جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

شمشیر دولبه ای به نام نمک


شمشیر دولبه ای به نام نمک

چرا باید از هله هوله های شور پرهیز کنیم

ممکن است نمک باعث اضافه شدن وزن شما نشود اما درست این است که همواره میزان آن را درنظر داشته باشید. خوردن بیش از اندازه نمک می‌تواند سلامت شما را به خطر بیندازد. اما نمکدانی که روی میز غذاخوری شماست تنها مقصر نیست. شاید باور نکنید اما ۷۵درصد از نمکی که می‌خورید از طریق غذای رستوران‌ها و غذاهای کنسروی، منجمد و سوپ‌های آماده دریافت می‌شود. نمک طعم غذا را بهتر می‌کند، به آن بافت می‌دهد،حجم غذا را تثبیت می‌کند، آن را ترد کرده و باعث بهتر شدن رنگ و لعاب غذا می‌شود.

● چرا نمک نگران‌کننده است؟

نمک زیاد، خطر بالا رفتن فشار خون را افزایش می‌دهد. بیماری خاموش اما کشنده‌ای که شما را در معرض حمله قلبی، سکته مغزی و از کار افتادن کبد قرار می‌دهد. هفتاد و پنج میلیون نفر از بزرگسالان آمریکایی مبتلا به فشار خون بین ۱۴۰ - ۹۰ یا بیشتر هستند. اگر مشکل فشار خون دارید نمک را از غذای خود حذف کنید تا سطح بالای فشارخون گریبانگیر شما نشود.

مطالعات نشان می‌دهد مصرف بیش از اندازه نمک به ماهیچه قلب آسیب می‌رساند و باعث سفت شدن شریان‌ها یا آترواسکلروزیس (که نوعی بیماری در رگ‌ها است با رسوب و تجمع چربی در دیواره رگ مشخص می‌شود و فرد را در معرض خطر شدید حمله قلبی یا سکته قرار می‌دهد) می‌شود. تحقیق دیگری نشان داده که مصرف غذاهای پرنمک منجر به افزایش خطر سرطان معده که یکی از شایع‌ترین علل مرگ ناشی از سرطان بعد از سرطان ریه است، می‌شود.

مطالعه‌ای که در سال ۲۰۰۴ در نشریه سرطان بریتانیا به چاپ رسیده، نشان می‌دهد افرادی که عادت به خوردن غذاهای پرنمک دارند دو برابر کسانی که کمتر نمک مصرف می‌کنند در برابر خطر سرطان معده قرار دارند. با وجود اینکه نمک تنها عامل تحریک‌کننده‌ این سرطان نیست و هورمون‌ها نیز نقش بسزایی دارند اما بدون شک باعث نیاز شدید بدن به آب و حس تورم داخلی رگ‌ها می‌شود. گذشته از اینها، نمک چندان هم بد نمی‌تواند باشد زیرا مایعات بدن را متعادل نگه می‌دارد، و به انقباض قلب و سایر ماهیچه‌ها یاری می‌رساند. اما آن مقداری که بدن ما به آن نیاز دارد بسیار کمتر از مصرف معمول ما یعنی تقریبا ۵۰۰ میلی‌گرم در روز است. این بر عهده شماست که آگاهانه عمل کنید و بدانید نمک کجا در کمین‌تان نشسته و آنچه تصمیم به خوردن آن دارید را زیرکانه برگزینید. برای این منظور ما به شما چند توصیه داریم:

به ارزش غذایی محصولات خوراکی دقت کنید. حتما برچسب نشان‌دهنده ارزش غذایی کالاها را به دقت بخوانید تا بتوانید گزینه‌های مختلف را مقایسه کنید و آنچه سدیم کمتری دارد را بردارید. از آنجا که قصد دارید روزانه بیشتر از ۱۵۰۰ میلی‌گرم سدیم مصرف نکنید برای هر غذا ۵۰۰ میلی‌گرم یا کمتر در نظر بگیرید. اگر غذاهای بسته‌بندی‌شده یا منجمد مصرف می‌کنید ۶۰۰ میلی‌گرم سدیم معقول به نظر می‌رسد. هنگام خرید میان وعده‌هایی مثل چیپس و پفک و خریدهای جانبی مثل برنج، سیب زمینی و سبزیجات ترکیب‌شده محصولاتی را انتخاب کنید که در هر وعده بیشتر از ۱۵۰ میلی‌گرم سدیم نداشته باشند.

تازه تازه بخورید. به خاطر داشته باشید که کنسروها سدیم زیادی را وارد رژیم غذایی ما می‌کنند پس سعی کنید تا آنجا که ممکن است مواد غذایی را تازه و خام مصرف کنید. گوشت قرمز، گوشت مرغ و ماهی در مقایسه با انواع کنسرو، سالم‌ترند. دربازکن را دور بیندازید. باقلای تازه و یخ‌زده هیچ سدیمی‌ندارند اما یک فنجان باقلای کنسروی می‌تواند بیش از ۷۰۰ میلی‌گرم سدیم داشته باشد. اگر چاره‌ای جز خریدن سبزیجات منجمد ندارید قبل از مصرف آنها را خوب آب بکشید تا مقدار زیادی از سدیم آنها شسته شود. باقلا را هم می‌توان به همین ترتیب شست و داخل آبکش ریخت. چاشنی بزنید. طعم‌دار کردن غذا بدون اضافه کردن نمک کار ساده‌ای است. می‌توانید از انواع گیاهان، چاشنی‌ها، آبلیمو، سرکه بالزامیک و انواع دیگر سرکه و ادویه‌های کم‌نمک یا بی‌نمک استفاده کنید. یکی از چاشنی‌های خوشمزه ترکیب پودر فلفل قرمز، پودر آویشن،پودر سیر، پودر پیاز، گشنیز خردشده، زیره خرد شده و مقدار کمی‌ فلفل سیاه است که طعم لذیذی به مرغ، ماهی و گوشت قرمز می‌دهد.

نمک به هر زبانی که باشد نمک است. هر نوع نمکی،چه نمکی که سر سفره می‌گذاریم، چه نمک دریایی از سدیم کلراید ساخته شده و روی بدن تاثیر مشابه می‌گذارد. پس فریب تبلیغات گول‌زننده را نخورید.

مثلا برخی تولید‌کنندگان به چیپس نمک دریایی می‌زنند تا سالم‌تر و طبیعی‌تر به نظر برسد، اما باید دید مقدار نمکی که اضافه می‌کنند، نه نوع آن، روی سلامت چه تاثیری دارد. پس همیشه برچسب ارزش غذایی پشت بسته‌بندی کالاها را بررسی کنید.

هنگام آشپزی در خانه با تفاوت‌هایی روبه‌رو می‌شویم. نمک‌های دانه درشت مثل نمک دریایی به اندازه نمک‌های دانه‌ریز به هم نمی‌چسبند در نتیجه در هر قاشق چای‌خوری بین ۱۵ تا ۵۰ درصد سدیم کمتری در خود جای می‌دهند. هرگاه خواستید میزان نمک را برای طبخ غذای خاصی اندازه‌گیری کنید از نمک‌های دانه درشت به جای نمک‌های ریز استفاده کنید تا مقدار سدیم مصرفی را کاهش داده باشید.

ترجمه:نازنین موفق