پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
جهاد اقتصادی و ثبات نظام سیاسی
جهاد به معنای تلاش ساده نیست و هر تلاشی را نمی توان جهاد نامید، لذا هر تلاش اقتصادی را نیز نمی توان جهاد اقتصادی نامید. جهاد نوعی تلاش هدفمند مقدس است که بر گرفته از روحیه فرهنگ اسلامی می باشد ۱. هدفی که بسیار مقدس است و برای رسیدن به آن به طراحی نقشه و الگو می پردازد و از هیچ چیزی حتی مال و جان خویش دریغ نمی کند. به پاس آن هدف والا و تلاش مضاعف است که پاداش و فوز عظیم تعلق خواهد گرفت. البته این کوشش بـه صـورت هـای مـختلف انجام می گیرد، زیرا حمله و هجوم دشمن به شیوه های مختلف است.
عظمت پاداش جهاد به صیانت آن از نظام سیاسی جامعه است که تفسیر کننده آن می باشد. این امر با توجه به شرایط جامعه ما در جهاد اقتصادی و اهمیت آن نیز سرایت می نماید. به عبارتی نظام سیاسی ایجاد کننده نظام اقتصادی و مقدمه واجب و علت تامه تحقق جهاد اقتصادی و خط مشی دهنده ابعاد مختلف آن می باشد.
فرایند جهاد اقتصادی در درون یک سیستم با همه خرده نظامهای آن شکل میگیرد. در واقع نظام اقتصاد اسلامی در یک سیستم به عنوان یک خرده نظام در ارتباط تنگاتنگ کارکردی با دیگر اجزای سیستم بویژه با خرده سیستم نظام سیاسی اسلامی قرار دارد، این ارتباط کارکردی بین نظام سیاسی و نظام اقتصادی برای ایجاد توسعه اقتصادی عدالتمحور، به قدری لازم و ضروری است.
در واقع هر نظام سیاسی دارای مجموعه سیاستهایی است که پایدار بوده و بهطور بنیادین دگرگون نمیشوند اما تغییر در مدیران اجرایی و سیاستهایی که بر مبنای اصول سیاسی تنظیم می کنند می تواند باعث تغییر حلقههای واسط و مرتبط شوند. مثلاَ تغییر تحول در بدنه و ساختار دولت، عدم همکاری مجلس و دولت که میتواند بر سطح سرمایهگذاری(تضعیف انگیزه پسانداز، تقویت مصرفگرایی یا خروج سرمایه و ارز) و ارزیابی سرمایهگذاران از بازده آتی سرمایهگذاری اثر گذاشته و موجب بیثباتی موقت سیاسی و در نهایت باعث کاهش سطح سرمایهگذاری میشود برعکس این موضوع که باعث افزایش ارزش سرمایهگذاری و رشد اقتصادی خواهد شد.
دولت در اقتصاد اسلامی نقش "نظارت و هماهنگ کننده مسئولانه" را برعهده دارد که علاوه بر نظارت بر حسن انجام روابط اقتصادی، درصدد تزریق روح معنویت در جامعه می باشد تا توسعه عدالت محور و رفاه اسلامی را به تمام طبقات به ارمغان بیاورد. لذا در این راستا؛ مسئولیتها و وظایفی را می توان بر شمرد.۲
بر این اساس هرگونه بیثباتی در نظام سیاسی کشور و بالطبع آن اختلال در توسعه اقتصادی کشور فراهم کرده است لذا انتظار میرود قوای سه گانه کشور، ریاست جمهوری و وزرای سختکوش دولت و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مسئولان قوه قضائیه، هم موانع موجود بر سر راه جهاد اقتصادی را بشناسند و برطرف سازند و هم راه را برای نیل به مقصد هموار سازند. دستگاه های نظارتی باید به فراخور این حرکت جهادی و جهشی عملکرد خود را تنظیم کنند تا هم دستگاه ها پاسخگو باشند و هم از کم کاری بپرهیزند و جلوی بسیاری از سوءاستفاده ها هم گرفته شود. بنابر آنچه بیان شد؛ ثبات سیاسی پیششرط تامین توسعه اقتصادی بلندمدت و پایدار است. جنگ تحمیلی باعث ثبات نظام سیاسی شد. همبستگی برای نجات جامعه در سخت ترین شرایط و مدیریت بحران جنگ باعث استحکام ریشههای نظام سیاسی انقلاب اسلامی ایران شد. استحکام پایه های اقتدار این نظام موجب ایجاد نظام اقتصادی و رشد و شکوفایی و اقتدار بیش از پیش آن شد. بر این اساس بود که اقتصاد ما توانست بحرانهای بزرگ اقتصادی را با موفقیت پشت سر بگذارد و وارد مرحله نوینی از حیات خود به نام دهه "عدالت و پیشرفت" شود و به سوی تحقق نظام مقتدر اقتصاد اسلامی در ایران اسلامی گام بردارد.
پینوشتها:
۱) بیانات مقام معظم رهبری در مشهد مقدس ،
۲) دانشنامه امام علی(ع)-ج۷صص۳۱۵-۳۵۰
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست