پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

دسر باعث هضم غذا نمی‌شود


دسر باعث هضم غذا نمی‌شود

همیشه تاکید متخصصان تغذیه بر این است که برای شام، غذایی سبک انتخاب کنید. به‏خصوص کسانی که دچار بیماری‌های گوارشی مانند زخم‌معده یا ترش‌کردن هستند باید شامشان را بسیار سبک …

همیشه تاکید متخصصان تغذیه بر این است که برای شام، غذایی سبک انتخاب کنید. به‏خصوص کسانی که دچار بیماری‌های گوارشی مانند زخم‌معده یا ترش‌کردن هستند باید شامشان را بسیار سبک و با فاصله طولانی تا زمان خواب مصرف کنند.

علاوه بر این مصرف غذاهای پرچرب و پرکالری، نه‏تنها در وضعیت سلامت فرد بلکه در خواب وی هنگام شب نیز تداخل ایجاد می‏کند. به همین دلیل پس از شام مصرف دسرهای شیرین و پرکالری که خامه زیادی در تهیه آنها به کار می‌رود، توصیه نمی‏شود و از نظر علمی، باور برخی افراد مبنی بر اینکه خوردن دسر باعث هضم غذا می‌شود، صحیح نیست. مصرف این نوع دسرها علاوه بر دریافت کالری فراوان، باعث اضافه وزن و افزایش چربی‌خون خواهد شد، بنابراین کسانی که مبتلا به دیابت، چاقی، چربی‌خون و... هستند، نباید دسرهای شیرین و خامه‏دار بخورند و تنها در شرایطی که فرد به مشکل یا بیماری جسمی خاصی مبتلا نیست (البته برای تغییر ذائقه) خوردن کمی از این خوراکی‌ها منعی ندارد.

در میهمانی‏‌هایی که افراد به‌قدر کافی غذا خورده‌اند اما با دیدن میز دسرهای رنگارنگ باز هم وسوسه می‏‌شوند در حقیقت نوعی اشتهای کاذب نسبت به این گروه غذایی دارند که اگر به‏طور مرتب خورده شود، باعث بروز اختلال در دستگاه گوارش خواهد شد. هر چند این موضوع طبیعی است که افراد بعد از خوردن غذا میل به شیرینی داشته باشند زیرا خوردن آنها باعث آزادسازی آندروفین و در نهایت بروز احساس شادی و شعف در فرد می‏شود اما بهترین دسر، سالادی تهیه‏شده از میوه‌های فصل است و توصیه می‏‌شود به جای دسرهای شیرین و دسرهایی که در تهیه آنها از رنگ‏های مصنوعی استفاده شده است، خودداری شود. البته چند ساعت بعد از غذا خوردن سالاد میوه هم توصیه می‌شود.

البته ژله یکی از کم‌کالری‌ترین‌ دسرهاست و اگر چند دسر برای انتخاب وجود داشته باشد در صورت دیدن ژله بهتر است این دسر برای خوردن انتخاب شود. البته می‏توان تمایل به شیرینی را با نوشیدن چای و یک عدد خرما، یک قاشق مرباخوری عسل، چند عدد کشمش یا انجیر خشک یا یک قاشق مرباخوری مربا برطرف کرد.

دکتر علی‏ اکبر حاج‏ آقامحمدی

فوق‏ تخصص گوارش و کبد

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین