جمعه, ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ / 19 July, 2024
مجله ویستا

پا توی کفش زنان


پا توی کفش زنان

کفش پاشنه بلند بپوشیم یا نپوشیم

حتما شما هم دختر بچه‌های کوچکی را دیده‌اید که کفش‌های پاشنه بلند مادرشان را می‌پوشند و جلوی آینه رژه می‌روند. پوشیدن چنین کفش‌هایی آرزوی خیلی از دختر بچه‌هاست؛ آرزویی که سال‌ها در ذهن آنها باقی می‌ماند و آنها را بعدها تشویق می‌کند که کفش‌های پاشنه‌بلند به پا کنند. ولی این کفش‌ها در بلندمدت برای سلامت بانوان خطرناک‌اند. این مطلب را بخوانید و ببینید که آخرش، هنوز هم مایل به پوشیدن چنین کفش‌هایی هستید یا نه؟ ...

تحقیقات جدید نشان می‌دهد که خانم‌ها باید نسبت به انتخاب کفش مناسب برای خودشان دقت بیشتری کنند و برای اینکه به پا درد دچار نشوند، باید کفش پاشنه‌بلند نپوشند.

● کفش اسپرت به‌جای پاشنه‌بلند

بررسی‌های دانشمندان نشان می‌دهد زنانی که از کفش‌های ورزشی یا به اصطلاح اسپرت استفاده می‌کنند نسبت به زنانی که کفش‌های پاشنه بلند می‌پوشند به احتمال ۶۷ درصد کمتر به دردهای ناحیه کمر و پا دچار می‌شوند. آلیسا دوفور از مرکز تحقیقات سالمندی در بوستون و یکی از محققان این بررسی در این‌باره گفت: «البته شاید برای بسیاری از خانم‌ها کنار گذاشتن این کفش‌ها مشکل باشد اما حداقل آنها باید در هنگام خرید این کفش‌ها دقت بیشتری داشته باشند و کفش‌هایی را بپوشند که اندازه پای آنها بوده و پاشنه‌های خیلی بلند نداشته باشند.» دوفور در این‌باره گفت: «پا درد بسیار در میان سالمندان شایع است و حتی می‌تواند در مواردی به فلج منجر شود.» این محقق مرکز مراقبت و تحقیقات آرتروز و ورم مفاصل در این‌باره گفت: «زنان بسیار بیشتر از مردان ممکن است به پا درد دچار شوند که یکی از مهم‌ترین دلایل آن نوع کفشی است که آنها در طول دوران زندگی خود می‌پوشند.» دوفور و همکاران‌اش برای بررسی این موضوع تحقیقی را روی نزدیک به ۳ هزار و ۲۷۸ مرد و زن که دارای میانگین سنی ۶۶ سال بودند به انجام رساندند. در این بررسی‌ها مشخص شد نزدیک به ۱۹ درصد مردان و ۲۹ درصد از زنان تقریباً هر روز دچار پا درد هستند.

محققان از افراد مورد بررسی خواستند نوع کفشی که آنها در طول زندگی خود انتخاب کرده‌اند را از میان چند دسته مختلف مانند کفش‌های کتانی و ورزشی، کفش‌های پاشنه‌بلند و صندل‌ها و مانند آن‌ معین کنند. در نهایت مشخص شد درصد بسیاری از زنان کفش‌هایی را می‌پوشند که پاهای آنها را در وضعیت غیرمتعادلی قرار می‌دهد و وزن بدن را به صورت بسیار نامتوازن روی پاهای آنها تقسیم می‌کند. دوفور در این‌باره گفت: «کفش‌هایی که زنان برای پوشیدن انتخاب می‌کنند می‌تواند چنان تأثیرات مخربی روی پاهای آنها داشته باشد که حتی آنها نمی‌توانند در مورد آن فکر کنند.» این کفش‌ها به دلیل شکل خاص خود فشار زیادی را روی پاهای انسان وارد کرده و بدن را در وضعیت نامتعادلی قرار می‌دهد. همین عامل باعث می‌شود زنان در هنگام حرکت کردن و قدم زدن توازن کافی نداشته باشند که همین عامل در نهایت می‌تواند در دوران سالمندی باعث بروز دردهای مزمن در ناحیه پا و کمر شود. یکی دیگر از عوارض کفش پاشنه بلند، فشار بیشتر به زانوهاست.

● پاشنه بلند و دردر زانو

بر اساس نتایج تحقیقات دانشمندان دانشگاه هاروارد، کفش‌های دارای پاشنه بلند و پهن، ۲۶ درصد میزان فشار روی زانوی فرد را افزایش می‌دهند. همچنین کفش‌های پاشنه بلند و نازک، ۲۲ درصد فشار روی زانو را افزایش می‌دهند. از طرفی سلامت غضروف بین استخوان‌های مفصل زانو، به مایع مفصلی زانو بستگی دارد چرا که تغذیه این غضروف از طریق همین مایع صورت می‌گیرد. وقتی فشار روی مفصل زیاد شود، هم غضروف فشار بیشتری را تحمل می‌کند و هم تغذیه آن از مایع مفصلی دچار اشکال می‌شود. به مرور زمان این پدیده باعث بروز آرتروز مفصل زانو می‌شود.

● یکی به نفع پاشنه‌بلند

بنا به تحقیقی جدید در ایتالیا، پوشیدن کفش پاشنه دار، البته نه پاشنه خیلی بلند (صناری)، احتمالا به حفظ سلامت عضلات ناحیه لگن خاصره زنان و همچنین روابط زناشویی آنها کمک می‌کند. یک ارولوژیست ایتالیایی، ثابت کرده که پوشیدن کفش‌های پاشنه بلند برخلاف نظر برخی کارشناسان بهداشتی ضرر زیادی برای سلامت زنان ندارد. دکتر ماریا چروتو، در نامه‌ای به انجمن ارولوژی اروپا گفته که تحقیقات‌اش ثابت می‌کند که محققان بالاخره می‌توانند از فواید پاشنه بلند دفاع کنند. او گفته است که در تحقیقات‌اش ?? زن زیر پنجاه سال شرکت داشته‌اند و آنهایی که کف پاهایشان با زمین پانزده درجه زاویه داشته – برابر پوشیدن کفش با پاشنه ? سانتی – طرز ایستادن و راه رفتنشان در مقایسه با گروهی که کفش ته صاف پوشیده بودند، مناسب‌تر بوده است.

از این موضوع مهم‌تر اینکه فعالیت الکتریکی در عضلات لگنی آنها کمتر بوده است. وقتی فعالیت الکتریکی در عضلات لگنی حین راه رفتن و ایستادن کمتر است به این معنی است که عضلات در بهترین حالت خود قرار دارد و قدرت و همچنین توانایی انقباض آنها بهتر است. عضلات لگنی بخش مهمی از ساختار بدن زن است چون به غیر از کمک به عملکرد جنسی و میزان ارضای جنسی او، از اندام‌های مهم داخل لگن خاصره، از جمله مثانه، روده و رحم نیز حمایت می‌کند اما این عضلات بعد از پشت سرگذاشتن دوره بارداری و زایمان و همچنین بالا رفتن سن زن، ضعیف می‌شود. دکتر چروتو گفت: «زنان معمولا ورزش‌های مناسب عضلات لگنی را انجام نمی‌دهند و پوشیدن کفش پاشنه بلند احتمالا چاره این معضل است. من هم مثل خیلی از زنان دیگر دوست دارم کفش پاشنه بلند بپوشم. خیلی خوشحالم که این علاقه من ممکن است فواید بهداشتی نیز برای من داشته باشد». جیل بروک، فیزیوتراپیست در شهر برادفورد انگلستان، تاکید دارد که در این تحقیق ثابت نشده که پوشیدن کفش‌های دارای پاشنه خیلی بلند (پاشنه صناری) برای کسانی که می‌خواهند عضلات لگنی خود را سالم کنند، مفید است. او گفته: «برای خانم‌هایی که دوست دارند کفش آنها کمی پاشنه داشته باشد نتیجه این تحقیق خبر خوشی است.»

عباس منتظری