پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
نگاهی به سیستم قضایی در گرجستان
![نگاهی به سیستم قضایی در گرجستان](/web/imgs/16/87/6mds31.jpeg)
زمانی که گرجستان بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بود، دیوان عالی این کشور نیز تابع دیوان عالی اتحاد جماهیر شوروی بود و قوانین این کشور تابعی از نظام حقوقی حاکم بر شوروی بود؛ از جمله محدودیت های فردی فراوان!
از ابتدای سال ۱۹۹۰ سیستم قضایی گرجستان دوره ی استقرار یک دستگاه قضایی مستقل را به جای دستگاه قضایی ناتوان عصر شوروی آغاز کرد.
اولین گام در این راه، در سال ۱۹۹۰ برداشته شد و به موجب آن قضات دیوان عالی از عضویت در حزب کمونیست منع شدند. پس از سرنگونی گامساخوردیا، با اصلاحات انجام شده در قانون اساسی، این کشور به سوی ایجاد استقلال در نظام قضایی حرکت کرد.
گرجستان در زمان گامسخوردیا همچنان قانون اساسی دوران عضویت در اتحاد جماهیر شوروی را که در سال ۱۹۷۸ براساس قانون اساسی ۱۹۷۷ شوروی تصویب شده بود اجرا میکرد. اما در اولین دوره ی بعد از فروپاشی کمونیسم، این قانون اساسی اصلاحات گسترده ای را به خود دید. در فوریه ۱۹۹۲، کنگره ملی گرجستان رسما قانون اساسی فوریه ۱۹۲۱ را قانون اساسی گرجستان اعلام کرد.
در فوریه ۱۹۹۳، شواردنادزه تحت عنوان تجدیدنظر در قانون اساسی ۱۹۲۱، بخشهای زیادی از آنرا غیر قابل قبول دانست و تشکیل یک کمیسیون قانون اساسی را برای تهیه پیش نویس قانون اساسی پیشنهاد کرد. این پیش نویس در بهار ۱۹۹۴ تهیه و در پاییز همان سال به رفراندوم عمومی گذاشته شد.
دیوان عالی کشور
دیوان عالی کشور دارای ۳۹ عضو است که نه نفر از آنها به بررسی پرونده های حقوقی و سی نفر به بررسی پرونده های کیفری میپردازند. قضات این دیوان برای مدت ده سال انتخاب میشوند؛ وظایف این دیوان عبارت است از: تفسیر قوانین، بررسی پرونده های مهم جنایی و تجدیدنظر از احکام دادگاههای منطقه ای و نظارت بر چگونگی اجرای قانون توسط سازمانهای دولتیست.
دادستان
دادستان در سیستم قضایی گرجستان نقش پررنگی دارد؛ وی به اموری چون تحقیقات در خصوص جرائم ارتکابی، حصول اطمینان از رعایت حقوق بشر، تعقیب دعاوی عمومی در دادگاه، هماهنگی مبارزه با جرائم و سایر امور پیش بینی شده در قانون آیین دادرسی کیفری گرجستان میپردازد.
دادگاههای منطقه ای
تا زمان گامساخوردیا قضات دادگاههای منطقه ای توسط شاخه ی گرجستان حزب کمونیست شوروی انتخاب میشدند، اما از سال ۱۹۹۰ اعضای دادگاه منطقه ای نیز توسط مقامات منطقه ای منصوب میشوند. پس از آغاز مناقشات در اوستیای جنوبی و آبخازیا، دادگاههای نظامی منطقه ای نیز تاسیس شد و رئیس دولت قضات این دادگاه را منصوب میکند و مسئول بازبینی آرای این دادگاه های نظامی، دیوان عالی کشور است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست