سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
مجله ویستا

بازار قدیمی


بازار قدیمی

● بازار قدیمی
مجموعه بازار همدان که در محدوده خیابان های باباطاهر، اکباتان و شهدا قرار دارد، عمدتا به دوره قاجاریه مربوط می شود. این بازار دارای ۳۰ راسته است و هر راسته به صنف …

بازار قدیمی

مجموعه بازار همدان که در محدوده خیابان های باباطاهر، اکباتان و شهدا قرار دارد، عمدتا به دوره قاجاریه مربوط می شود. این بازار دارای ۳۰ راسته است و هر راسته به صنف و حرفه ای خاص تعلق دارد. از جمله بازار زرگرها، قصاب ها، مسگرها، قناد ها و نظایر آن. از مجموعه راسته های موجود در بازار همدان به غیر از راسته های مسجد جامع، قصاب ها، قناد ها، نخود بریز ها، حلبی سازها، صحاف خانه، کفش دوز ها، حلاج خانه و سمسار ها، بقیه راسته بازارها بدون سقف است . سقف تعدادی از راسته های مسقف فلزی و جدید است و بازارهایی که اکنون سقف ندارند در گذشته دارای سقف بوده اند. در این مجموعه حدود ۲۴ سرا وجود دارد که نمایانگر رونق اقتصادی همدان در دوره های گذشته است که به مرور زمان آسیب و صدماتی دیده اند. راسته های بازار همدان عبارتند از: راسته بازار زرگرها، صندوق ساز ها، مسجد جامع، چلنگرها، قصاب ها، قناد ها، مسگر ها، شیشه فروش ها، قبله، پیامبر، نخود بریز ها، حلبی ساز ها و....

‌خانه قدیمی شهبازیان

این‌ خانه‌ قدیمی‌ در ابتدای‌ خیابان‌ بوعلی‌ سینای‌ همدان‌ واقع‌ شده‌ و از آثار دوره‌قاجار است.‌ این‌ بنای‌ مستطیل‌ شکل‌ دارای‌ اندرونی‌ و بیرونی است و در دو طبقه‌ ساخته‌ شده‌ است؛‌ یک‌ طبقه‌آن‌ زیر زمین‌ و طبقه‌ دیگر آن‌ ساختمان‌ اصلی‌ خانه‌ می باشد .‌ این‌ ساختمان‌ از نمای‌ بیرونی‌ باگچبری‌های‌ گل‌ و بوته‌ای‌، آجر کاری‌ و حصیری‌ همراه‌ با تکرار متوالی‌ نام‌ علی‌ (ع‌) در بالای‌ در و پنجره‌ بهارخواب‌ و آجر لعابدار مشکی‌ در طاقنماها تزئین‌ شده‌ است.‌ در داخل‌ بنا نیز گچبری‌های‌ گل‌ و بوته‌ در ناحیه‌ گنجه‌ها و سرستون‌ها اجرا شده‌ است.‌ این‌ بنا پنجره‌هایی‌ با شیشه‌های‌ رنگین‌ و نماهای‌ چوبی‌ بزرگ‌ دارد.

‌مسجد جامع همدان

این‌ مسجد در نزدیکی‌ میدان‌ مرکزی‌ همدان‌ و در قسمت‌ غربی‌ خیابان‌ اکباتان‌ قرار دارد. بنای‌مسجد مستطیل‌ شکل‌ است‌ و در گذشته‌ چهار ایوان‌ داشته‌ ‌ که‌ هم‌ اکنون‌ سه‌ ایوان‌ آن‌ پابرجا مانده‌ است.‌فضای‌ مسجد مشتمل‌ بر دو شبستان‌، گنبد آجری‌ و صحن‌ وسیع‌ و دلبازی‌ می باشد که‌ حوض‌ بزرگی‌ در وسط‌ آن‌تعبیه‌ شده‌ است.‌ همچنین‌ در ضلع‌ جنوبی‌ مسجد، طاقنماهای‌ کم‌ عمق‌ و در دو ضلع‌ شرقی‌ و شمالی‌ آن‌ نیزمناره‌هایی‌ قرار دارد. در قسمت‌ راهروی ورودی‌ مسجد، سنگاب‌ بزرگی‌ از سنگ‌ یکپارچه‌ قرار دارد که‌ بر روی‌ آن‌ اشعاری‌ به‌ خط‌ نستعلیق‌ حاوی‌ نام‌ واقف‌ و تاریخ‌ وقف‌ نوشته‌ شده‌ است؛‌ "خادم‌ الدین‌ جناب‌ قدس‌ مدار - حاجی‌ الوقف‌ الحمد خان‌"‌.