پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

مبارزه با رانت ۷۰۰ میلیارد تومانی امکانپذیر است


مبارزه با رانت ۷۰۰ میلیارد تومانی امکانپذیر است

صنعت سیمان کشور پیش از این قرار بود در ابتدای دی ماه امسال وارد بورس شود اما به دلیل ناهماهنگی در تصمیم گیری ها, روزبه روز بر وخامت حالش افزوده شده و با بازگشتش به سبد حمایتی نیز مقدمه یی را برای حضور و سوءاستفاده رانت خواران فراهم کرد

قرار بود شورای‌ اقتصادی‌ دولت‌ خاتمی‌ پس‌ از آنکه‌ ورود سیمان‌ به‌ بورس‌ فلزات‌ را دولت‌ تصویب‌ کرد در مورد خرید و فروش‌ سیمان‌ در بورس‌ فلزات‌ تصمیم‌گیری‌ کند اما پس‌ از برگزاری‌ دو نشست‌ شورا، تاکنون‌ بررسی‌ ورود سیمان‌ به‌ بورس‌ فلزات‌ لغو شده‌ و اعضای‌ شورای‌ اقتصاد درصدد هستند تا امروز در نشست‌ کمیسیون‌ فرعی‌ این‌ شورا، تکلیف‌ سیمان‌ را یکسره‌ کنند.

صنعت‌ سیمان‌ کشور پیش‌ از این‌ قرار بود در ابتدای‌ دی‌ماه‌ امسال‌ وارد بورس‌ شود اما به‌ دلیل‌ ناهماهنگی‌ در تصمیم‌گیری‌ها، روزبه‌روز بر وخامت‌ حالش‌ افزوده‌ شده‌ و با بازگشتش‌ به‌ سبد حمایتی‌ نیز مقدمه‌یی‌ را برای‌ حضور و سوءاستفاده‌ رانت‌خواران‌ فراهم‌ کرد.

در این‌ خصوص‌ و در ابتدای‌ مطلب‌ امروز گفت‌وگوی‌ «اعتماد» با مدیرعامل‌ سیمان‌ کرمان‌ قابل‌ توجه‌ است‌.

محمد مهدی‌ رییس‌زاده‌ با اذعان‌ به‌ اینکه‌ تمام‌ تولیدکنندگان‌ سیمان‌ از یک‌ سو و دست‌اندرکاران‌ بخش‌ دولتی‌ از سوی‌ دیگر بر خروج‌ سیمان‌ از سبد حمایتی‌ تاکید دارند و بهترین‌ گزینه‌ را بورس‌ می‌دانند به‌ سوالات‌ «اعتماد» پاسخ‌ گفت‌.

تحلیل‌ شما از شرایط‌ کنونی‌ صنعت‌ سیمان‌ کشور، چیست‌؟

در عرصه‌ اقتصاد عرضه‌ و تقاضا وقتی‌ قیمت‌ غیرشفاف‌ و پایین‌ نگه‌ داشته‌ شود یک‌ منبع‌ رانت‌ ایجاد می‌شود.

بعد از دوران‌ جنگ‌ تمام‌ سیستم‌هایی‌ که‌ به‌ صورت‌ حواله‌یی‌ درآمد، هدف‌ اصلی‌ آن‌ها توزیع‌ بین‌ اقشار آسیب‌پذیر بود که‌ مهیا نشد و در بسیاری‌ از موارد عمده‌ مصرف‌کنندگان‌ نتوانستند به‌ سیمان‌ دست‌ پیدا کنند.

توزیع‌ سیمان‌ به‌ چه‌ صورت‌ است‌؟

در نظام‌ توزیع‌ در سبد حمایتی‌ ۶۰ درصد سهمیه‌ مردمی‌ و ۴۰ درصد سهمیه‌ سایر بخش‌ها تولیدی‌ و صنایع‌ سیمان‌بر است‌. اگر ۶۰ درصد را در تناژ واقعی‌ تولید ضرب‌ کنیم‌ ۳۳ میلیون‌ تن‌ میزان‌ تولید داریم‌ که‌ تا پایان‌ سال‌ هم‌ افزایش‌ پیدا می‌کند و ساخت‌ و سازهای‌ سیمان‌بر را در نظر بگیریم‌، متوجه‌ خواهیم‌ شد که‌ بین‌ میزان‌ مصرف‌ و مابه‌التفاوت‌ها، تفاوت‌ زیادی‌ وجود دارد.

اما در بورس‌ قیمت‌ها شفاف‌ شده‌ و به‌ نفع‌ مصرف‌کننده‌ و تولیدکننده‌ واقعی‌ است‌. البته‌ یک‌ دوره‌ گذار هم‌ خواهیم‌ داشت‌ که‌ تا پایان‌ سال‌ آینده‌ هم‌ ادامه‌ دارد.

پس‌ مشکل‌ در کجاست‌؟

مهمترین‌ مشکل‌ در بخش‌ نظام‌ توزیع‌ است‌. اکنون‌ کارخانه‌ها بالاتر از ظرفیت‌ صددرصدی‌ خود تولید می‌کنند و بین‌ ۲۰ تا ۲۵ درصد سهم‌ بازار سرمایه‌ را نیز سیمانی‌ ها تشکیل‌ می‌دهند. حال‌ هرچه‌ این‌ زمان‌ نگهداری‌ کالا در سبد غیرشفاف‌ حمایتی‌ قیمت‌ طولانی‌ شود، طرح‌های‌ توسعه‌یی‌ کارخانجات‌ را عقب‌ انداخته‌ و تاخیر در طرح‌های‌ توسعه‌یی‌ هم‌ موجب‌ فزونی‌ تقاضا بر عرضه‌ و ایجاد حاشیه‌ بر بازار سیمان‌ خواهد شد.

توصیه‌ شما چیست؟

خروج‌ سیمان‌ از سبد حمایتی؛ نکته‌یی‌ که‌ رییس‌ جمهور در روز ملی‌ صادرات‌ بر آن‌ تاکید کرد و وزارت‌ صنایع‌ هم‌ به‌ عنوان‌ متولی‌ تولید و وزارت‌ بازرگانی‌ متولی‌ توزیع‌ در این‌ خصوص‌ دیدگاه‌ مثبتی‌ دارند. علاوه‌ بر این‌ واحدهای‌ تولیدی‌ هم‌ نظرشان‌ مثبت‌ بوده‌ و اکنون‌ بهترین‌ فصل‌ برای‌ خروج‌ سیمان‌ از سبد حمایتی‌ است‌.

پس‌ چرا این‌ موضوع‌ به‌ تعویق‌ افتاد؟

در این‌ زمینه‌ بخش‌ بازرگانی‌ محتاط‌ است‌، در صورتی‌ که‌ بردن‌ سیمان‌ به‌ سبد حمایتی‌ به‌ صلاح‌ هیچ‌کس‌ نبوده‌ و هیچ‌ مقام‌ مسئولی‌ هم‌ مخالف‌ خروج‌ آن‌ از سبد حمایتی‌ نیست‌.

تولید کننده‌ها هم‌ بهترین‌ گزینه‌ را رفتن‌ به‌ بورس‌ یا بازگشت‌ به‌ حالت‌ قبل‌ از ورود به‌ سبد حمایتی‌ می‌دانند.

رییس‌ زاده‌ در ادامه‌ با اشاره‌ به‌ تفاوت‌ قیمت‌ سیمان‌ محدوده‌ تهران‌ با سیمان‌ تولیدی‌ در سایر نقاط‌ دور افتاده‌ ایران‌، خاطرنشان‌ کرد: کارخانه‌ سیمان‌ کرمان‌، ۳۰ درصد محصول‌ تولیدی‌ خود را به‌ مناطق‌ زلزله‌زده‌ زرند و بم‌ عرضه‌ می‌کند.

هم‌ اکنون‌ طرح‌ سیمان‌ ممتازان‌ در نزدیکی‌ سیمان‌ کرمان‌، سالانه‌ یک‌ ملیون‌ تن‌ سیمان‌ تولید می‌کند که‌ برای‌ تکمیل‌ شدن‌ آن‌ هم‌ سیمان‌ لازم‌ است‌. البته‌ ۵۰ درصد پروژه‌ انجام‌ شده‌ و برای‌ تکمیل‌ هم‌ به‌ سیمان‌ نیاز دارد. از سوی‌ دیگر صنایع‌ پستی‌ و صنایع‌ برق‌ استان‌ نیز به‌ سیمان‌ نیاز دارند.

مدیرعامل‌ سیمان‌ کرمان‌ افزود: تمام‌ همت‌ ما باید روی‌ شفاف‌سازی‌ قیمت‌ و تسریع‌ در راه‌اندازی‌ طرح‌های‌ توسعه‌یی‌ در حال‌ اجرا باشد. بطوری‌ که‌ با به‌ اجرا رسیدن‌ طرح‌های‌ توسعه‌یی‌ تا پایان‌ برنامه‌ چهارم‌ میزان‌ تولید به‌ ۷۳ میلیون‌ تن‌ خواهد رسید.

رییس‌زاده‌ با تاکید بر اینکه‌ مابه‌التفاوت‌ قیمت‌ مصرف‌ کننده‌ و قیمت‌ تولید در جیب‌ تولید کننده‌ نخواهد رفت‌، تصریح‌ کرد:

بهترین‌ زمان‌ برای‌ ورود سیمان‌ به‌ بورس‌ اول‌ دی‌ ماه‌ بود که‌ الان‌ هم‌ اگر این‌ کار انجام‌ شود، بهتر از فردا است‌ و از حالا به‌ بعد هر چه‌ زمان‌ بگذرد، رفتن‌ به‌ سمت‌ منفی‌ خواهد بود.

او بدترین‌ زمان‌ برای‌ عرضه‌ سیمان‌ در بورس‌ را بهار ۸۵ ذکر کرد و گفت‌: برای‌ اولین‌ بار در زمستان‌ و ماه‌ رمضان‌ امسال‌، افت‌ تقاضا نداشته‌ایم‌ و این‌ نشان‌ می‌دهد که‌ اگر در این‌ میان‌ قیمت‌ به‌ صورت‌ تصنعی‌ نگه‌ داشته‌ شود، افرادی‌ که‌ از تفاوت‌ قیمت‌ها سود می‌برند، نخواهند گذاشت‌ قیمت‌ شفاف‌ شود.

حذف‌ رانت‌ با ورود به‌ بورس‌ پیش‌ از این‌ نیز دبیر کل‌ بورس‌ فلزات‌ تهران‌ با تشریح‌ برنامه‌های‌ بورس‌ فلزات‌ برای‌ ورود سیمان‌ به‌ بورس‌ با اشاره‌ به‌ اختلاف‌ شدید قیمت‌ دولتی‌ و آزاد این‌ محصول‌، از وجود حداقل‌ ۷۰۰ میلیارد تومان‌ رانت‌ در بازار سیمان‌ خبر داد و یکی‌ از ویژگی‌های‌ مهم‌ بورس‌های‌ کالا در دنیا را جبران‌ ضعف‌ دولت‌ها در دسترسی‌ به‌ اطلاعات‌ روز دانست‌ چرا که‌ شاخاهای‌ بورس‌ها، نتیجه‌ تحولات‌ سیاسی‌، اقتصادی‌ و اجتماعی‌ را به‌ صورت‌ روزانه‌ نشان‌ می‌دهد.

علی‌اکبر هاشمیان‌ خاطرنشان‌ کرد: اگر به‌ شاخص‌های‌ بورس‌ توجه‌ شود، متولیان‌ کشور می‌توانند بسیاری‌ از مشکلات‌ را قبل‌ از وقوع‌ چاره‌سازی‌ کنند لذا همیشه‌ باید تلاش‌ شود که‌ بورس‌ بطور آزادانه‌ واقعیت‌های‌ تحولات‌ مذکور را نشان‌ دهد و از دستکاری‌ آن‌ پرهیز کرد و مسئولان‌ با تحلیل‌ آن‌ نسبت‌ به‌ اتخاذ تصمیم‌ مقتضی‌ برای‌ حل‌ مشکلات‌ اقدام‌ کنند.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 3 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.