پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

ماساژ درمانی بایدها و نبایدها


ماساژ درمانی بایدها و نبایدها

کمک به درمان بعضی از بیماری‌ها به روش ماساژ که به آن ماساژ پزشکی یا ماساژ درمانی گفته می‌شود با روش‌های معمولی و ساده که به منظور آرامش و ریلاکس افراد استفاده می‌شود، متفاوت …

کمک به درمان بعضی از بیماری‌ها به روش ماساژ که به آن ماساژ پزشکی یا ماساژ درمانی گفته می‌شود با روش‌های معمولی و ساده که به منظور آرامش و ریلاکس افراد استفاده می‌شود، متفاوت است.

این روش امروزه به عنوان یکی از شاخه‌های طب مکمل برای درمان برخی بیماری‌ها، طرفداران زیادی دارد.

روش‌های ساده ماساژ که در مراکز غیرپزشکی به منظور آرامش مراجعان انجام می‌شود نیز می‌تواند دارای فواید پزشکی باشد،, اما نباید این نوع ماساژ را با ماساژ پزشکی که هدف آن درمان بیماری است، اشتباه گرفت.

درمانگران فیزیوتراپی و کایروپراکتیک نیز از بعضی تکنیک‌های ماساژ استفاده می‌کنند، یکی از شاخه‌های تخصصی ماساژ پزشکی، توینا (Tuina) نام دارد که براساس تکنیک‌های فشار، کشش، حرکت مفاصل و تحریک نقاط خاص طب سوزنی در بدن و براساس فلسفه طب چینی است.

ماساژ برای درمان چه بیماری‌هایی؟

دردهای مزمن، آسیب‌های تاندونی، مشکلات مفصلی و ستون فقرات بویژه کمر درد و گردن درد، بازتوانی پس از سکته مغزی، فلج مغزی، آسیب‌های ورزشی، گرفتگی‌های عضلانی، سندرم تونل کارپال، سیاتیک، آسیب‌ها و درد مفصل شانه، سردردها، یبوست، میگرن، چاقی موضعی، اختلالات قاعدگی، استرس، ضعف و فلج‌های عضلانی از جمله مواردی است که ماساژ پزشکی می‌تواند به درمان آنها کمک کند.

نکته بسیار مهم در اینجا این که ماساژ درمانی باید از سوی افراد متخصص، آموزش دیده و مجرب که با اصول پزشکی آشنا هستند و می‌توانند تشخیص صحیحی از مشکل بیمار داشته باشند، انجام شود. مشاوره با پزشک معالجتان قبل از شروع این روش نیز توصیه می‌شود.

تشخیص نادرست قبل از درمان و استفاده از تکنیک‌های ناصحیح و غیرعلمی ماساژ دارای عوارض و خطراتی است. به عنوان مثال در بعضی موارد فتق شدید دیسک نباید از ماساژ استفاده درمانی کرد.

موارد ماساژ ممنوع

سابقه جراحی جدید، برخی بیماری‌های شدید پوستی، التهاب حاد مفاصل، حاملگی، تب بالا، آنوریسم و نیز سابقه سوختگی، اسکار زخم، ادم، عفونت، واریس، التهاب، آبسه و زخم باز در موضع از مواردی است که نباید برای درمان آنها از ماساژ استفاده کرد.

دکتر امیرهومن کاظمی

متخصص طب سنتی و گیاهان دارویی