شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

تغییر لحن امریکا


تغییر لحن امریکا

امروز روز ۱۳ آبان است روزی که امام خمینی را تبعید کردند, روزی که رژیم سفاک پهلوی برای بقای خود دانش آموزان معترض این مرز و بوم را به خاک و خون کشید و روزی است که دانشجویان انقلابی و مسلمان کشورمان بر اثر بغض تاریخی خود و نگرانی از توطئه های امریکا سفارت آن کشور را تصرف کردند

امروز روز ۱۳ آبان است؛ روزی که امام خمینی را تبعید کردند، روزی که رژیم سفاک پهلوی برای بقای خود دانش‌آموزان معترض این مرز و بوم را به خاک و خون کشید و روزی است که دانشجویان انقلابی و مسلمان کشورمان بر اثر بغض تاریخی خود و نگرانی از توطئه‌های امریکا سفارت آن کشور را تصرف کردند. موضوع تصرف سفارت امریکا که لانه جاسوسی شده بود، طی ۳۰ سال گذشته همیشه مورد بحث و جدل سیاستمداران در داخل و خارج بوده است. ولی واقعیت آن زمان و شرایط آن دوران به این شرح است:ملت ایران یک پیش‌زمینه تاریخی از خیانت‌های دولت ایالات متحده امریکا در ذهن‌ خود داشت، از داستان کودتای ننگین ۲۸ مرداد گرفته که طی آن یک حکومت ملی و مردمی را امریکایی‌ها با برنامه‌ریزی سرنگون کردند تا تلاش برای قوام و دوام حکومت استبدادی رژیم محمدرضا پهلوی و آموزش‌ ساواک برای کشتار مبارزین و انقلابیون. با چنین پیشینه‌یی زمانی که دولت امریکا شاه فراری را به امریکا راه داد ، این ذهنیت در ملت ایران تداعی شد که امریکایی‌ها در حال احیای پروژه ۲۸ مرداد دیگری هستند و با قبول شاه نه‌تنها به قیام و انقلاب این ملت بزرگ دهن‌کجی می‌کنند بلکه به دنبال تر و خشک کردن خانواده سلطنتی و اطرافیان و سران فراری رژیم پهلوی هستند تا مجددا شاه را به کشور بازگردانند. در پی این اقدام امریکایی‌ها و نگرانی ملت ایران، دانشجویان غیرتمند با یک اقدام نمادین و موقتی درجهت نشان دادن اعتراض ملت ایران به اقدامات خصمانه دولت امریکا بدون هماهنگی با هیچ کدام از مسوولان وقت و حتی امام(ره) اقدام به تصرف سفارت کردند.

و افراد موجود در آن مجموعه را به گروگان گرفتند. گفتنی است انعکاس بیش از اندازه این اقدام بی‌نظیر در داخل و در سراسر دنیا ابتکار عمل را از دست دانشجویان گرفت. از همان روز خیابان طالقانی و مقابل ساختمان سفارت امریکا هر روز از صبح تا غروب مملو از جمعیت میلیونی توده‌های مردم از اقشار مختلف بود. رهبر کبیر انقلاب نیز ضمن پشتیبانی از این اقدام، از آن به عنوان انقلابی بزرگ‌تر از انقلاب اول یاد کرد و تمامی گروه‌های سیاسی اعم از چپ و راست، لیبرال و ملی و مذهبی، گروه‌های التقاطی و مارکسیست‌ همه و همه از این اقدام دانشجویان پشتیبانی کردند. حتی نهضت آزادی نیز بیانیه پشتیبانی داد. از آن زمان تا امروز بعد از گذشت ۳۴ سال امریکایی‌ها همچنان از همه ترفندها در جهت براندازی این انقلاب و نظام برآمده از آن استفاده کرده‌اند. امروز که دولت دکتر روحانی بامجوز رهبری معظم انقلاب رسما مجاز شده است با امریکایی‌ها مستقیما حول محور مسائل هسته‌یی مذاکره کند، ملت ایران و رهبری نظام بر اثر اقدامات کینه‌توزانه امریکایی‌ها در طول ۶۰ سال گذشته امید چندانی به نتیجه این مذاکرات ندارند ولی به خاطر اتمام حجت با افکار عمومی دنیا این فرصت تاریخی در اختیار مذاکره‌کنندگان قرار گرفته است که اگر امریکایی‌ها حسن‌نیت خود را اثبات کنند شاید به مرور، میزان امیدواری به نتیجه‌بخش بودن مذاکرات در بین آحاد و افکار ملت ایران پررنگ‌تر شود. قاعدتا در این فرصت تاریخی به وجود آمده افراطیون متاثر از سیاست‌های اسراییل در داخل امریکا و همین‌طور کشورهای بزرگ و عرب‌ منطقه که از این فضای تنش‌آلود ایران و امریکا نهایت استفاده را کرده‌اند تمایل و علاقه‌یی به نتیجه‌بخش شدن این مذاکرات ندارند. در داخل کشورمان نیز عده‌یی هستند که اصل مذاکره را قبول ندارند و در فضای کینه‌توزانه موجود بین ایران و امریکا راحت‌تر تنفس می‌کنند. در چنین شرایطی منافع ملی ایجاب می‌کند که از باز شدن باب مذاکره باید استقبال کرد و با جدیت و قدرت و تیزبینی و هوشیاری مذاکرات را مدیریت کرد، البته در عین حال باید مواظب نیرنگ‌ها و ترفندهای طرفی که سال‌های سال برای تمامی ملت‌ها به خصوص ملت ایران جز دشمنی و کینه‌ورزی خاطره‌یی به جا نگذاشته است، باشیم. در کنار این موضوع یادآوری این نکته ضروری است که همان‌طوری که عده‌یی افراط‌گرایانه با اصل مذاکره با امریکا مخالف‌اند و همین الان به‌رغم مجوز رهبری و استراتژی نظام تیرهای زهرآگین خود را نثار مذاکره‌کنندگان و دولت فعلی می‌کنند، به همین شکل خوش‌خیالان و ساده‌دلان و ساده‌لوحانی هستند که فکر می‌کنند در طول ۳۴ سال گذشته در ایجاد روابط خصمانه فقط جمهوری اسلامی و سیاست‌ آن مقصر بوده است و اکنون نیز اگر مذاکرات به هر قیمتی پیش برود تمامی مشکلات و مصائب و گرفتاری‌های اقتصادی و سیاسی و فرهنگی کشور به آنی حل خواهد شد. هم آن افراط‌گرایی و هم این خوش‌خیالی هر دو زهر کشنده‌یی برای منافع ملی است.

آنچه مهم است اینکه ما باید جایگاه خود و انقلاب و نظام‌مان را در جامعه جهانی به خوبی درک کرده و برتوانمندی و میزان اثرگذاری نظام به خوبی واقف باشیم (ایمان به خود) و از موضع و منظر انقلاب بزرگ اسلامی که پیام مهم (نه ظلم کن به کسی و نه زیر بار ظلم برو) را در خود دارد و با حفظ استقلال و عزت این ملت که بهترین و عزیزترین فرزندان خود را تقدیم انقلاب کرده‌اند، البته با ادبیات درست و قابل فهم و احترام در عرف دیپلماتیک و با کلامی شفاف و بدون ابهام و در عین حال صریح و روشن، ضمن فراموش نکردن توطئه‌های ۶۰ ساله طرف مقابل و اینکه هنوز نیز در حال توطئه‌چینی است، با توکل بر خدا باید مذاکرات را دنبال کنیم. طبیعی است کینه‌های انباشته شده و ظالمانه طرف مذاکره ایران با یک جلسه مذاکره و با یک گفت‌وگوی تلفنی قابل التیام نیست. امریکایی‌ها اگر خواستار حل مسائل فی‌مابین هستند باید از سخنان تهدیدآمیز دست بردارند و با ادبیات محترمانه و درخور شخصیت ملت بزرگ ایران سخن برانند تا مسیر مذاکرات به سمت و سویی برود که اعتماد متقابل ایجاد شده، در مسیر آب شدن یخ کینه‌های انباشته تاریخی حرکت کند.در این روز تاریخی ما درودهای خود را بر یکایک دانشجویان پیرو خط امام نثار کرده و برای آنانی که شهید شده‌اند، آرزوی محشور شدن با یاران امام‌حسین(ع) و برای آنانی که مانده‌اند آرزوی عزتمندی و برای آنانی که در زندانند آرزوی آزادگی داریم.

الیـاس حضـرتی