شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

تغذیه قلب و گردش خون در بیماری های قلبی


تغذیه قلب و گردش خون در بیماری های قلبی

بیماری رگهای قلب عروق كرونر ناشی از رسوب چربی بر دیواره عروق قلب است كه با مسدود شدن كامل رگ , درد و سكته قلبی بروز می كند

بیماری رگهای قلب (عروق كرونر ) ناشی از رسوب چربی بر دیواره عروق قلب است كه با مسدود شدن كامل رگ ، درد و سكته قلبی بروز می كند .

روشهای مناسب پیش گیری از بروز بیماری های قلبی :

۱ ) پائین نگاه داشتن سطح فشار خون

۲ ) دریافت رژیم غذایی كم چربی

۳ ) كاهش وزن اضافی

۴ ) ترك سیگار

طی تحقیقات اخیر ، مهمترین عامل بروز بیماری های قلبی ، تغذیه نادرست اعلام شده است .كسانی كه یك بار دچار سكته های قلبی شده اند یا سابقه خانوادگی سكته دارند باید از مواد زیر كه برای بروز بیماری های قلبی خطرزا است پرهیز كنند .

۱ ) روغنهای اشباع و كلسترول

روغنهای اشباع شده ، خطر سازترین عامل برای بیماران قلبی و افراد در معرض خطر است .

این روغنها : روغن جامد حیوانی - كره - روغن جامد نباتی و چربی های چسبیده به گوشت هستند كه تا حد امكان باید كمتر مصرف شوند .

* پس خوردن گوشت قرمز فقط ۳ بار در هفته برای افرادی که دارای چربی خون هستند به میزان كم ، مجاز است .

* لبنیات خیلی كم چربی مصرف شود . ماست و شیر ۵/۱ % چربی

* از خوردن سوسیس و كالباس ، شیرینی های پر چربی و پر خامه ، سس ها و كباب های كوبیده كه پر از چربی است ، آبگوشت پر چربی ، كله پاچه و سیرابی پرهیز كنید .

۲ ) نمك

مصرف آن به ۴-۳ گرم در روز محدود شود . یعنی شما مجاز هستید ۲ تا ۳ قاشق مربا خوری نمك را روزانه به همراه غذا مصرف كنید .

* نمك را سر سفره نیاورید

* از خوردن تنقلات شور مثل چیپس ، پفك ، خیار شور و شور سبزیجات خود داری كنید .

۳ ) كلسترول

در مواد غذایی حیوانی موجود است و بیشترین میزان آن به ترتیب در مغز گوسفند ، جگر مرغ ، كلیه گوسفند ، قلب ،‌اماء و احشاء و میگو وجود دارد كه مصرف این مواد غذایی باید محدود باشد .

۴ ) قندهای ساده

مثل شكر ، قند و شیرینی كمتر مصرف شود .

۵ ) تخم مرغ

به ۳ عدد در هفته محدود شود .

چه غذاهایی برای بیمار قلبی خوب است

سبزیجات و میوه ها : که هم دارای ویتامین زیاد و هم فیبر بالا هستند ،چربی خون را كاهش می دهند و احتمال ابتلا به سرطان را پائین می آورند ضمنا به عبور غذا از دستگاه گوارش نیزكمك می كنند . (( جوانه گندم - كلم برگ - كلم قرمز - گل كلم - كلم بروكسل - بروكلی - شلغم - چغندر - اسفناج - مارچوبه - لوبیا سبز و نخود سبز )). هر روز می توانید سالاد مفصل و لذیذی از این مواد غذایی تهیه و میل كنید .

لبنیات كم چربی : تامین كننده ‌كلسیم و پروتئین مورد نیاز فرد بیمار هستند .

نانهای سبوس دار : هم حاوی ویتامین B زیاد و هم كاهش دهنده چربی خون هستند مثل نان بربری – نان سنگك و نان جوی سبوس دار.

حبوبات : تامین كننده پروتئین كافی و كم چربی هستند و املاح زیادی دارند .

روغنهای مایع : بهترین روغن برای افراد مبتلا به بیماری های قلب و عروق ، روغن مایع ذرت و آفتابگردان برای پخت غذا و خصوصا روغن كانولا و روغن زیتون روی سالاد است .

ماهی :‌ بهترین غذا برای بیماران قلبی است و این افراد باید حداقل هفته ای سه مرتبه غذای دریایی مصرف کنند. طی تحقیقات بسیار ، روغن ماهی ها موجب كاهش چربی های خون می شود و از رسو ب چربی در دیواره عروق جلوگیری می كنند .

قرصهای مكمل ویتامین C و كلسیم برای فرد دچار عوارض قلبی مفید است ، همچنین قرصهای مكمل ویتامین E و چربی های امگا ۳ نیز باید طبق دستور مصرف شود .

رژیم غذایی یك روز برای فرد مبتلا به بیماری قلبی

صبحانه : چای و ۲ قاشق مربا خوری شكر + پنیر ( پنیر گوسفندی که پچربی بیشتری دارد نباشد ) + نان ( ۳ تا ۴ تكه ) + ۱ لیوان شیر كم چربی

ساعت ۱۰ : ۱ لیوان آب میوه تازه

ناهار : پلو و مرغ

مرغ پخته با روغن كم ( ۱ ران یا ۱ سینه كامل ) + ۲۰ قاشق برنج پخته شده با روغن مایع به میزان كم ودر كنار مرغ هویج و سیب زمینی پخته + سالاد زیاد به همراه ‌روغن زیتون + ۱ كاسه ماست

عصرانه : چای و ۱ حبه قند ، ۲ تا ۳ عدد میوه

شام : ماهی به صورت كباب شده در فر ( یا با روغن خیلی كم سرخ شده ) به همراه سوپ مرغ دارای سبزیجات زیاد با ۱ تا ۲ تكه نان سبوس دار

قبل از خواب : ۱ لیوان شیر ولرم

نكات مهم :

۱ ) ورزشهای ملایم و پیاده روی به گردش بهتر خون شما و سلامت عروقتان كمك می كند ، سعی كنید هر روز پیاده روی و نرمش كنید .

۲ ) از استرس های خود بكاهید .

۳ ) اگر اضافه وزن دارید حتما به مرور وزنتان را كم كنید .

۴ ) سیگار نكشید .

۵ ) سعی كنید بیشتر از گیاهان تغذیه كنید . میوه ها ، سبزیجات ، حبوبات و غلات ، كلید سلامتی شما هستند



همچنین مشاهده کنید