چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

طعم های یک جاذبه


طعم های یک جاذبه

آشپزی از هنرهایی است که از دیرباز با زندگی بشر در هم آمیخته است.
مهمترین خصیصه آن پخت غذایی سالم جهت تندرستی انسان چنان بدیهی است که هیچ مناقشه‌ای در مورد آن یافت نمی‌شود.
آشپزی …

آشپزی از هنرهایی است که از دیرباز با زندگی بشر در هم آمیخته است.

مهمترین خصیصه آن پخت غذایی سالم جهت تندرستی انسان چنان بدیهی است که هیچ مناقشه‌ای در مورد آن یافت نمی‌شود.

آشپزی ایرانی نیز همانند فرش و ادبیات و معماری ایرانی از چنان غنا و محتوایی در طول تاریخ بهره‌مند بوده است که توانسته دامنه نفوذی وسیع در سایر ممالک پیدا نماید. به طوری که در کنار آشپزی رومی و چینی به عنوان یکی از مکاتب آشپزی مادر معرفی می‌گردد.

مثل است که در فرهنگ قدیم گفته می‌شد زن دو چیز به خانه هر مرد می‌برد یکی آینه و دیگری دیگ که منظور از آن هنر آشپزی یک زن به حساب می‌آمد و نشان از اهمیت آن برای افراد بوده است.

همچنین علاوه بر جنبه غذایی و طعم و مزه هر غذا جنبه‌های طبی و سلامتی آن نیز در نظر گرفته می‌شده است. به طوری که ترکیبات متفاوت گیاهی و محصولات حیوانی و سازگاری میان این مواد را مورد توجه قرار می‌دادند.

متأسفانه امروزه شاهد هستیم با سرعت یافتن تغییرات و تحولات گوناگون در زندگی بشر ؛ فرهنگ، عادات و رفتار نیز از این امر مستثنی نبوده و در تأمین وعده‌های غذایی روزمره نیز غذاهای سریع پاسخی به نیاز بشر شتاب زده تبدیل شده است و مجالی برای غذاهای سنتی و خوش‌آب و رنگ که پیش از این بر سفره‌ها حاضر بود ، نگذاشته است.

در این میان برخلاف جوامع مدرن که غذا خوردن یک کار روزمره به حساب می‌آید در کشورهایی با ریشه و قدمت فرهنگی غذا بعنوان یک نماد فرهنگی با پیشینه‌ای تاریخی مایه مباهات و غذا خوردن و میزبانی جزیی از آداب و رسوم و فرهنگ به شمار می‌آید .

جهانگردی و گردشگران بسیاری در کنار تعیین محل و مکان اقامت، انتخاب وسیله سفر، سرگرمی‌ها و سایر جاذبه‌های گردشگری ؛ منوی غذایی در کشورهای مقصد را نیز مورد مطالعه و توجه قرار می‌دهند تا در کنار سایر تجهیزات سفر با فرهنگ و تنوع غذایی آن کشور نیز آشنا گردد.

بی‌جهت نیست که پاره ای اوقات غذا بعنوان معرف یک کشور نقشی قابل توجه را در بازگویی برخی ویژگیهای فرهنگی آن کشور ایفا می‌نماید. انواع غذاهای چینی، ژاپنی، کره‌ای و... به مدد ارائه فهرست غذایی متنوع با انواع غذا، پیش غذا، مکمل غذا، ودسرها و... با حفظ ماهیت اصلی و روش‌های پخت و نیز رعایت تزئینات و آرایش غذا به هنگام عرضه و نیز تمهیداتی نظیر مراکز مختلف عرضه غذای سرد و گرد، مجتمع‌های غذایی غرفه‌ای یا دستفروشان که با انواع طبخ سریع و مطابق فهرست متقاضیان که حتی برخی اوقات قابل مشاهده هم هستند، در ایجاد انگیزه و جذب بیشتر مخاطب مؤثر بوده‌اند.

در همین بزرگترین رویداد ورزشی جهان در چین نوعی غذای سنتی از خورش مرغ و سبزیجات را بعنوان غذای رسمی المپیک معرفی می‌نماید. و بر اساس فرهنگ غذایی مسلمانان ۲۰۵۳ مرکز توزیع غذای حلال را با ارائه تسهیلات غذایی در مراکز تجاری مسلمانان در نظر می‌گیرد.

آشپزی ایرانی که بعنوان مادر آشپزی هندی، ترکی و عربی (خاورمیانه) و... به شمار می‌آید در سطح جهان از برخی غذاهای هندی، ترکی و عربی نیز کمتر مورد توجه واقع گردیده است و در کشور خود ما نیز آنچنان که باید و شاید نتوانسته است رشد و توسعه لازم را بیابد و این در حالی است که با دارا بودن اقلیم‌هایی با فرهنگ‌های متفاوت و غنی، هر کدام در میان خود انواع غذا، پیش غذا، مکمل و دسر و سایر خوراکیها و آشامیدنی‌ها را دارند.

طبق پژوهش‌های صورت گرفته هم اکنون بیش از ۲۳۰۰ نوع غذا و ۱۰۹ نوشیدنی و انواع شیرینی و نان در سطح کشور شناسایی شده است. با این حال به هنگام پذیرایی از گردشگران خارجی بازدید کننده از ایران اغلب آنان از ارائه غذاهایی یکنواخت از یک فهرست غذایی ثابت و تکراری نوعی خستگی و دل‌زدگی را ابراز می‌دارند که به نظر می‌رسد با اندک توجهی توسط مؤسسات، شرکت‌ها و متولیان امر در این راستا می‌توان به بهبود و معرفی غذای ایرانی پرداخت برگزاری جشنواره‌ها و حمایت از نقش بازار در معرفی و عرضه غذاهای بومی با شرایط بهتر و مناسبت‌تر ضمن احیا و بهبود شرایط تغذیه مردم خودمان تجربه‌ای خوش طعم جهت گردشگران و معرفی فرهنگ آشپزی و جذب سایر فرهنگ‌ها به دنبال خواهد داشت.

نقل است یک روزنامه‌نگار آمریکایی که به یک میهمانی ایرانی رفته بود در جایی نوشته بود اگر جرج بوش می‌دانست ته دیگ چیست و چقدر خوشمزه است هرگز ایران را در محور شرارت قرار نمی‌داد!

مصطفی صالحی