جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

بررسی رادیولوژیک سینه‌‌ها


بررسی رادیولوژیک سینه‌‌ها

در تمامی بانوان از ۱۸ سالگی باید معاینه شروع شود. در کسانی که عادت ماهانه می‌شوند بهترین زمان معاینه پس از پاک شدن یا روزهای ۷ تا ۱۰ پس از شروع عادت ماهانه است، زیرا تغییرات هورمونی …

در تمامی بانوان از ۱۸ سالگی باید معاینه شروع شود. در کسانی که عادت ماهانه می‌شوند بهترین زمان معاینه پس از پاک شدن یا روزهای ۷ تا ۱۰ پس از شروع عادت ماهانه است، زیرا تغییرات هورمونی در هر دوره ماهانه موجب تغییر اندازه غدد شیری بخصوص بزرگ شدن آنها نزدیک به پریود می‌شود که موجب اختلال در معاینه می‌گردد؛ اما کسانی که یائسه شده اند می‌توانند هر ماه در یک روز خاص که خودشان انتخاب می‌کنند معاینه را انجام دهند. در مورد علائم خطر هم شرح داده شد که در صورت ترشح از نوک سینه‌ها، تغییرات پوست و بخصوص وجود توده یا عدم‌قرینگی در سینه‌ها باید به پزشک مراجعه کرد.

نکته مهم دیگر اندازه سینه‌هاست که می‌توانند به صورت عادی هم اندازه نباشند اما در صورت بروز عدم قرینگی باید توسط پزشک به صورت دقیق‌تر معاینه شوند.همچنین تاکید می‌شود که برای تغییر در اندازه سینه‌ها داروی مناسب و بی عارضه‌ای وجود ندارد و بهترین راه برای تغییر سایز سینه‌ها جراحی است که به هر حال به علت عوارض بیهوشی و جراحی توصیه نمی‌شود.

اما در مورد بررسی‌های رادیولوژی توصیه می‌شود که پس از ۴۰ سالگی ماموگرافی به صورت سالانه یا هر دو سال یک بار انجام شود. ماموگرافی یا تصویربرداری رادیولوژیک از سینه‌ها روشی مقرون به صرفه و مناسب جهت بررسی توده‌های سینه ای و همچنین روش کنترل خوبی برای کسانی است که مشکل خاصی ندارند و می‌تواند سرطان‌های سینه را قبل از آن که با دست لمس شوند، تشخیص دهند. در این روش برای بررسی دقیق سینه از سینه‌ها تحت فشارعکس رادیولوژیک گرفته می‌شود تا توده‌های بدخیم زیر یک سانتیمتر تشخیص داده شود. برخلاف تصور عمومی اشعه رادیولوژی حین ماموگرافی عوارض خاصی ندارد و در واقع فواید این روش آنقدر زیاد است که به همه خانم‌های بالای ۴۰ سال (تا ۷۵ سال) توصیه می‌شود ازاین روش استفاده نمایند؛ اما خانم‌های باردار به هیچ وجه نباید از این روش استفاده کنند.

در سنین قبل از ۴۰ سالگی به دلیل شایع نبودن سرطان‌های سینه این روش توصیه نمی‌شود، بخصوص که این روش بیشتر مناسب سینه‌هایی است که بافت سینه ای کمتری دارند (سینه افراد مسن) و در افراد جوان بر اساس معاینه می‌توان از سونوگرافی یا ماموگرافی استفاده کرد.

نکته دیگر آن‌که در کسانی که در خانواده‌شان سابقه سرطان سینه در مادر، خواهر و... دارند، توصیه می‌شود روش‌های بررسی زودتر شروع شود به خصوص اگر فرد مبتلا در سنین قبل از یائسگی بوده باشد. معمولا ۱۰ سال زودتر از سن شروع سرطان در فرد بیمار، در بستگان سالم ماموگرافی شروع می‌شود. در افراد جوان‌تر براساس ضرورت می‌توان از MRI سینه به جای ماموگرافی استفاده کرد.

دکتر ثریا عالمی

جراح و متخصص بیماری‌های زنان و زایمان