یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

پیروزی عدالت بر سیاست


پیروزی عدالت بر سیاست

فلورانس هارتمن دادستان دادگاه کیفری بین المللی یوگسلاوی سابق مدت شش سال در این دادگاه که اتهامات نسل کشی و جنایات جنگی در بوسنی را مورد بررسی قرار می دهد فعالیت کرده است

فلورانس هارتمن دادستان دادگاه کیفری بین المللی یوگسلاوی سابق مدت شش سال در این دادگاه که اتهامات نسل کشی و جنایات جنگی در بوسنی را مورد بررسی قرار می دهد فعالیت کرده است. هارتمن که سخنگوی کارلادل پونته دادستان کل سازمان ملل متحد در دادگاه بینالمللی جنایات جنگی است در مصاحبه خود با خبرنگار لوپوئن بازداشت «قصاب صربرنیتسا» را تغییری سیاسی در صربستان و در عرصه بین المللی می داند. او نویسنده کتاب «صلح و مجازات، جنگ های مخفی سیاست و دادگستری بین المللی» است. هارتمن قبلا مدعی شده بود قدرت های بزرگ در روند محاکمه جنایتکاران جنگی صربستان کارشکنی می کنند. رادوان کارادیچ (iczKarab Rabovan) سالیان درازی در مخفیگاه خود به سر می برده است. دستگیری او موجی از شادمانی را میان فعالان حقوق بشری به وجود آورد. یکی از مشکلات صربستان برای پیوستن به اتحادیه اروپا تحویل جنایتکاران جنگی به دادگاه های بین المللی بوده است. این موضوع باعث شده بود برخی از اعضای اتحادیه اروپا خواستار پاسخگویی دولت صرب به عدم تلاش برای بازداشت کارازیچ و ملادیچ شوند. بسیاری از تحلیلگران بازداشت اخیر این جنایتکار جنگی را گامی مهم برای عضویت صربستان در اتحادیه اروپا می دانند. خبرنگار هفته نامه لوپوئن در بلگراد مصاحبه ای کوتاه را با دادستان این پرونده انجام داده است.

شما که از نزدیک این پرونده را بررسی کرده اید نسبت به بازداشت رادوان کارازیچ چه واکنشی دارید؟

▪ این بازداشت یک سورپرایز فوق العاده بود. بازداشت این جنایتکار جنگی پیروزی برای قربانیان و پیروزی ـ برای تمامی ارزش های جهانی بود. از زمان طرح اتهامات وی ۱۳ سال می گذرد. ما می دانستیم که او در بالکان است. به ما می گفتند دستگیری کارازیچ غیرممکن است. می گفتند زحمت بیهوده می کشید. اما کارازیچ غیب نشده بود. اگر هم تا کنون بازداشت نشده است به این دلیل بوده است که اراده سیاسی برای دستگیری او وجود نداشته است. ما امیدمان را از دست داده بودیم. دادگاه بین المللی یوگسلاوی سابق در شرف ختم پرونده بود. سازمان های غیردولتی تلاش می کردند در صورت اتمام کار دادگاه احکام بازداشت کارازیچ و راتکو ملادیچ (Mlabic Ratko) (فرمانده سابق صربهای بوسنی) همچنان معتبر باشند.

▪ اقامتگاه کارازیچ در این ۱۳ سال کجا بوده است؟

ـ او عمدتا در صربستان، بوسنی و مونته نگرو سکونت داشته است. حتی در بیشتر اوقات در بالکان بوده است. روزی که او جزئیات فرارش را شرح می دهد شاید دیگر رفت و آمدهایش را هم توضیح دهد. دادگاه بین المللی همیشه تاکید کرده که او در صربستان سکونت داشته است. دستگیری او وظیفه مقامات صرب بوده است. فرقی نمی کند اطراف کشورشان سکونت داشته است یا در خود سرزمینشان.

▪ آیا هنگام متواری بودن از حمایت هایی هم برخوردار بوده است؟

ـ بدون شک.فرار او هزینه گزافی داشته است. محافل سیاسی صرب، کلیسای ارتدوکس، شبکه های ویژه شان و تمام کسانی که از طرح سیاسی وی مبنی بر تشکیل دولت صرب در بوسنی هرزگوین حمایت کرده اند حامی وی بوده اند. آنها همچنان از او دفاع می کنند و به وی کمک می کنند.

▪ بازداشت او به عضویت صربستان در اتحادیه اروپا منجر خواهد شد؟

ـ چند ماهی است که بازداشت کارازیچ و ملادیچ شرط راهیابی صربستان به اتحادیه اروپا نیست. تنها بلژیک و هلند خواستار بازداشت این جنایتکار به منظور پیگیری روند عضویت صربستان در اتحادیه اروپا شدند. اروپا گفتمان خود را تغییر داده است. اتحادیه اروپا هرگز نمی توانست روابط نزدیک با دولتی را توجیه کند که از دو جنایتکار جنگی که جرم نسل کشی شان ثابت شده است حمایت می کند.

▪ راتکو ملادیچ نیز در نسل کشی صربرنیتسا نقش داشته است آیا او هم بازداشت می شود؟

ـ پرونده ملادیچ پیچیده تر است. دستگیری او دور از دسترس نیست. مدتی زمان می برد زیرا بخشی از ارتش از او حمایت می کند. اگر دولت صرب می خواهد او را بازداشت کند باید حامیان او را در ارتش شناسایی کند تا مکان اختفایش مشخص شود.

نویسنده : لوپوئن / برگردان: مجتبی شریعتی



همچنین مشاهده کنید