جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
مسمومیت های گیاهی در کودکان زیر پنج سال
![مسمومیت های گیاهی در کودکان زیر پنج سال](/web/imgs/16/18/6i01d1.jpeg)
۸۰ درصد مسمومیت های گیاهی در کودکان زیر پنج سال رخ می دهد و باید گیاهان را دور از دسترس کودکان قرار دهیم.
منظور از گیاهان سمی گیاهانی هستند که جنبه های سمی بودن آنها در انسان و حیوان به اثبات رسیده است؛ پاره ای از این گیاهان اثرات دارویی دارند و اگر به طور ناآگاهانه و بیش از مصرف مجاز استفاده شوند، مسمومیت به وجود می آورند.
متاسفانه درکشور ما آمار مسمومیت انسان با گیاهان ثبت نشده اما در آمریکا سالانه ۴۰ تا۶۰ هزار مورد مسمومیت با گیاهان ثبت دقیق شده است.
خصوصیات جغرافیایی و ژنتیکی در سمیت گیاهان تاثیر دارد اما در کشور ما به خاطر شرایط خاص جغرافیایی و آب و هوایی، گیاهانی رشد می کنند که در آپارتمان و پارک ها از آنها به عنوان گیاهان زینتی استفاده می شود. به عنوان مثال گیاه خرزهره که تمام بخش های آن سمی است و از آنجایی که شیره شیرینی دارد، افراد تمایل به خوردن آن پیدا می کنند؛ این کار علاوه بر مسمومیت فرد بر روی سیستم قلبی و عروقی تاثیر می گذارد؛ اگر در آتش سوزی این گیاه هم بسوزد گازی از خود تولید می کند که استنشاق آن موجب مسمومیت می شود.
البته ۸۰ درصد مسمومیت با گیاهان در کودکان زیرپنج سال به خاطر حس کنجکاوی و جذابیت گیاه رخ می دهد. اگر کودکان با گیاه خرزهره تماس پیدا کنند یا مقداری از آن را بخورند دچار مسمومیت شدید خواهندشد؛ استفراغ، دل درد، سرگیجه و کاهش سطح هوشیاری آن عوارض مسمومیت با این گیاهان به شمار می رود.
گیاه «کوزد» از دیگر گیاهان سمی است که در البرز مرکزی رویش پیدا می کند و دارای سم است، اغلب کوهنوردان با این گیاه مسموم می شوند؛ اگر کوهنورد آلرژی داشته باشد و از کنار گیاه عبور کند یا بامواد شیمیایی این گیاه تماس پیدا کند دچار سوختگی شیمیایی خواهدشد، قرمزی، تاول و خارش پوست از نشانه های مسمومیت این گیاه است.
گیاه «دیفن باخیا» که به گیاه آپارتمانی معروف است از دیگر گیاهان سمی به شمار می رود. این گیاه دارای برگ های پهن و رنگ بندی جذابی است. ماده شیمیایی دراین گیاه وجود دارد و در صورتی که این ماده شیمیایی وارد دهان شود ناحیه دهان را متورم کرده و سوزش و خارش را به همراه خواهدداشت همچنین اگر شدت آن بیشتر شود موجب انسداد راه تنفسی و خفگی می شود.
گیاه «آزالیا» و «داودی» از دیگرگیاهان سمی هستند که درصورت مسمومیت عوارض گوارشی و اختلال تنفسی را برای فرد به وجود می آورند.
خوشبختانه در کشور مسمومیت با گیاهان کم و خفیف و ملایم است؛ اغلب این مسمومیت ها به خودی خود درمان می شود اما میزان مسمومیت گیاهی نسبت به نوع و جنس گیاه متفاوت است.
البته پیشگیری مهمترین اقدام برای جلوگیری از مسمومیت گیاهی است. افرادی که تمایل دارند در منزل خود گیاه نگهداری کنند، باید گیاه را دور از دسترس کودک قرار دهند همچنین اسم گیاه را به خاطر بسپارند چرا که نام گیاه می تواند درتشخیص نوع مسمومیت و درمان بهتر کمک کند.
استفاده از دستکش در افرادی که با گیاهان سروکار دارند در پیشگیری از بروز مسمومیت و حساسیت پوستی موثر است چرا که پوست یکی از راههای بروز مسمومیت است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست