جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

نشانه‌های فساد شکلات


نشانه‌های فساد شکلات

شکلات، فراورده‌‌ای است که رطوبت کمی ‌دارد و به همین دلیل میکروب‌ها و میکروارگانیسم‌ها به خوبی در آن رشد نمی‌کنند و از نظر تست‌های میکروبی همیشه شکلات (در اثر نگهداری طولانی‌مدت) …

شکلات، فراورده‌‌ای است که رطوبت کمی ‌دارد و به همین دلیل میکروب‌ها و میکروارگانیسم‌ها به خوبی در آن رشد نمی‌کنند و از نظر تست‌های میکروبی همیشه شکلات (در اثر نگهداری طولانی‌مدت) البته به شرطی که دور از نور آفتاب، گرما و رطوبت نگهداری شود...

بدون مشکل خواهد بود و حتی می‌توان آن را بعد از تاریخی که به عنوان تاریخ انقضا روی بسته‌بندی درج شده است مصرف کرد. اما از آنجا که شکلات حاوی کره‌ کاکائو یا جانشین‌های آن است، ممکن است دچار اکسیداسیون چربی‌های موجود شود و به مرور زمان بو، طعم و رنگش تغییر کند. البته اکسیداسیون چربی باعث مسمومیت مصرف‌کننده نمی‌شود اما چربی اکسیدشده برای سلامت بدن خوب نیست و در طولانی‌مدت، مصرف زیاد آن می‌تواند مشکل‌ساز شود. معمولا به مرور زمان شکلات بدطعم شده و کمرنگ‌ می‌شود و بوی آن برمی‌گردد و در این شرایط مصرف شکلات اصلا توصیه نمی‌شود. برخی افراد می‌گویند وقتی شکلات را از بسته‌بندی باز می‌کنیم روی آن سفیدک زده، این سفیدک علامت فساد شکلات نیست. علت بروز آنها ایجاد اختلال در فرایند تولید شکلات است. به این سفیدک‌ها یا شکرک‌ها اصطلاحا شکوفه می‌گویند که به ۲ گروه شکوفه چربی و شکوفه شکر تقسیم می‌شود. وقتی شکر و چربی خوب با هم مخلوط نشده باشد بعد از مدتی که از نگهداری شکلات گذشت، چربی و شکر در برخی نقاط از هم جدا و به صورت سفیدک روی شکلات ظاهر می‌شود. البته مصرف این شکلات‌ها در صورتی که بدرنگ، بدطعم و بدبو نشده باشند، اشکالی ندارد.

دکتر محمدحسین عزیزی

متخصص صنایع غذایی

عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس