چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

پیش به سوی اروپایی متحد


پیش به سوی اروپایی متحد

نیكولا ساركوزی, رئیس جمهور جدید فرانسه در سفر اخیر خود به لهستان در مصاحبه ای با سردبیر روزنامه گزتا ویبورژا, رویكرد خود را درباره اروپا توضیح داد, وی هدف سفر خود به لهستان را ارائه یك پیشنهاد استراتژیك برای همكاری میان فرانسه و لهستان عنوان كرد كه می تواند طرف ها را به نیروی پیش برنده اتحادیه اروپا تبدیل كند

ـ نیکولا سارکوزی درگفت‌وگو با یک روزنامه لهستانی

نیكولا ساركوزی، رئیس‌جمهور جدید فرانسه در سفر اخیر خود به لهستان در مصاحبه‌ای با سردبیر روزنامه گزتا ویبورژا، رویكرد خود را درباره اروپا توضیح داد، وی هدف سفر خود به لهستان را ارائه یك پیشنهاد استراتژیك برای همكاری میان فرانسه و لهستان عنوان كرد كه ‌می‌تواند طرف‌ها را به نیروی پیش‌برنده اتحادیه اروپا تبدیل كند.

▪ آقای رئیس‌جمهور، مخالفت‌‌هایی را به یاد می‌آوریم كه بخشی از مطبوعات فرانسه پیش از برگزاری رفراندوم درباره پیوستن فرانسه به اتحادیه اروپا نسبت به لهستان نشان می‌دادند. نظر كنونی شما در مورد مردم لهستان چیست؟

ـ لهستان جمعیتی برابر با ۳۸ میلیون نفر دارد و شمشمین كشور بزرگ اروپاست. من همیشه باور داشته‌ام كه لهستان به خانواده كشورهای اروپایی بزرگ تعلق دارد. لهستان كشور بزرگی است، هم از نظر جمعیت و هم از این نظر كه تمدنی بزرگ است با تاریخی طولانی، تاریخی كه مملو است از پیوندهای تاریخی با فرانسه. این كشور یكی از معدود كشورهایی است كه هرگز فرانسه با آن وارد جنگ نشده است.

این كشور در دهه ۱۹۸۰به دیگر كشورها نشان داد كه چگونه برای آزادی بجنگند. لهستان همواره برای تمدن اروپایی دارای اهمیت بوده است. این موضوع لهستان را برای كشورهای عضو اتحادیه اروپا هم مهم می‌سازد، اما همچنین به این معنی است كه لهستان در حال‌حاضر مسوولیت ویژه‌ای را بر عهده دارد زیرا باید به عنوان یك نمونه عمل كند.

البته تاكنون نیز با توجه به رشد اقتصادی این كشور و تلاش‌هایی كه برای تعادل بخشیدن به منابع مالی عمومی انجام داده، به عنوان یك نمونه عمل كرده است. به همین دلیل است كه دیدار از لهستان برای من خیلی مهم است.

▪ شما چه پیام سیاسی ای را با خود به لهستان آورده‌اید؟

ـ اتحادیه اروپا درسی برای ایجاد توافق است. اروپا بدون توافق وجود نخواهد داشت. اتحادیه اروپا متشكل از كشورهای مختلفی است كه هریك تاریخی یگانه دارند و تصمیم گرفته‌اند كه تمامیت ارضی خود را در یك اجتماع به رسمیت بشناسند و قادرند كه درهای خود را به سوی دیگران بگشایند.

كشورهای عضو اتحادیه اروپا كشورهایی هستند كه مشاجرات دیگر شركای خود را درك می‌كنند. این معنی‌ای است كه من از فرهنگ و تمدن اروپا در ذهن دارم. اروپایی بودن به معنی تمایل به رسیدن به توافق، توانا بودن در انجام اقدامات دوطرفه و گوش دادن و درك كردن است. به همین دلیل است كه وقتی از تعلق لهستان به خانواده كشورهای بزرگ اروپا سخن گفتم، بر مسوولیت‌های اساسی‌ای كه این كشور باید برعهده بگیرد، تاكید كردم.

اگر هر كشوری فقط نگران منافع خود باشد، اتحادیه‌ اروپایی دیگر وجود نخواهد داشت. این موضوع را خیلی راحت بیان می‌كنم، چون خود من تلاش گسترده‌ای را در این زمینه انجام داده‌ام.

من از قانون اساسی اتحادیه اروپا حمایت كردم و در رفراندوم رای مثبت دادم. با این حال من به عنوان رئیس‌جمهوری كشوری انتخاب شدم كه به قانون اساسی اتحادیه اروپا نه گفت. پس از آن گفتم كه لازم است كه بیشتر به دنبال تصویب معاهده‌ای تعدیل‌شده در پارلمان باشیم تا اینكه بخواهیم از طریق رفراندوم به توافق برسیم. من خطر گفتن این موضوع را پیش از انتخابات و نه پس از آن به جان خریدم.

▪ پیام شما‌به‌لخ كاچینسكی،‌ رئیس‌جمهوری لهستان چیست؟

ـ به دوستان لهستانی خود خواهم گفت كه تحلیل بردن تعادل قانونی‌ای كه در سند قانون اساسی اروپا وجود دارد، اشتباه خواهد بود. من آمده‌ام كه به عنوان یك دوست و یك اروپایی به دوستان اروپایی‌ام بگویم كه باید با هم اروپا را از بن‌بستی كه اكنون با آن روبه‌رو است، نجات دهیم.

▪ اگر هركسی بر موضع خود پافشاری كند، اگر انگلیسی‌ها اصرار كنند كه ما به قوانین اتحادیه اروپا توجهی نداریم، اگر لهستانی‌ها بر مواضع خود پافشاری كنند و اگر فرانسوی‌ها به اصلاحات قانونی نه بگویند، این سوال مطرح می‌شود كه واقعا ما در اروپا با هم چه چیزی را پیش می‌بریم؟

ـ یادآوری می‌كنم كه من هرگز كشورهای اروپای شرقی را به دلیل دوستی با آمریكا سرزنش نمی‌كنم. امكان ندارد جمله‌ سرزنش‌باری را از زبان من در این‌باره شنیده باشید.

▪ چرا؟

ـ همانگونه كه می‌دانید، پدر من اهل مجارستان است. من روح این بخش از اروپا را درك می‌كنم. نباید فراموش كنیم كه ما، مردم اروپای غربی به مدت ۵۰ سال مردم اروپای شرقی را پشت دیوارها تنها گذاشتیم. اكنون آنها به عنوان بخشی از اتحادیه اروپا به دنبال موفقیت و صلح هستند. شاید هیچ كشور دیگری مانند لهستان طرفدار اروپا نباشد.

لهستان از قرن هجدهم بیشتر تحت سلطه بوده است، اگر مردم لهستان و چك در دوستی با آمریكا به دنبال امنیت هستند، نمی‌توانم آنها را سرزنش كنم. اما اروپا در حال رسیدن به توافق است و اگر توافقی نباشد، اروپایی وجود ندارد.

▪ لهستان از زمان پیوستن به اتحادیه اروپا پیشرفت اقتصادی چشمگیری داشته است. بیش از ۸۰۰ هزار لهستانی اكنون خارج از این كشور در اتحادیه اروپا كار می‌كنند. اگر همه آنها به كشورشان بازگردند چه اتفافی می‌افتد؟ آیا اینجا برای همه آنها كار خواهد بود؟

شما آینده معاهده قانون اساسی اروپا را چگونه ارزیابی می‌كنید؟

فرانسه و لهستان به اروپایی فعال،‌ قوی و متحد نیازمند هستند و ما اكنون هم در دنیایی كه با تغییرات سریع روبه‌رو است و در آن در طول سال‌های اخیر كشورهایی چون چین یا هند موقعیت بین‌المللی خود را تقویت كرده‌اند و كشورهایی چون روسیه نیز آنها را تقویت كرده‌اند، زمان زیادی را از دست داده‌ایم.

اروپا برای روبه‌رو شدن با چنین قدرت‌هایی باید به سرعت بر بن‌بست قانونی كنونی فائق شود. اما آنچه مهمتر است، این است كه اروپا باید متحد باشد.

ما باید زودتر به یكدیگر بپیوندیم. شورای اروپا كه در ۲۱ و ۲۲ ژوئن برگزار می‌شود باید بر سر مفاد معاهده‌ای تعدیل‌شده توافق كند به گونه‌ای كه این معاهده پیش از پایان سال‌جاری تصویب شود و تا پایان ۲۰۰۸ یا در هر حال پیش از انتخابات پارلمان اروپا در سال ۲۰۰۹ لازم‌الاجرا شود. در این صورت پیامی روشن به همه اروپاییان فرستاده می‌شود.

▪ نقش لهستان در اینجا چه خواهد بود؟ شما چه انتظاری از لهستان دارید؟

ـ من معتقدم كه باید كمتر به توانایی این یا آن كشور به بلوكه‌كردن تصمیم‌گیری یا به وزن هر كشور در رای‌گیری‌ها علاقه ‌نشان بدهیم.

بلكه باید بیشتر به توانایی اتحادیه اروپا به تصمیم‌گیری و عمل علاقه‌مند باشیم. من به لهستان آمده‌ام تا به رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر این كشور پیشنهاد استراتژیك همكاری میان فرانسه و لهستان را بدهم، همكاری‌ای كه می‌تواند در قلب اتحادیه اروپا و براساس عمیق‌ترین منافع مشتركمان در مورد انرژی، سیاست، كشاورزی، اتحاد اروپا و رویكرد ما نسبت به اتحادیه اروپا به عنوان بازیگران فعال بین‌المللی صورت گیرد.

این همكاری استثنایی هر دو كشور را به نیروهای پیش‌برنده اتحادیه اروپا بدل می‌كند كه با هم قادر به پاسخگویی به انتظارات بالای شهروندان باشند. من در این مورد به چالش‌های جدید در حوزه‌هایی چون محیط‌زیست، انرژی یا نبرد با تروریسم فكر می‌كنم، نتایج همكاری‌ در این زمینه‌ها چیزی نیست كه خارج از قالب اروپای متحد قادر به انجام آن باشیم.

▪ به طور جزیی‌تر و خاص‌تر درباره اهداف سفرتان به لهستان بگویید.

ـ من در این سفر قصد دارم رهبران لهستانی و مردم لهستان را قانع كنم كه كشورشان به چنان كشور مهمی در اروپا تبدیل شده كه لازم است برای رسیدن به توافق در قالب تصویب یك معاهده ساده شده رضایتش را جلب كنیم. بگذارید به شما چیزی را بگویم، من روح لهستانی را می‌شناسم.

شما ملتی سربلند هستید و سفر من به كشور شما نشانه‌ای از احترامم به ملت شماست. من از آن دسته كسانی نیستم كه می‌گویند خودشان به اروپای كهن تعلق دارند و شما تازه وارد هستید. ایده من این نیست. شما در اروپا جایگاهی قانونی دارید به این معنی است كه شما هم در برابر آینده اروپا مسوولیت دارید.

شما حقوقی دارید و مسوولیت‌هایی نیز. این چیزی است كه از طریق تماس تلفنی نمی‌توان منتقل كرد. برای انتقال این پیام باید دیدار حضوری داشت، به همین دلیل است كه من اینجا هستم.

▪ آقای رئیس‌جمهور شما چه رویكردی نسبت به روابط روسیه – فرانسه دارید؟ این سوال برای لهستان مساله خاصی است. به نظر شما نقش اتحادیه اروپا در این روابط چگونه باید باشد؟

ـ یكپارچگی میان اعضای اتحادیه اروپا یك موضوع اساسی است. به همین دلیل است كه فرانسه در روابطش با لهستان بر منافع مشترك تاكید دارد. این اتحاد می‌تواند در شكل‌های خیلی خاصی ابراز شود، مانند مساله تحریم‌های روسیه بر محصولات گوشتی لهستان.

من معتقدم روسیه شریكی است كه اتحادیه اروپا نمی‌تواند از آن چشم‌پوشی كند، معتقدم باید روابطمان را بر اساس دستاوردهای واقعی بنا كنیم، به ویژه ‌براساس حوزه‌های اولویت‌داری چون انرژی، كاوش‌های فضایی و هوانوردی و تقویت حكومت قانون و همچنین تبادل میان جوامع.

ایجاد فضای همكاری میان اتحادیه اروپا و روسیه تضمینی برای صلح و ثبات در سراسر قاره اروپاست. این به نفع لهستان و همه كشورهای قاره اروپاست.

▪ آیا ممكن است در دوره ریاست جمهوری شما شاهد تقویت روابط فرانسه- آمریكا باشیم؟ در اینجا چه نقشی برای روابط اتحادیه اروپا با آمریكا قائل هستید؟

ـ من قصد دارم فضایی جدید را در روابط آمریكا- اتحادیه اروپا و همچنین در روابط دو جانبه میان فرانسه- آمریكا ایجاد كنم. من در طول مبارزات انتخاباتی‌، اغلب فرصت را غنیمت شمرده و بر حمایتم از دوستی فرانسه- آمریكا تاكید می‌كردم.

ما اروپاییان با آمریكا در چیزی بیش از منافع شریك هستیم، ما ارزش‌هایی مشترك داریم. با این حال، این معنی توافق بر سر هر چیزی نیست، باید این واقعیت را بپذیریم كه گاهی ما موضوعات را از زاویه دیگری و به گونه‌ دیگری می‌بینیم.

در فرانسه شاهد وضعیت جدیدی هستیم. به دنبال پیروزی راست‌ها، كمونیست‌های رادیكال، چپ‌ها و جبهه ملی به حاشیه رانده شده‌اند.

افراط‌‌گرایان بزرگترین مشكل بر سر راه دموكراسی هستند و میلیون‌ها نفر از مردم معتقدند كه این احزاب غیرجمهوری‌خواه هستند كه به خوبی خواست‌های آنها را بیان می‌كنند.

این به معنی فقدان اعتماد به سیاستمداران است. این موضوع نوسازی كشور را به تاخیر می‌اندازد؛ زیرا موجب می‌شود با مشكلات بیشتر به صورت احساسی و نه عقلانی برخورد شود.

▪ هویت فرانسوی امروز سمبل چه چیزی است؟

ـ فرانسه فقط یك دموكراسی نیست. فرانسه یك جمهوری است. جدایی كلیسا از سیاست، برابری زن و مرد، قوانین جمهوری‌خواهی، هویت فرانسه ما را تشكیل می‌دهد و من به مردم فرانسه گفتم كه ما در نشان دادن اینكه فرانسه سمبل چه چیزی است شكست خورده‌ایم، به همین دلیل است كه نباید از اینكه همه شهروندان ما خود را با فرانسه هماهنگ نمی‌كنند، متعجب شویم، چگونه انتظار داریم كه آنها چنین كنند اگر به آنها نگوییم كه در چه كشوری هستند.

▪ آیا اتحادیه اروپا در آینده می‌تواند جمهوری‌خواه به معنای فرانسوی این كلمه باشد؟

ـ بسیار متكبرانه خواهد بود اگر بخواهم همه اروپا به روشی فرانسوی جمهوری‌خواه باشد. به هرحال، من معتقدم كه اروپا مرزهای خود را دارد به این معنا كه اروپا هویتی دارد. اگر به هركسی اجازه پیوستن به اروپا را بدهیم، دیگر اروپایی نخواهیم داشت.

▪ هنوز بحث بر سر اینكه آیا تركیه باید به اتحادیه اروپا بپیوندد یا نه، ادامه دارد. این سوال غلطی است، سوال این است كه گسترش اروپا تا چه حدی باعث می‌شود، اروپا دیگر اروپا نباشد؟

در ساختار كابینه شما ارزش‌های جدیدی وجود دارد. برای مثال شما برنارد كوچر را به عنوان وزیر امور خارجه و رشیده داتی را به عنوان وزیر دادگستری انتخاب كرده‌اید. آیا این پایان تقسیم‌بندی راست‌ و چپ است؟

ـ من مردی راست‌گرا هستم. فرانسه به پروژه‌ای روشن رای داده است. پس در اینجا یك استراتژی وجود دارد و من برای پیشبرد آن به بهترین نیروها نیاز دارم و بهترین نیروها فقط راست‌گرا نیستند.

▪ پس این فقط تاكتیك تبلیغات انتخاباتی نبود؟

ـ نه، من طالب تغییر هستم، از كوچر نیز كاملا راضی هستم.

▪ پس معنای سیاست باز كردن درها كه شما درست پس از آنكه به عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شدید، سخن گفتن از آن را آغاز كردید چیست؟

ـ من به این باز بودن درها نیاز داشتم چون وظیفه یك رئیس‌جمهور ایجاد اكثریت است. رئیس‌جمهور یك جمهوری نمی‌تواند فقط مرد یك حزب خاص باشد. رئیس‌جمهور به ملت تعلق دارد.

برنامه‌های من برای فرانسه خیلی بلندپروازانه است. من می‌خواهم با هدف نوسازی فرانسه به اصلاح این كشور بپردازم و از آنجا كه این تغییرات فراگیر خواهد بود، به اكثریت نیاز دارم.

ترجمه : اندیشه شمسی

روزنامه گزتا ویبورژا، دومین روزنامه بزرگ لهستان و یكی از بانفوذترین روزنامه‌های این كشور است كه انتشار آن از ماه می سال ۱۹۸۹ میلادی آغاز شد. گزتا اولین روزنامه قانونی‌ای بود كه از زمان تاسیس دولت كمونیست جمهوری خلق لهستان در دهه ۱۹۴۰ خارج از حیطه كنترل دولتی انتشار پیدا كرد.

تاسیس این روزنامه كه با شعار «آزادی بدون اتحاد ممكن نیست» آغاز شد، نتیجه توافق میان دولت كمونیست و مخالفان سیاسی آن حول جنبش اتحاد بود. این روزنامه به عنوان صدای جنبش اتحاد در طول انتخابات نیمه آزادی كه قرار بود در ۴ ژوئن ۱۹۸۹ برگزار شود، آغاز به كار كرد.

به دنبال فروپاشی كمپ اتحاد پس از سقوط دولت كمونیست لهستان،‌ این روزنامه لوگوی كمپ اتحاد را كنار گذارد و از آن پس به صورت روزنامه‌ای مستقل كه بیشتر از ارزش‌های چپ جدید حمایت می‌كند، به فعالیت ادامه داد. از زمان تاسیس این روزنامه تا كنون آدام میچنیك سردبیری آن را بر عهده داشته است.