دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
فریز صحیح مواد غذایی
حضور زنان کارمند در اغلب خانه ها باعث شده که اکثر افراد حتی زنان خانه دار که اوقات بسیاری در منزل هستند اقدام به فریز کردن موادغذایی و انواع میوه و سبزی کنند تا در طول سال از این مواد استفاده کرده تا وقتی خسته از محل کار به منزل رسیدند به راحتی به آشپزی کردن بپردازند و با سرعت بیشتری برای اهالی منزل غذا تهیه کنند. این امر هر چند باعث سهولت تهیه غذا به ویژه برای افراد کارمند شده و تنوع غذایی را نیز به همراه دارد، اما متخصصان تغذیه تاکید می کنند تا حد امکان موادغذایی تازه جایگزین موادغذایی فریزری شود; اما می توان با رعایت اصول صحیح فریزکردن موادغذایی، کیفیت موادغذایی را حفظ کرد. آنچه در پی می آید بررسی اصول صحیح فریز کردن موادغذایی است.
● طریقه فریزکردن موادغذایی
▪ ماده غذایی که جهت فریز کردن در نظر گرفته می شود باید تازه بوده و با کیفیتی مناسب منجمد گردد.
▪ در بسته بندی موادغذایی بایستی دقت کرد که کیسه پلاستیکی که به منظور قراردادن مواد قابل فریزشدن درنظر گرفته اید، کاملا سالم بوده و پس از قراردادن ماده غذایی، هوای درون آن را خالی نمایید و در آن را کاملا ببندید.
▪ هر بسته را اتیکت زده و تاریخ انجماد را مشخص کنید، زیرا موادغذایی گوناگون تا زمان مشخصی پس از فریز شدن خواص غذایی خود را حفظ می کنند.
▪ محصول باید کاملا سرد بوده و سپس بسته بندی و فریز شود. سرد کردن باید خیلی سریع و در پایین ترین سرمای ممکن صورت گیرد.
▪ ماده غذایی را نباید بیش از یک بار منجمد کرد.
▪ ورود موادغذایی جدید به داخل فریزر، موجب گرم شدن سایر مواد فریز شده می گردد، بنابراین بهتر است موادغذایی را هر بار به مقدار کم و با فاصله زمانی ۱۲ ساعت وارد فریزر نمایید.
▪ در مورد میوه ها بهتر است پس از شستشو میوه را در کیسه های نایلونی مخصوص با ده درصد وزن میوه پودر شکر بسته بندی کرد. به جای افزودن شکر، می توان میوه را در شربتی که حاوی ۵۰ تا ۶۰ درصد خود میوه است، برای مدت ۲۴ ساعت قرار داده و سپس منجمد کرد. این عمل در حفظ رنگ، عطر و طعم میوه موثر است. همه میوه ها به جز موز، خربزه و انگور قابل فریز شدن می باشند. جهت جلوگیری از سیاه شدن گیلاس پوست سفید، زردآلو، سیب و گلابی باید از شکر بیشتری استفاده نمود.
▪ محصولات لبنی اگر در کاغذهای آلومینیومی بسته بندی گردند تا مدت ۸ ماه در فریز قابل نگهداری می باشند.
▪ جهت جلوگیری از چسبیدن بسته های نایلونی به یکدیگر، قبل از قرار دادن آنها در فریزر، بسته ها را با دستمال کاملا خشک کنید.
▪ هرگز موادغذایی فریزشده را به منظور رفع انجماد، در آب جوش یا حرارت بالای ۲۰ درجه قرار ندهید. این عمل از ارزش غذایی آنها می کاهد. گوشت و ماهی را می توان چندین ساعت قبل از مصرف از فریزر به یخچال منتقل کرد.
● انجماد غذاهای پخته شده
به جز تعداد انگشت شماری از غذاها که مناسب نگهداری در فریزر نمی باشند اغلب غذاها را می توان به صورت پخته شده منجمد نمود و در مواقع لزوم آنها را به مصرف رساند. غذاهایی که بهتر است در فریزر قرار داده نشوند غذاهایی هستند که در ترکیبات آنها مواد خمیری به کار رفته باشد مانند رشته، ماکارونی و سیب زمینی. سفیده تخم مرغ، سس ها و سالادهایی که در آنها سس مایونز به کار برده شده است در صورت فریز شدن طعم شان تغییر خواهد کرد. منجمدکردن برنج پخته نیز توصیه نمی گردد، چون درطول مدت نگهداری تغییراتی در طعم، بو و کیفیت چاشنی ها و ادویه جات به کار برده شده، حاصل می شود. باید قبل از قراردادن غذاهای پخته شده در فریزر آنها را سرد کرد. بهتر است ظروف غذاها را جهت پایین آوردن حرارت در آب خیلی سرد قرارداده و بعد از خنک شدن در مقادیر معینی که برای هر وعده مورد نیاز خانواده می باشد منجمد نمود.غذاهای آماده را می توان ۳ تا ۴ ماه نگهداری کرد.
● انجماد کردن میوه ها
▪ آلو و آلوچه: میوه های سفت و رسیده را به صورت درسته یا بعد از نصف کردن و در آوردن هسته آنها با پوششی از شکر یا بدون آن می توان نگهداری نمود. مدت سالم ماندن ۱۰ ماه می باشد.
▪ آلبالو: آلبالو به صورت درسته یا هسته درآورده با پوششی از شکر یا نمک به مدت ۱۰ ماه قابل نگهداری می باشد.
▪ تمشک: نوع رسیده و له نشده تمشک را در پوششی از شکر یا بدون آن می توان به مدت ۹ تا۱۰ ماه نگهداری نمود.
▪ توت فرنگی: نوع رسیده، سالم و له نشده توت فرنگی را در پوششی از شکر یا بدون آن می توان به مدت ۱۰ ماه نگهداری نمود.
▪ زردآلو: زردآلوی کاملا رسیده و له نشده را برای مدت بسیار کوتاهی در آب گرم فرو برده، پوست آن را کنده و با پوششی از شکر یا بدون آن می توان به مدت ۱۰ ماه نگهداری نمود.
▪ گلابی: گلابی را پوست کنده و تکه تکه کرده و برای حفظ رنگ سفید آن قدری آبلیمو روی آن پاشیده و در شربت قند فرو برده و بعد آن را منجمد می نمایند. مدت سالم ماندن ۱۰ ماه می باشد.
▪ گیلاس: گیلاس به صورت درسته یا هسته درآمده در پوششی از شکر یا در داخل شربت قند به مدت ۹ تا۱۰ ماه قابل نگهداری می باشد.
▪ هلو: هلوی درسته یا نصف شده در شربت قند با پوششی از شکر قابل نگهداری بوده و مدت سالم ماندن آن ۱۰ ماه می باشد.
● انجماد لبنیات
▪ پنیر: پنیرهای مخصوص پیتزا و پنیرهای سفت خارجی بین ۶ تا ۸ ماه قابل نگهداری می باشند.
▪ خامه: به صورت نمک زده یا شکر زده به مدت ۳ ماه قابل نگهداری می باشد.
▪ شیر: شیرهای هموژنیزه شده به مدت ۳ ماه در فریزر قابل نگهداری می باشند.
▪ کره: کره های بسته بندی شده مجددا بایستی در لفاف های پلی اتیلنی یا ورقه های آلومینیومی پوشانیده شده در فریزر قرار داده شود، مدت سالم ماندن و حفظ کیفیت کره در فریزر بین ۴ تا ۶ ماه می باشد.
▪ بستی: بستی در بسته بندی های خود یا در ظرف مخصوص نگهداری بستنی که در آنها خوب بسته می شود به مدت ۳ ماه قابل نگهداری می باشد. بهتراست بسته بندی بستنی را یکبار دیگر در کیسه های پلی اتیلنی قرارداده، بعد منجمد نمود.
انجماد موادغذایی حیوانی
▪ اندام های داخلی گوسفند و گاو: جگر، دل، قلوه، سیرابی، مغز و همچنین زبان و پاچه در ظروف مخصوص بین ۳ تا ۴ ماه قابل نگهداری می باشند.
▪ گوشت گاو: گوشت گاو در قطعات درشت و پاک شده از چربی های اضافی در بسته بندی های مناسب و خالی از هوا به مدت ۱۰ تا ۱۲ ماه قابل نگهداری می باشد.
▪ گوشت گوساله: گوشت گوساله در قطعات ۲/۵ کیلویی تمیز و بسته بندی شده ۱۰ تا ۱۲ ماه سالم می ماند.
▪ گوشت فیله و راسته: گوشت فیله و راسته تمیزشده با ضخامت ۲ سانتیمتر به مدت ۸ تا ۱۰ ماه سالم می مانند. برای نچسبیدن قطعات به یکدیگر بهتر است در فاصله آنها ورقه های پی اتیلن یا آلومینیومی قرارداده شود.
▪ گوشت چرخ کرده: گوشت چرخ کرده در بسته بندی های مناسب به مدت ۱ تا ۲ ماه سالم می ماند و کیفیت اش تغییر نمی کند.
▪ سوسیس: سوسیس در بسته بندی های تا یک کیلو بین ۳ تا ۴ ماه قابل نگهداری می باشد.
▪ کالباس: کالباس به صورت بریده شده در قسمت های کوچک ۳ تا ۴ ماه قابل نگهداری می باشد.
▪ اردک، بوقلمون و غاز: بعد از تمیزکردن اردک، بوقلمون و غاز، آنهارا در بسته بندی مناسب قرارداده و بعد از خارج نمودن هوای داخل بسته بندی سر آن را محکم بسته تا از نفوذ بخارآب و هوای خارج مصون بماند سپس فریزر می کنند. مدت سالم ماندن و حفظ کیفیت ۴ تا ۶ ماه برای اردک، ۱۰ تا ۱۲ ماه برای بوقلمون و ۳ تا ۴ ماه برای غاز می باشد.
▪ مرغ: بعد از تمیز کردن، مرغ را در بسته بندی مناسب قرارداده و بعد از خارج نمودن هوای داخل بسته بندی سر آن را محکم بسته و در فریزر قرار می دهند. مدت سالم ماندن و حفظ کیفیت ۱۲ ماه می باشد. برای آب کردن مرغ های یخ زده در هوای اتاق ۸ ساعت خارج از بسته بندی قرار می دهند یا مرغ یخ زده از لفاف خارج شده را در یخچال بین ۱۰ تا ۱۲ ساعت قرار می دهند.
▪ دل و جگر و سنگدان مرغ: بعد از شسته شدن در آب سرد و تمیز نمودن، دل، جگر و سنگدان مرغ در بسته بندی های مناسب تا ۳ ماه قابل نگهداری می باشند.
▪ ماهی سفید: ماهی سفید سالم و تمیز شده در بسته بندی های مناسب به مدت ۶ تا ۹ ماه قابل نگهداری می باشد.
▪ ماهی قزل آلا: ماهی های پرچرب همچون ماهی قزل آلا مدت کوتاه تری قابل نگهداری می باشند و حد متوسط حفظ کیفیت و سالمی آنها ۴ تا ۶ ماه می باشد.
▪ ماهی ها: ماهی ها را می توان کامل یا به صورت تکه تکه بسته بندی و منجمد نمود. برای بسته بندی کردن ماهی بایستی بین تکه های آن کاغذ روغنی قرار داد تا به هم نچسبند. بسته بندی قطعات ماهی باید طوری انجام گیرد که هیچگونه هوایی به داخل آن نفوذ ننماید و هیچ بویی از داخل بسته بندی به خارج راه پیدا ننماید. بسته بندی بایستی کاملا از هوا خالی و سر آنها به خوبی محکم گردد.
● انجماد موادغذایی گیاهی
▪ اسفناج: اسفناج را بعد از شستن و تمیزکردن به مدت ۲ دقیقه آبگردانی کرده سپس در بسته بندی های مناسب قرار داده و در فریزر قرار بدهید. مدت سالم ماندن اسفناج بین ۹ تا ۱۲ ماه می باشد.
▪ بادمجان: بادمجان را از وسط نصف کردهآن را در آب نمک قرار داده سپس به مدت ۴ دقیقه آبگردانی کرده و بعد در جعبه های روغنی یا در ظروف مخصوص فریزر چیده و برای اینکه ردیف ها به هم نچسبد درفاصله هر ردیف کاغذروغنی یا کاغذ آلومینیومی قرار بدهید. مدت سالم ماندن بین ۹ تا ۱۲ ماه می باشد.
▪ باقالی: باقالی ها را پس از شستشو به مدت ۳ دقیقه آبگردانی کرده و پس از سردشدن در کیسه های پلی اتیلن قرار داده و بعد از خارج نمودن هوای داخل کیسه آنها را فریز کنید. مدت سالم ماندن ۹ تا ۱۲ ماه می باشد.
▪ دانه ذرت: دانه های سالم و تمیز ذرت را به مدت۴/۵ تا ۵ دقیقه آبگردانی کنید و سپس در کیسه های پلی اتیلن قرار داده و فریز نمایید. مدت سالم ماندن ۹ تا ۱۲ ماه می باشد.
▪ دانه های نخودفرنگی: نخودفرنگی های تازه و جوان را از غلاف خارج کرده و بعد از جداکردن دانه های معیوب و لکه دار به مدت یک تا ۲ دقیقه آبگردانی کرده و به صورت مسطح بسته بندی نمایید. نخودفرنگی حداکثر تا ۱۲ ماه قابل نگهداری می باشد.
▪ سبزی سوپ و آش: سبزی سوپ و آش را بعداز شستن، تمیزکردن و خردکردن به مدت۱ تا ۲ دقیقه آبگردانی کرده و منجمد کنید. مدت نگهداری ۱۲ ماه می باشد.
▪ سبزی های معطر: بعد از شستن و تمیز کردن سبزی های معطر به مدت ۱ دقیقه آبگردانی کرده و سپس منجمد نمایید. مدت نگهداری ۹ ماه می باشد.
▪ فلفل دلمه ای: فلفل های سفت و سالم را از وسط نصف کرده بعد از خارج نمودن دانه ها به مدت ۲ تا ۳ دقیقه آبگردانی کنید. فلفل سبز را به صورت رشته رشته جهت مصرف سالاد می توان نگهداری نمود که مدت نگهداری از آن ۱۲ ماه می باشد یا می توان به صورت پرشده آن را منجمد کرد که در این صورت مدت نگهداری ۳ ماه خواهد بود.
▪ قارچ: قارچ های سفت و نه زیاد بزرگ را خوب تمیزکرده بین ۲ تا ۴ دقیقه آبگردانی نموده تا خشک شوند، سپس فریز کنید. قارچ را می توان با کمی روغن به مدت ۵ تا۱۰ دقیقه تفت داد و سپس نگهداری نمود. مدت نگهداری ۱۲ ماه می باشد.
▪ کلم غنچه: کلم های سفت و خوب بسته شده را به مدت ۳ دقیقه آبگردانی کرده و بعد از بسته بندی در اندازه های مناسب منجمد کرد. مدت سالم باقی ماندن ۱۲ ماه می باشد.
▪ گل کلم: گلم کلم را می توان به صورت درسته یا به صورت خوشه خوشه به مدت ۳ تا ۵ دقیقه آبگردانی نمود در صورت اضافه نمودن قدری آبلیمو رنگ سفید گل کلم تغییر نخواهد کرد ضمنا قبل از آبگردانی برای دور کردن حشرات و مورچه بهتر است گل های انتخاب شده را در آب نمک سرد قرار داده سپس آبگردانی و نگهداری نمود. مدت نگهداری ۱۲ ماه می باشد.
گوجه فرنگی: گوجه فرنگی های کوچک و سفت را بدون آبگردانی در فریزر قرار دهید. مدت سالم ماندن ۶ ماه می باشد.
▪ لوبیا سبز: لوبیاها را شسته، خرد کرده تا ۳ دقیقه آبگردانی نموده و در فریزر قرار دهید. مدت سالم ماندن ۱۲ ماه می باشد.
▪ هویج فرنگی: هویج های ریز و جوان را درسته و هویج های بزرگتر را به صورت حلقه حلقه یا خردشده به مدت ۲ تا ۴ دقیقه آبگردانی کرده و سپس بسته بندی و فریز کنید. مدت نگهداری ۱۲ ماه می باشد.
سعیده جامی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست