یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

جرمگیری


جرمگیری

جرم، یک ماده سخت و زرد است که روی دندان‌ها رسوب می‌کند. جرم‌ها به ۲ دسته کلی بالای لثه و زیر لثه تقسیم می‌شوند. جرم‌های بالای لثه آنهایی هستند که براحتی قابل مشاهده بوده ولی جرم‌های …

جرم، یک ماده سخت و زرد است که روی دندان‌ها رسوب می‌کند. جرم‌ها به ۲ دسته کلی بالای لثه و زیر لثه تقسیم می‌شوند. جرم‌های بالای لثه آنهایی هستند که براحتی قابل مشاهده بوده ولی جرم‌های زیر لثه آنهایی هستند که زیر لثه جمع شده و خطر بیشتری برای سلامت دندان‌ها و بافت‌های نگهدارنده آنها دارند.

به دلیل این‌که تشکیل جرم طی دوره زمانی زیادی اتفاق می‌افتد، با رسوب رنگدانه‌های مشتق شده از مواد غذایی، جرم به رنگ زرد یا قهوه‌ای در می‌آید. نحوه اتصال جرم به دندان به شکلی است که فقط با مراجعه به دندانپزشک و انجام جرمگیری به طور کامل برداشته می‌شود. طی عمل جرمگیری تمام جرم‌ها، پلاک‌های دندانی و بافت‌های آلوده لثه‌ای از روی دندان‌ها پاک شده و امکان دسترسی بهتری برای تامین بهداشت دندان‌ها ایجاد می‌شود. درمان جرمگیری یک درمان کاملا ایمن برای دندان‌هاست و تصوری که در جامعه در ارتباط با صدمه زدن جرمگیری به دندان‌ها وجود دارد، تصور صحیحی نیست. معمولا پس از درمان جرمگیری قسمتی از ریشه که با جرم پوشانده شده ‌ و لثه آن دچار تحلیل شده است، حالت عریانی پیدا می‌کند و باعث بروز حساسیت می‌شود. با فراهم شدن شرایط محیطی مناسب، لثه وضعیت طبیعی پیدا می‌کند و حساسیت دندان‌ها از بین می‌رود.

هنگام جرمگیری در صورتی که میزان جرم‌ها کم و اغلب در بالای لثه باشند، درد زیادی احساس نمی‌شود ولی در صورتی که وضعیت بیماری، حالت پیشرفته‌تری داشته باشد، ممکن است درد آن بیشتر باشد. مساله مهم آن است که امکان بی‌حس کردن نواحی برای انجام جرمگیری وجود دارد که در این صورت بسته به حساسیت افراد ممکن است دندانپزشک با تقسیم نواحی دندان‌ها به چند قسمت، در طی چند جلسه درمان لازم را با بی‌حسی انجام ‌دهد. نکته مهم، این است که دستگاه‌هایی که برای جرمگیری استفاده می‌شوند، با ایجاد امواج صوتی با فرکانس بالا باعث جدا شدن جرم‌ها از بافت سخت دندان می‌شوند و با فشار اسپری آب آن را از سطح دندان شستشو می‌دهند. ممکن است در محل‌هایی، شدت اتصال این جرم‌ها خیلی زیاد باشد؛ به طوری که امکان جدا کردن آنها با امواج دستگاه نباشد یا در محل‌هایی امکان دسترسی به این جرم‌ها وجود نداشته باشد. در این موارد، دندانپزشک با توجه به نیاز از وسایل دستی هم استفاده خواهد کرد. بعد از انجام درمان جرمگیری، دندانپزشک از موادی برای صیقلی کردن سطح دندان‌ها استفاده می‌کند تا زبری‌ها از بین برود و قدرت چسبندگی مواد غذایی به دندان‌ها کاهش یابد. به یاد داشته باشید که بعد از درمان جرمگیری، روش صحیح رعایت بهداشت دهان و دندان اعم از مسواک، نخ دندان و در صورت نیاز دهانشویه به شما آموزش داده شود، در غیر این صورت، درمان شما نتیجه طولانی مدتی و مناسبی نخواهد داشت.

دکتر محمد‌امین نریمانی

متخصص ارتودنسی