسانی که دوستشان داریم،یا سالگرد ازدواج یا روز خاصی که فقط برای شخص ما معنی و مفهوم دارد. برای هر کدام ما پیش آمده‌است که توی یک روز یا شب خاص کارهای متفاوت و ویژه‌ای انجام بدهیم تا این روزها برایمان معنا و مفهوم بیشتری پیدا کنند. بعضی روزها توی زندگی همه ما هست که ما مانند یک هدیه باارزش حفظشان می‌کنیم و از آن‌ها برای بهتر شده حال و روزگارمان بهره می‌گیریم. در تقویم خدا هم تا دلتان بخواهد از این روزها و ماه‌های خاص پیدا می‌شود.

روزها وماه‌هایی که خدا مانند یک هدیه برای همه ما در مسیر زندگی پنهان کرده‌است و با تکرارشان در سراسر عمرمان، به ما فرصت بهتر بودن و حال و روزگار خوش را می‌دهد. یکی از این ایام مبارک ماه رجب است. ماه رجب ماه بزرگی است و در تاریخ آمده ‌است که حتی در زمان جاهلیت هم ماه رجب حرمت خاصی برای مردم عرب داشته ‌است.گفتم خدا تقویمش با تقویم ما آدمها حسابی توفیر دارد. برای همین بعضی روزهایش خیلی خاص می‌شوند. در ماه رجب روزهایی وجود دارند که مثل یک گنج به این ماه اعتبار محسورکننده ای داده‌اند. البته اعیاد یا ایام شهادت‌هم در روزهای این ماه وجود دارند، مانند: «شهادت امام هاد (علیه‌السلام)»، «تولد امام جواد (علیه‌السلام)» و «شهادت امام کاظم (علیه‌السلام)»...با هم نگاهی به سایر این روزهای مبارک و اداب متبرکش می‌اندازیم.

● شب اول

شب اول ماه رجب یکی از روزهای مبارک این ماه است. در این شب پیامبر بعد از دیدن هلال ماه ذکری می‌گفتند که متن آن در مفاتیح‌الجنان موجود است. این شب آداب مخصوصی هم دارد مانند: غسل و نماز و گفتن ذکر لا‌اله‌الا‌الله. می‌گویند امام علی علیه‌السلام چهار شب از سال را احیا می‌گرفتند: شب اول ماه رجب، شب اول ماه شعبان، شب عید فطر و شب عید قربان.

● «لیله‌الرغائب»

یکی از همین روزهای خاص اولین شب جمعه ماه رجب است که دارا امتیاز بزرگی است. چند سالی است که ما این روز را خیلی خوب می‌شناسیم و برای بیشترمان حسابی نوستالژی شده است. «لیله‌الرغائب» یا «شب آرزوها» که روز پنج‌شنبه‌اش را روزه می‌گیریم و شبش هم نماز خاصی دارد. می‌گویند در این شب آرزوی روزه‌داران برآورده می‌شود و گناهانشان بخشیده خواهد شد.

● ایام‌البیض

روز سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم ماه رجب روزهای ویژه‌ای هستند. هر کس بخواهد اعمال این سه روز را که به «ام‌داوود» مشهور است انجام بدهد،باید این سه روز را روزه بگیرد. همچنین احیا و شب زنده‌داری برای شب پانزدهم رجب سفارش شده ‌است. حالا جوان‌های بسیاری هستند که قرار معنویشان در ماه رجب رفتن به اعتکاف است. در مشهد البته این روزها بیشتر خاطره انگیزند چون بچه‌ها در شبستان‌های مسجد گوهرشاد معتکف می‌شوند. اعتکاف در این سه روز با روزه‌داری شروع می‌شود و با خواندن قرآن و انجام اعمال «ام‌داوود» در روز پانزدهم تمام می‌شود. این سه روز از چند نظر، مهم هستند. اولش این‌که ماه رجب، یک از ماهها حرام است و در روایات آمده است که اعتکاف در ماهها حرام، نسبت به دیگر ماهها از فضیلت بیشتر برخوردار است. دوم، روزه در ماه رجب دارا فضیلت خاص است. اعتکاف از نظر زمان، محدود به وقت خاص نیست، تنها به این خاطر که لازمه اعتکاف روزه گرفتن است، باید در زمان معتکف شد که بتوان روزه گرفت. پس هر وقت روزه گرفتن درست باشد، اعتکاف نیز صحیح است؛ ول بهترین زمان برا اعتکاف، دهه آخر ماه مبارک رمضان است. پیامبر اسلام «صلا...علیهوآله» در این دهه، در مسجد خود معتکف مشد.اعتکاف، کمتر از سه روز نیست و روزهدار در آن سه روز، جزو اعمال اعتکاف مباشد. کسی که معتکف می‌شود به جزء برا کار ضرور نباید از مسجد و محل اعتکاف، خارج شود. چند سالی است که اعتکاف در سه روز از ماه رجب، مانند اعتکاف در دهه پایان ماه رمضان در بین مردم رواج پیدا کرده ‌است.

● روز اول

در روایتی آمده ‌است که حضرت نوح در روز اول رجب سوار کشتی شد و به همراهان خود گفت که این روز را روزه بگیرند. این روز سالروز تولد امام محمد باقر علیه‌السلام هم هست.

● روز سیزدهم

«تولد امام عل(ع)» در خانه کعبه در سیزدهم ماه رجب و ده سال قبل از بعثت است. برای شب و روز سیزدهم نمازهای سفارش شده ‌است. روز سیزدهم اولین روز از ایامی است که به ایام‌البیض معروف است.

● روز بیست و هفتم

شب بیست و هفتم، شب مبعث و از شب‌های متبرک است. از اعمال این شب می‌توان به غسل، احیا، نماز، خواندن زیارت امیرالمومنین و خواندن سوره محمد و همچنین روزه گرفتن در روز بیست و هفتم اشاره کرد. در گذشته رسم بوده است که مردم خراسان و عراق در این شب برای دعا و شفا به زیارت امام علی (علیه‌السلام) می‌رفتند.

● روز آخر

این روز هم یکی از ایام مهم در ماه رجب است. در روایات آمده که اگر در ماه رجب موفق به گرفتن روزه نشده‌اید، فرصت آخرین روز ماه را از دست ندهید.

نویسنده: اعظم عامل‌نیک