سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
مجله ویستا

ساختار بدن انسان باگیاهخواری سازگاربوده است


ساختار بدن انسان باگیاهخواری سازگاربوده است

همه مدارک و شواهد موجود در طبیعت به گیاهخوار بودن ساختمان بدن انسان از بدو پیدایش او گواهی می دهد

همه مدارک و شواهد موجود در طبیعت به گیاهخوار بودن ساختمان بدن انسان از بدو پیدایش او گواهی می دهد. طی میلیون ها سال که از دوران پیدایش جد ما یعنی اولین موجود پستاندار گیاهخوار می گذرد فقط دوران نسبتاً کوتاهی است که ما از طبیعت و آفرینش خود سرپیچی کرده و از خوردن خوراکی که بدن مان برای آن ساخته شده عدول و سرپیچی کرده ایم و آن دوره مصادف با عصر یخبندان بوده است. کمی پس از شناسایی کلمه گیاهخواری در سال ۱۸۴۲ اولین سازمان گیاهخواری به وجود آمد و تغذیه بدون گوشت را ترویج کرد، این سازمان در سال ۱۸۴۷ در منچستر پایه گذاری شد و انجمن گیاهخواران نام گرفت. انجمن گیاهخواران ایران تنها انجمن گیاهخواران ایرانی است که با هدف گسترش فرهنگ تغذیه پاک تاسیس شده است و می کوشد تناول غذایی را ترویج کند که باعث شکفته شدن و بارور شدن آگاهی معنوی و سلامت جسم می شود. این انگیزه یی می شود که با قیصر قیصری عراقی عضو هیات مدیره انجمن گیاهخواران در ایران به گفت وگو بپردازیم.

▪ چرا گیاهخوار شدید؟

حدود ۲۰ سال پیش پدرم به بیماری دچار شد که مجبور به شیمی درمانی بود. در این دوره مادرم با کتابی از دکتر راستگو آشنا شد که در مورد درمان بیماری ها به وسیله خام خواری بود. پدرم با مراجعه به دکتر بعد از ۶ ماه درمان به وسیله خام خواری معالجه شد و کاملاً سلامتی اش را به دست آورد. بعد از این دوره خام خواری به سمت گیاهخواری رو آوردیم. در آن زمان ۱۲ ساله بودم و این یک توفیق اجباری شد برایم که از آن زمان تاکنون گیاهخوار باشم. جدا از بعد سلامت و آرامش فرد در گیاهخواری یک بعد خود شناسی نیز وجود دارد که این هم یکی دیگر از دلایلی شد که به گیاهخواری ادامه دادم.

▪ انسان های گیاهخوار معمولاً چگونه افرادی هستند و چه فرقی با دیگران دارند؟

ما افرادی هستیم که خیلی آرام و پیوسته حرکت می کنیم. من به شخصه معتقدم که حرکت های سریع و تند، عکس العمل های تندی هم خواهند داشت. یعنی مشکلات با حجم و سرعت بیشتری به سمت ما حرکت می کنند اما وقتی آرام حرکت کنی مشکلات هم آرام به سمتت می آیند و توان فرد برای حل آن بالاتر می رود. در درجه اول بیماری ها به سراغ شخص نمی آیند. با آزمایشات ثابت شده انسان های گیاهخوار تمام مواد بدن شان در حد استاندارد است. این درست است که در گوشت هم مواد بسیار لازمی برای بدن وجود دارد ولی در دراز مدت اثرات منفی آن مشخص می شود.

▪ آنها ضعیف تر نمی شوند؟

نه بسیاری از گیاهخواران هستند که ورزشکاران بسیار خوبی هستند. گیاهخواری نه تنها قدرت بدنی را کم نمی کند بلکه شما می توانید راحت تر تنفس کنید. به قول یک پروفسور سوئیسی خداوند بدن انسان را طوری خلق کرده که ما می توانیم حتی از یک سیب هم پروتئین بگیریم. اما ما بدن مان را تنبل کرده ایم. بسیاری از حیوانات گیاهخوار مانند فیل بسیار قوی هستند زیرا آنها پروتئین را از طریق گیاهان به دست می آورند. در حقیقت بدن شان به این موضوع عادت کرده است.

▪ تا حالا کسی را تشویق به گیاهخواری کردید؟

نه،گوشت خوردن در تمام جهان و ادیان به رسمیت شناخته شده است و غذای اصلی مردم جهان را تشکیل می دهد. من فکر می کنم کسی که گوشت می خورد طبیعتاً ذهنش این گونه فرمان می دهد و فرد گیاهخوار هم همین طور. این انتخابی است که افراد خودشان انجام می دهند.

▪ اگر کسی به شما بگوید حیوانات وجود دارند تا ما از آنها استفاده کنیم و این رمز بقا است شما چه می گویید؟

(می خندد) من می گم باشه هرجوری که خودت می دونی. انسان ها آزاد هستند تا انتخاب کنند. اما می توانم با دلایل مختلف از فواید گیاهخواری دفاع کنم.

▪ از چه دیدگاه هایی می توانید دفاع کنید؟

به جز سلامتی و آرامش از دیدگاه اقتصادی یک مزرعه غذا لازم است تا حیوان بالغ شود و بتوان از گوشت آن استفاده کرد. در صورتی که غذایی که از گوشت حیوان به دست می آید یک دهم غذایی نیست که از همان مزرعه می شود به دست آورد. در فصل زمستان هزینه جمع آوری و انبار کردن خوراک دام ها، هزینه نگهداری و پیشگیری از بیماری و در نهایت هزینه تاسیس سردخانه هایی که بتوان گوشت را در آنها نگهداری کرد جمع کنید آن وقت متوجه می شوید که چرا به لحاظ اقتصادی این قدر تفاوت وجود دارد. اگر فرض بگیریم که برای هر فرد در دنیا یک هکتار خاک حاصلخیز وجود داشته باشد، بنا به اظهارات سرجان راسل رئیس ایستگاه آزمایشی رمتای استد برای انسان های همه چیزخوار ۶۳/۱هکتار زمین لازم است. در صورتی که برای خوراک گیاهی هر فردی بین ۵/۰ تا ۶/۰ هکتار زمین لازم است و تفاوت این یعنی ۰۳/۱ هکتار فقط برای به دست آوردن مواد گوشتی است. این یک فاجعه است. اگر نصف انسان های کره زمین گیاهخوار باشند از بعد اقتصادی به راحتی دو تا سه برابر جمعیت زمین را می توان از گرسنگی نجات داد.

▪ تا حالا کسی که گیاهخواری را شروع کرده دچار بیماری و مشکلی ناشی از عدم مصرف گوشت شده است؟

نه، ولی عکس این اتفاق افتاده. هرچند در شروع گیاهخواری حدود یکی دو ماهی طول می کشد تا بدن حالت های گذشته خود را تغییر دهد که امکان دارد چهره فرد کم رنگ شود و ضعف داشته باشد زیرا هنوز کبد، معده، سیستم گوارشی و دیگر اعضای بدن به این سیستم جدید عادت نکرده اند. اما بعد از یکی دو ماه دیگر مشکلی نخواهند داشت و بسیاری از بیماری هایی را که مدت زمان طولانی با خود داشته اند از بین می برند.

▪ گیاهخواران چند دسته هستند؟

گیاهخواری به دلایل مختلفی از سوی افراد برگزیده می شود. عده یی به خاطر حمایت از حیوانات و مسائل اخلاقی و انسانی و حس مسوولیت نسبت به آنچه در اطراف شان اتفاق می افتد، به گیاهخواری روی می آورند و عده یی هم به دلیل سلامتی، تطهیر روح یا طبیعی بودن و غریزی بودن به این نوع تغذیه گرایش پیدا می کنند. شاید بتوان گفت که گوناگونی در نوع گیاهخواری می تواند به دلیل نوع گرایش افراد به سمت این رژیم غذایی باشد. گیاهخواران به سه دسته مختلف تقسیم می شوند؛ دسته اول گیاهخوارانی که از گوشت حیوانات و همچنین از هر محصولی که منشاء حیوانی داشته باشد استفاده نمی کنند. نظیر تخم مرغ، لبنیات، عسل، چرم، پوست، پشم، ابریشم و... به این دسته اصطلاحاً گیاهخوار کامل یا Vegans گفته می شود. این دسته خود نیز بر دو قسمت پخته خوار و خام خوار تقسیم می شود. گیاهخواران کامل بر این باورند که نباید از حیوانات به عنوان خوراک، کالا، کار، شکار، تشریح و عناوین دیگر استفاده کرد.

دسته دوم گیاهخوارانی که از گوشت حیوانات استفاده نمی کنند ولی از لبنیات استفاده می کنند،به این دسته Lacto گفته می شود.دسته آخر گیاهخوارانی که از گوشت حیوانات استفاده نمی کنند ولی از تخم مرغ استفاده می کنند، به این دسته Ovo گفته می شود. گیاهخوارانی که از گوشت حیوانات استفاده نمی کنند ولی از لبنیات و تخم مرغ استفاده می کنند به این دسته Lacto-Ovo گفته می شود. این سه گروه بیشتر به استفاده از محصولات غیرصنعتی در زمینه لبنیات و تخم مرغ تکیه و اعتقاد دارند در روش های سنتی حیوانات کمتر مورد سوءاستفاده و آزار و اذیت قرار می گیرند. ما گروه سوم را قبول نداریم و به نظرمان گروه اول هم بعد از مدتی دچار کمبود یک سری از ویتامین ها می شود. من نمی خواهم کار گروه اول را که بسیار سخت هم است نفی کنم اما چون ذهن ما آن قدر قوی نیست که باور داشته باشد با خوردن یک سیب می توانیم حتی پروتئین به بدن مان برسانیم بدن ما هم نمی تواند این مساله را بپذیرد.

▪ چرا استفاده از لبنیات به حیوان صدمه می زند ؟

خوب این مربوط می شود به بخش حمایت از حیوانات. آنها می گویند زمانی که از حیوانات می خواهند شیر یا تخم مرغ را به دست آورند به حیوان آسیب بسیاری رسانده می شود. با هورمون های مختلف حیوانات را آزار می دهند. اما انجمن گیاهخواران حمایت از انسان ها برایش مقدم تر است هرچند این به این معنی نیست که حیوانات مهم نیستند.

▪ تفاوت خام گیاهخواری با گیاهخواری در چیست؟

خام گیاهخواری در حقیقت یک نوع روش درمان است که در یک دوره مشخص می تواند به فرد کمک کند و باید مقطعی باشد. بعد فرد می تواند از خام گیاهخواری به سمت گیاهخواری برود. خام گیاهخواران اعتقاد دارند با پختن سبزیجات در اصل گیاه را می کشید و خواص موجود در آن را نابود می کنید.

▪ چرا یک سری از گیاهخواران از گیاهانی که در تاریکی مثل قارچ رشد می کنند استفاده نمی کنند؟

این گرفته شده از جنبه مذهبی فرد است و در تقسیم بندی گیاهخواری قرار نمی گیرد و کاملاً شخصی است. این افراد گرایش به عرفان و مکتبی دارند که در آن توصیه شده از قارچ استفاده نکنید چون در گونه جهل و نادانی رشد کرده است و بهتر است از گیاهانی که خورشید به آنها می تابد و در نور رشد می کنند استفاده کنید.

▪ شما چی می خورید؟

تا قضیه صحبت از گیاهخواری می شود مردم فکر می کنند ما شروع می کنیم به خوردن فقط هویج و یک سری سبزیجات پخته. زیرا مردم ما صبح که می خواهند غذا درست کنند اول از همه به سراغ مرغ یا گوشت می روند. در صورتی که در قدیم غذاهای گیاهی بیشتر و مختلفی در خانواده ها مصرف می شد مانند حلیم، بادمجان، میرزا قاسمی وغیره مسلماً گیاهخواری هیچ کمبودی در تنوع غذایی فرد به وجود نمی آورد و شما می توانید با جانشین های مناسب ده ها نوع غذا درست کنید که از لحاظ غذایی و طعم مشکلی نداشته باشند.

▪ رابطه حسی یک گیاهخوار با طبیعت چگونه است؟

گیاهخوارا ن با طبیعت و همچنین حیوانات رابطه خوبی دارند. مانند مرتاض ها یا بودایی ها که مدت های طولانی در طبیعت حضور دارند. هیچگاه حیوانات وحشی به این افراد صدمه نمی زنند چون از آنها هیچ گونه خشونتی متصاعد نمی شود. این همان حس ششم حیوانات است. در یک برنامه مستند به درختان سنسورهایی را وصل کرده بودند. وقتی روی تنه یکی از این درختان با چاقو خطی کشیدند درختان دیگر شروع به دادن سیگنال های قوی کردند که این نشان می دهد درختان و گیاهان هم به صورت خیلی لطیف با هم ارتباط دارند.

▪ افراد گیاهخوار در چه کشور هایی بیشتر هستند؟

هند، چین، برزیل و امریکا کشورهایی هستند که بیشترین گیاهخواران را دارند. البته جمعیت بالا در هند به خاطر دین شان هم است. مانند قوم ها و قبیله هایی که قرن ها است در خانواده شان گوشت مصرف نشده است.

▪ چطور به فکر تاسیس این انجمن افتادید؟

این ایده پدرم بود. در ابتدا با کمک دوستانی که علاقه مند به این کار بودند به فکر تاسیس این انجمن افتادیم که البته به این سادگی ها هم نبود. در نهایت توانستیم اولین انجمن گیاهخواران ایران را در سال ۱۳۷۸ تاسیس کنیم. کارهایی که هم اکنون در اینجا انجام می دهیم ارائه غذاهای گیاهی در رستوران گیاهی، ارائه و فروش محصولات گیاهی از قبیل سوسیس، کباب و گوشت گیاهی و برگزاری کلاس های آشپزی گیاهی است. در کل ما از جنبه های مختلف سعی کردیم این فرهنگ را گسترش دهیم.

▪ همه کسانی که به رستوران گیاهی می آیند گیاهخوار هستند؟

در آماری که گرفتیم حدود ۹۰ درصد کسانی که به این رستوران می آیند گیاهخوار نیستند و حتی علاقه مند به گیاهخواری هم نیستند. وقتی از آنها می پرسیم چرا به اینجا می یایید آنها محیط رستوران، غذای خوب و در آخر داشتن یک روز در هفته گیاهخواری را از دلایل آمدن به اینجا عنوان می کنند.

مونا قاسمیان